Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2020 - Beste actrice

Serie van het jaar 2020 - Beste actrice

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2020 en behandelt de categorie actrice. Van maandag 4 januari tot maandag 1 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit en vele andere categorieën.
Elk jaar zitten er altijd die acteerprestaties bij die je nét iets langer bijblijven. Of deze nou van mannen of vrouwen zijn, in een komedie of drama zijn of wel of niet genomineerd zijn voor allerlei prijzen. Deze acteurs zijn de onderdelen van series waar we het meest van kunnen genieten. Misschien zijn ze wel de enige reden dat je een serie nog blijft kijken.

Deze categorie streeft ernaar om precies die prestaties uit te kiezen voor de nominaties. Helaas is hier geen wildcard, dus de keuze zal gelimiteerd zijn. Met maar zes mogelijke mensen om voor te stemmen zijn dit en beste acteur mogelijk de aller moeilijkste categorieën om samen te stellen, maar we hebben ons best gedaan. Met dank aan de schrijvers en lezers hebben we een erg sterke categorie kunnen maken, maar zullen er altijd erg goede acteerprestaties de nominaties hebben gemist.

Hieronder in alfabetische volgorde de top vijf genomineerden van beste actrices uit 2020;

Gillian Anderson (The Crown, Netflix)



De rol van Margaret Thatcher zat er zeker aan te komen in The Crown, en we hadden ons geen betere keuze kunnen voorstellen dan Gillian Anderson. Zij heeft ondanks dat het een bekende rol is deze pittige dame compleet haar eigen kunnen maken. Het hele seizoen lang hebben we kunnen genieten van hoe zij Thatcher perfect tot leven bracht, van haar stem tot haar acteerwerk. Zij verdiend zonder enige twijfel een plek in de top zes.



Christina Applegate (Dead to Me, Netflix)



Met constante tegenpolen van drama en komedie heb je een erg sterke actrice nodig om in Dead to Me een hoofdrol te kunnen verbeelden. Christina Applegate is hier de ultieme keuze voor geweest, aangezien zij beide genres uiterst goed weet uit te voeren. Ze heeft met goede reden al meerdere Emmy nominaties binnengehaald voor deze rol. Als de ster van de serie heeft ze met weinig moeite een plek op deze lijst behaald.



Claire Danes (Homeland, Showtime)



Je zou denken dat na acht seizoenen een acteur wel aardig uitgespeeld is. Gelukkig gold dit niet voor Claire Danes, wie ook in dit laatste seizoen van Homeland een fantastische prestatie wist neer te zetten. Ze is al veel erkend voor deze rol, maar dit zal de laatste kans zijn dat er bij onze verkiezingen op haar gestemd kan worden. Een plek op de lijst verdiend ze zeker, maar we zullen zien of ze er ook met de winst vandoor kan gaan.



Rhea Seehorn (Better Call Saul, AMC)



Rhea Seehorn speelt al vijf seizoenen lang de sterren van de hemel op Better Call Saul. Toch weet ze het zo te krijgen dat elk seizoen ze net haarzelf weer een beetje topt. Dit seizoen was dan zeker ook geen uitzondering. Het is lastig om te kunnen stralen naast een geliefde acteur zoals Bob Odenkirk, maar dit doet zij zonder enkel probleem. Hiermee verdiend ze zeker een plek in de top zes.



Anya Taylor-Joy (The Queen's Gambit, Netflix)



Anya Taylor-Joy is de hoofdrolspeler van mogelijk de grootste verrassing van 2020: The Queen’s Gambit. Al snel veroverde zij de harten van vele serieliefhebbers met haar prestatie als schaakwonderkind Beth Harmon. Ze weet alle momenten van Beth’s leven erg goed naar voren te brengen, wat extra knap is aangezien de rol nogal een rustige uitvoering vereist. Als breakout televisiepersonage van het jaar was het ondenkbaar haar niet een plek in de top zes te geven.



Schrijverskeuze

Omdat er in deze categorie niet met een wild card gestemd kan worden wil ik graag mijn eigen schrijverskeuze als wild card nomineren.

Natasia Demetriou (What We Do in the Shadows, FX)



Mijn persoonlijke keuze voor de beste actrice van dit jaar is ongetwijfeld Natasia Demetriou in What We Do in the Shadows. De lijst is gevuld met geweldige dramatische prestaties, maar Demetriou verdiend het om het vleugje komedie in de lijst te zijn. In een ensemble vol met prachtige acteurs weet zij toch de uiteindelijke uitblinker van de groep te zijn. De manier waarop ze de droge humor van haar karakter constant vlekkeloos weet te brengen is werkelijk indrukwekkend.


Dit waren alle zes de genomineerden die door jullie lezers, de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Succes met stemmen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (8)

Tamino
Tamino 29 december 2020, 14:00
Dan ga ik toch voor Anya Taylor-Joy.
Karzal
Karzal 29 december 2020, 14:45
Zonder twijfel Gillian Anderson. Ze was geweldig als Margaret Thatcher en vond haar daarnaast ook erg sterk in Sex Education.
BlackBiker
BlackBiker 29 december 2020, 16:05
Helaas zit mijn persoonlijke nominatie, Ruth Wilson, dit jaar niet in de selectie. Maar niet getreurd, er zijn verder voldoende opties beschikbaar.

Natasia Demetriou was zeker leuk en goed in WwditS. Kudos voor deze nominatie!
Maar het is toch de prestatie van Anya Taylor-Joy die mij aan de buis gekluisterd hield en The Queen's Gambit tot een waar binchfest maakte.
Faceman
Faceman 29 december 2020, 16:57
Lastig. Danes of Taylor-Joy. Nijg toch naar Claire Danes. Voor alle seizoenen Homeland.
Travelgirl
Travelgirl 29 december 2020, 18:45
Smaken verschillen. Ik vond Gilian Anderson tenenkrommend in the Crown. Ik ga voor Anya Taylor-Joy
Mandy1966
Mandy1966 29 december 2020, 21:35
Tenenkromend...hmmm. Ik denk dat je eens op Youtube moet gaan kijken naar de echte Tatcher. Dan kun je zien dat Anderson haar tot in perfectie heeft gespeeld.
DAVE2804
DAVE2804 29 december 2020, 20:03
Claire Danes was de eerste paar seizoenen erg goed in Homeland, maar zij heeft de rol van Carrie intussen zo lang gespeeld dat het steeds meer op een kunstje begon te gaan lijken. Dan bedoel ik haar gezichtsuitdrukkingen wanneer Carrie weer eens haar medicijnen niet had genomen of het pruillipje van Danes. Op een gegeven moment weet je het wel. Ik kies voor Ana Taylor-Joy, dé ontdekking van het jaar wat mij betreft.
wolleke
wolleke 4 januari 2021, 14:15
Homeland is een zeer goede serie, maar ik heb nooit begrepen wat iedereen zo geweldig vond aan Claire Danes.
Beste vond ik Anya Taylor-Joy of Rhea Seehorn
Log in om een reactie achter te laten