Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
The Stranger (2020) en de consequenties van geheimen

The Stranger (2020) en de consequenties van geheimen

Het centrale thema van de Netflix-serie The Stranger is dat geheimen alles kapot kunnen maken. Dus wanneer er een vreemdeling in de kleine Noord-Engelse gemeenschap van Cederfield verschijnt om alle geheimen te onthullen heeft dat vele consequenties.
Hevige spoiler-alert voor Netflix The Stranger (2020)!

De thema’s die in The Stranger (2020), maar ook in het boek een centrale rol spelen zullen veel mensen aanspreken. In ons digitale tijdperk van smartphones en 24/7 online delen we ontzettend veel met elkaar, maar we verbergen ook geheimen voor elkaar. En hoewel we denken dat deze geheimen veilig achter een digitale slot en grendel zitten bewijst The Stranger (2020) dat dat niet het geval is. Daarnaast toont de serie dat de onthullingen van deze geheimen alles kapot kunnen maken, zowel op grote als op kleine schaal. In het eens zo vredige Noord-Engelse plaatsje Cederfield komen hierdoor meerdere relaties en groepen onder spanning te staan, met alle gevolgen van dien. In die zin is dit verhaal vergelijkbaar met Pinoccio. In die film is het centrale thema dat je maar beter niet kan liegen, want één leugen leidt tot een andere om die eerdere leugen te bewaren. Uiteindelijk beland je in een doolhof waar je zelf niet meer uit kan komen en waarschijnlijk val je een keer door de mand. Aan het einde zegt The Stranger (2020) wel dat het soms beter is dat geheimen bewaard blijven, want de onthulling kan alles nóg veel erger maken. In dit opzicht kan je The Stranger (2020) als een creatief product zien waarbij er over deze issues wordt nagedacht. Dat maakt het extra relevant én interessant.

De kas van de voetbalvereniging
Een belangrijke verhaallijn in The Stranger (2020) is het gestolen geld uit de kas van de voetbalvereniging. De grote plottwist is dat Tripp geld uit de kas stal om zijn 'perfecte' leventje overeind te houden. Corinne, die deze kas al zo’n tien jaar beheert, kwam hierachter en confronteerde Tripp hiermee. Ze gaf hem vervolgens tijd om dit probleem persoonlijk op te lossen, anders zou ze het bekend maken. Om dit geheim te bewaren besloot hij Corinne en Bob, de coach van het voetbalteam, erin te luizen. Een tijdje terug is er een schandaal rondom Bob uitgekomen. Dit ging erom dat hij wat onterechte declaraties had gedaan. Dus besloot Tripp aan Bob te vertellen dat Corinne het geld had gestolen, maar dat Corinne het plan had om Bob hiervan te beschuldigen. Ze zou dan dat schandaal gebruiken om het verhaal aannemelijker te maken. Als reactie hierop besloot Bob een detectivebureau in te huren om Corinne te onderzoeken in de hoop dat er iets uitkomt om mee terug te slaan. Dit bureau, waar toevallig de vreemdeling bij betrokken is, komt erachter dat Corinne een zwangerschap heeft gefaket.

Echter, omdat de vreemdeling erachter kwam dat Adam haar broer is besloot ze het niet aan Bob te vertellen, maar aan Adam. Hierop confronteerde Adam Corinne met dit geheim, waarop zij dacht dat Tripp dit had uitgezocht om haar te laten afzien van het gestolen geld, wat dus niet zo was. Corinne confronteerde Tripp hiermee waarna hij haar vermoordde. Dit is een perfect voorbeeld van het thema dat in The Stranger (2020) centraal staat.

De zieke Olivia
Een ander voorbeeld van het thema laat zich zien in de gebeurtenissen rondom de zieke Olivia. In de serie kampt Olivia met een niet-verklaarbare ziekte. Om deze reden gaat haar vader Patrick Katz als een soort huurling in zee met een zakenman. Katz is als detective goed geschikt voor deze rol. In ruil voor zijn diensten betaald de zakenman vervolgens voor de behandelingen van Olivia. Echter, heeft deze zakenman ook veel geheimen te verbergen. Een belangrijke is dat hij vreemdgaat met jonge vrouwen via een prostitutie website. De vreemdeling komt hierachter en daarom zet hij Katz in om uit te zoeken wie de vreemdeling is en om haar vervolgens uit te schakelen. Katz’ zoektocht leidt hem onder andere naar Heidi, één van de mensen die worden gechanteerd door de vreemdeling. Maar deze ontmoeting loopt uit de hand en hij ziet zichzelf genoodzaakt om haar te vermoorden. En wanneer blijkt dat één van de lokale detectives, en Katz’ collega, de beste vriendin van Heidi is moet Katz alles inzetten om zijn geheim te bewaken.

Wat uiteindelijk blijkt is dat de moeder van Olivia aan de ziekte Münchhausen-by-proxy leidt. Hierdoor maakt zij haar expres ziek met rattengif. In de serie vind ik dit wel een puntje, omdat er wordt gesuggereerd dat de artsen niet weten wat er mis is met Olivia. Ik ben dan geen arts, maar is het onmogelijk om rattengif in het lichaam te ontdekken? Katz heeft dus met alle gevolgen van dien gemoord om zijn dochter te helpen die achteraf niet ziek bleek te zijn.

De onthulling van meerdere geheimen heeft de situatie zo verergerd dat er meerdere doden in Cederfield zijn gevallen. En de onthullingen vonden plaats binnen deze kleine zeer hechte gemeenschap, het kan ons dus allemaal overkomen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten