Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Anya Taylor-Joy

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Anya Taylor-Joy ook op haar cv heeft staan.

Ze is 24 jaar en schittert op dit moment in één van de populairste Netflix-series. Ook werd ze uitgeroepen tot actrice van het jaar in de jaarverkiezing van MijnSerie: Anya Taylor-Joy. De Amerikaanse actrice met Britse, Argentijnse, Spaanse en Engelse roots timmert behoorlijk aan haar carrière.

Als acteurs en actrices dat doen, is er altijd de mogelijkheid dat je net die ene rol hebt gemist. Wist je bijvoorbeeld dat Taylor-Joy voor het eerst te zien was in de film Vampire Academy. Toegegeven, dit was niet meer dan een figurantenrol. Het is toch echt de zichtbare aftrap van een carrière in opbouw.

Het is dan 2014, en Taylor-Joy lijkt - terecht - te pakken wat ze kan pakken. In datzelfde jaar speelt ze namelijk ook een éénmalige rol in de serie Endeavour. De serie, gesitueerd in de jaren 60, richt zich op de jongere jaren van politieagent Endeavour Morse in Oxford en omvat inmiddels acht seizoenen.

Wellicht kunnen we van een echte doorbraak spreken als Taylor-Joy een gastrol in de serie Atlantis weet te bemachtigen. In zes afleveringen speelt ze Cassandra, als vrouw haar hele leven getraind om orakel te worden.

Die doorbraak volgt zeker met haar rol in de horrorfilms The Witch, uit 2015, en het M. Night Shamalayan vehikel Split, uit 2016. Kleinere rollen speelt Taylor-Joy in deze periode in de horrorfilm Morgan, biografie Barry, misdaad-komedie Thoroughbreds en horrorfilm Marrowbone.

Het grote scherm heeft Taylor-Joy dan weer even genoeg verkend. Ze tekent voor een rol in de miniserie The Miniaturist. Deze driedelige Britse miniserie speelt zich af in Amsterdam, waar rond een herenhuis in één van de meest welvarende buurten allerlei verboden passie en geheimen schuilt gaat achter pracht en praal. Taylor-Joy speelt een hoofdrol, die van Nella Brandt, die na haar huwelijk met haar man Johannes bij hem intrekt.

Naast wat kleinere rollen in films is Taylor-Joy in de jaren daarna ook van de partij in twee populaire series. In de eerste is dat enkel met haar stem. Ze is de stem van Brea in de animatieserie The Dark Crystal: Age of Resistance van Netflix. Naast dit werk speelt ze in enkele afleveringen de gastrol van Gina Gray in Peaky Blinders.

Het jaar na deze rollen volgt wellicht haar grootste succes tot nu toe. Ze viert dat opnieuw in een rol van een Netflix-serie. The Queen's Gambit weet schaken weer hip te maken en dat is niet in het minst te danken aan de geweldige vertolking van Beth Harmon die Taylor-Joy neerzet. The Queen's Gambit is met recht een van de grootste successen die Netflix in 2020 kon vieren.

Ook voor Taylor-Joy heeft de rol in de schaakserie geen windeieren gelegd. Er staat een hoop op de planning waarin we haar kunnen zien schitteren. Ze keert terug naar het horrorgenre op het grote doek in Last Night in Soho en zal naast Alexander Skarsgård te zien zijn in The Northman. Daarnaast zal ze de hoofdrol van Furiosa spelen in de origin-story film uit het Mad Max universum en krijgt ze een rol in de thriller Laughter in de Dark, waar verder nog weinig over bekend is.

Allemaal films, waarbij een laatste - nog naamloos - project van David O. Russell met onder andere Margot Robbie en Christian Bale niet mag worden vergeten. Voornamelijk rollen voor het grote doek, maar laten we hopen dat we Taylor-Joy ook nog genoeg op het kleine scherm mogen zien.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Anya Taylor-Joy heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Faceman
04 mrt 2021 16:16 -
Meteen na The Queens Gambit heb ik het laatste seizoen gekeken van Peaky Blinders en vond Gina Gray me al bekend voorkomen. Later las ik dat het Joy was :)
Reageer

Laatste nieuws

Onder andere Michael Learned (The Waltons) voegt zich bij de cast van Monster: The Jeffrey Dahmer Story. De serie draait om Amerika's meest beruchte moordenaar.
Vandaag, 12:00
Jullie als trouwe lezers maken vanaf vandaag kans op het eerste seizoen van Hierro. We geven twee codes weg. Doe mee en maak kans op deze serie!
Gisteren, 14:00
Ordinary Joe heeft een seriebestelling ontvangen van NBC. De serie was afkomstig van Russel Friend (House M.D.) en Garrett Lerner (House M.D.).
Gisteren, 13:00
Na de drie films van To All the Boys komt er mogelijk ook een serie die gebaseerd is op de Netflix film hit. De nog naamloze spin-off volgt het personages Kitty.
Gisteren, 12:00
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
vrijdag, 11:03
CBS heeft de komedieserie Ghosts met Rose McIver (iZombie) besteld. Daarnaast is er casting nieuws voor de komedie pilot The Three Of Us.
vrijdag, 09:02
1