Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2020 - Beste beëindigde serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2020 en behandelt de categorie beëindigde serie. Van maandag 4 januari tot maandag 1 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit en vele andere genres.

"Het voelt als het einde van een tijdperk." Dat zei één van mijn MijnSerie-collega’s toen hij het de nominatielijst voor beste beëindigde serie zag. Ontzettend veel langlopende en iconische series namen dit jaar voorgoed afscheid van de buis. Vorig jaar leek het al het einde van een tijdperk, toen series als Game of Thrones, Orange Is the New Black en The Big Bang Theory tot een einde kwamen.

Maar 2020 zou 2020 niet zijn als er dit jaar nog eens een schepje bovenop gedaan zou worden. Sommige van deze series waren al acht, negen, of zelfs vijftien jaar lang een begrip. En dit jaar nemen we voorgoed afscheid van ze. Welke serie gaan jullie het meeste missen?

The 100Je vond het geweldig, of drie keer niks. Toch heeft The 100 de afgelopen jaren vaak hoog gescoord in de categorie sciencefiction. Na een allesvernietigende oorlog stuurden de laatste restjes mensheid vanuit de ruimte een groep tieners naar de aarde om te kijken of de boel nog een beetje bewoonbaar was. Op zich wel, al moest je uitkijken voor Grounders, voedseltekorten, kernwapens en mensen die je geest konden overnemen. The 100 betekende zeven jaar lang plotwendingen van jewelste, beslissingen met ranpzalige gevolgen en natuurlijk gierende hormomen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The 100.

Altered CarbonElk jaar lijkt er wel een vervreemdende sciencefictionserie in deze categorie te staan die na twee seizoenen stopt. In het verleden hebben we Sense8 en Counterpart gehad, en dit jaar is het Altered Carbon. In een toekomst waarin mensen hun bewustzijn naar een nieuw lichaam kunnen uploaden is het bijzonder lastig om een moordmysterie op te lossen. Ook stonden kijkers geregeld voor een raadsel. Maar als je goed oplette, zat er een prachtig en complex verhaal onder.
Lees de recensies die geschreven zijn over Altered Carbon.

ArrowSuperhelden zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de televisie. Maar acht jaar geleden was dat wel anders. Toen bestreed Oliver Queen, gewapend met pijl en boog, de misdaad in zijn stad nog alleen. Samen met Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. (die dit jaar ook stopte) zette Arrow de poort voor gemaskerde misdaadbestrijders wagenwijd open. En hoewel Oliver zijn pijl en boog nu aan de wilgen heeft gehangen, leeft zijn nalatenschap voort in het enorm uitgebreide Arrowverse.
Lees de recensies die geschreven zijn over Arrow.

The Good PlaceSoms heb je geen vijftien jaar nodig om een verhaal te vertellen. Dat bewees The Good Place wel. In slechts vier korte seizoenen laat televisiemaker Michael Schur zien wat er nou precies na je dood gebeurt. Het hiernamaals blijkt dan ook een stuk kleurrijker dan je aanvankelijk zou denken. Maar ook een stuk ingewikkelder. Met scherpe humor, absurde situaties en een hoop gefilosofeer wist The Good Place de harten van serieliefhebbers te veroveren. Maar zelfs het leven na de dood duurt niet eeuwig, en begin 2020 was The Good Place dan ook voorbij.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Good Place.

HomelandIn 2011 zag het politieke klimaat er in de wereld heel anders uit. Obama was nog president, niemand had van IS gehoord en we waren bang voor de Talban en Al Qaeda. Met die realiteit begon Homeland. Maar naarmate de jaren vorderden veranderde de wereld. En Homeland veranderde mee. Elk seizoen reageerde weer adequaat op een wereld die steeds gekker leek te worden. Niet elk seizoen was even sterk, maar Claire Danes wist keer op keer te overtuigen als de instabiele veiligheidsagent Carrie Mathison.
Lees de recensies die geschreven zijn over Homeland.

KLEMKLEM is één van de betere Nederlandstalige series van de afgelopen jaar. Scenarist Frank Ketelaar wist dat je aan drie seizoenen soms genoeg hebt om een sterk verhaal te vertellen en dat heeft hij gedaan. In slechts dertig afleveringen zagen we hoe de levens van topambtenaar Hugo en geharde crimineel Marius steeds verder met elkaar verstrengeld raakten en hoe hun vreemde vriendschap hen allebei in een hoek dreef. KLEM was met goede acteurs (Jacob Derwig, Barry Atsma en Georgina Verbaan), een intrigerend verhaal en een spannend sfeertje precies hoe je een Nederlandse serie zou moeten maken.
Lees de recensies die geschreven zijn over KLEM.

Modern FamilyOmdat het laatste seizoen pas op 1 januari op Netflix te zien zal zijn, zullen veel Nederlandse kijkers pas in 2021 weten hoe het afloopt met de families Pritchett, Delgado en Dunphy. Maar in 2020 nam Modern Family in Amerika al afscheid van de zender ABC. Jarenlang hebben we kunnen zien hoe het is om op te groeien in een moderne, multiculturele familie en dat dit soms best grappig kan zijn. De schattige kindertjes zijn in elf jaar uitgegroeid tot irritante pubers. En de irritante pubers van toen? Die hebben nu zelf kinderen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Modern Family.

Ray DonovanSommige series in dit lijstje hebben een einde gekregen dat ze oprecht verdienen. Maar Ray Donovan niet. Het verhaal over de criminele klusjesman was namelijk nog niet af. Ondanks dat de acteurs en schrijvers duidelijk lieten weten dat er nog één seizoen nodig zou zijn om de boel mooi af te ronden, was Showtime het er niet mee eens en cancelden ze de serie opeens na zeven seizoenen. Dit was voor de fans een enorm zure appel, en ik hoop oprecht dat de deur voor een mooie afsluiting nog op een kiertje staat.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ray Donovan.

RitaDat de Denen goede series kunnen maken, bewezen ze in 2007 al met Forbrydelsen. Maar met Rita lieten ze zien dat ze ook andere dingen kunnen maken dan sombere detectives. Deze komische dramaserie ging over een onaangepaste schooljuf die het leven van ouders, leerlingen en collega’s geregeld op zijn kop wist te zetten. Een verfrissend gegeven, waardoor er in Amerika, Frankrijk en Nederland remakes van waren. Na vijf seizoenen vonden Netflix en de Deense zender TV 2 het welletjes en kwam Rita ten einde.

Supernatural“Carry on my wayward son. There’ll be peace when you are done.” En die vrede is er nu, want ze zijn klaar. Vijftien jaar lang hebben de broers Sam en Dean in hun Chevrolet Impala door Amerika gereden om tegen demonen, geesten en ander bovennatuurlijk gespuis te vechten. Maar nu hebben de broers definitief afscheid genomen van de televisie. Het spande er nog even om toen de coronacrisis de productie de laatste paar afleveringen in de weg zat. Maar gelukkig voor de fans is het einde er gewoon gekomen. En dat einde heeft Supernatural verdiend.
Lees de recensies die geschreven zijn over Supernatural.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (9)

avatar_svandenberg86
28 dec 2020 14:14 -
Zonder twijfel Homeland.
Reageer
avatar_JanWillemK
28 dec 2020 14:16 -
Homeland of Ray Donovan...maar omdat Ray Donovan gecanceld is en dus geen (goed) einde heeft gekregen stem ik op Homeland.
Reageer
avatar_Tamino
28 dec 2020 14:37 -
Zoveel niet afgeronde verhalen , ik stem wel op the 100.
Reageer
avatar_Hangmat
28 dec 2020 14:58 - 22 sep 2021 04:49
Ja jongens. Kan ik niet meerdere stemmen inzetten?!! Zo-veel keus.
Reageer
avatar_Mandy1966
28 dec 2020 15:12
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Oh gelukkig, ik ben dus niet de enige die niet weet wat ze kiezen moet.
Reageer
avatar_BlackBiker
28 dec 2020 15:04 -
Er staan er meer bij die ik heb gevolgd, maar voor mij wordt het Supernatural. Wat was ik blij dat ze deze serie ondanks covid-19 toch nog netjes hebben afgemaakt. Ik zal de Winchesters missen.
Reageer
avatar_Sproet2jes
30 dec 2020 18:11 - 30 dec 2020 18:15
Met kop en schouders, die er bovenuit steekt voor mij is Supernatural.!!
Reageer
avatar_anonymous
06 jan 2021 19:34 - 06 jan 2021 19:35
klem fantastische serie
Reageer
avatar_EveroN
10 jan 2021 13:12 - 22 sep 2021 04:50
Mindhunter had in dit lijstje niet mogen ontbreken. Samen met Ray Donovan de 2 beste. Mindhunter had dan de voorkeur gekregen, maar dat is mijn mening.
Reageer

Meer van Hessel Hoekstra