Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Natalie Dormer

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Natalie Dormer ook op haar cv heeft staan.

Het is alweer tien jaar geleden dat de allereerste aflevering van Game of Thrones werd uitgezonden. De serie die, wat je er ook van vindt, voor een hernieuwde aardverschuiving in serielandschap zorgde. De schaal (en de budgetten) van series steeg enorm. Met #marathrone werd het tienjarige jubileum onlangs - met marathonuitzending - gevierd.

Vanaf het tweede seizoen van GoT zien we ook Natalie Dormer, die als actrice in de jaren voorafgaand al een aardige staat van dienst heeft opgebouwd. Ze start daarmee in 2005. De 23-jarige actrice speelt dan de rol van 'mobile girl' in Distant Shores. Een rol die maar weinigen, zoals de omschrijving doet vermoeden, nog maar bij weinig mensen op het netvlies zal staan.

Elke acteur en actrice moet echter ergens beginnen, zo ook Dormer. In de periode daarna speelt ze meerdere van dit soort kleine rollen, bijvoorbeeld in Rebus, Agatha Christie's Marple en enkele films. Haar doorbraak volgt in het historische drama The Tudors. Dormer speelt Anne Boleyn. Kijken we in de geschiedenisboeken, dan was ze de tweede vrouw van Hendrik VIII (Jonathan Rhys Meyers, Vikings, Dracula (2013). Voor een periode van drie jaar mocht ze zich koningin van Engeland noemen (1533 tot 1536).

The Tudors is zeer succesvol in zijn soort en vele fans genieten vier seizoenen lang van de escapades van de koning, maar voor Dormer is het niet het eindstation. Na het einde van het kostuumdrama tekent ze voor een rol in het eerste seizoen van de advocatenserie Silk en het eerste seizoen van de horror miniserie The Fades.

Na enkele kleine filmrollen volgt dan Game of Thrones. Al Margaery Tyrell beweegt ze onder de hoede van haar oma Olenna Tyrell in het spel, waar ze al snel één van de slachtoffers van de bloeddorstige, drieste Joffrey Baratheon lijkt te worden. Hoewel ze die scrupules doorkomt, is het in GoT bij lange na geen zekerheid dat je de eindstreep van de serie haalt. Iets dat ook voor Dormer geldt.

In de tussentijd zit ze niet stil. In een gastrol zien we in haar Thrones-tijd in Elementary en speelt ze in het slotstuk van de verfilming van de The Hunger Games boeken. Maar wat moet je als actrice daarna? Nu je naam is gevestigd door een dergelijk grote serie waar je meerdere seizoenen in hebt meegedraaid, liggen de rollen toch voor het oprapen? Wat kies je dan?

Het is best verrassend dat Dormer tot nu toe behoorlijk haar eigen pad heeft gekozen, redelijk weg van grootschalige producties. We kunnen haar zien spelen in Picnic at Hanging Rock, een Australische, niet al te best gewaardeerde miniserie. In de hooggewaardeerde Netflix-animatieserie The Dark Crystal: Age of Resistance horen we haar voor het eerst als stemacteur voordat ze in de (mislukte) Penny Dreadful spin-off, Penny Dreadful: City of Angels, een volgende rol op het kleine scherm vertolkt.

Dat was vorig jaar, 2020, waarna het eigenlijk al een behoorlijke tijd stil is. Er is weinig bekend over nieuwe projecten waar Dormer aan werkt. Voor City of Angels heeft ze nog een nominatie als beste actrice op zak. Die moet nog worden uitgereikt tijdens de Critics' Choice Super Awards. Wellicht horen we dan meer over haar toekomstplannen...

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Natalie Dormer heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst