Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Corona-crisis; welke series moet je gaan kijken? Top 5 beste spionageseries van Britse bodem

Vele mooie, leuke en interessante top 5 lijsten zijn er voorbij gekomen om de tijd te vullen die we normaal zouden vullen met uitgaan en familiebezoek. Hieronder nog een mooie lijst van Hessel Hoekstra. Veel kijkplezier.

“The name is Bond, James Bond.” James is wellicht de bekendste spion die Groot Brittannië heeft voortgebracht. Op het grote scherm probeert hij al meer dan vijftig jaar de gevaarlijkste schurken ter wereld tegen te houden. Maar ook op het kleine scherm proberen terroristen de Britse eilanden te bedreigen. Gelukkig hebben geheime diensten als MI5 en MI6 daarom hun topagenten ingezet om ook op televisie dit kwaad te kunnen bestrijden. Daarom hier een top vijf van beste series over deze Britse spionnen.

5. London Spy


Feestbeest Danny (Ben Whishaw) valt als een blok voor de mysterieuze Alex (Edward Holcroft) en de twee krijgen al snel een relatie. Wanneer Alex echter een gewelddadige dood sterft, ontdekt Danny de waarheid over zijn geliefde: hij was een spion. Ondanks zijn gebrek aan expertise duikt Danny diep in het schimmige netwerk van geheime agenten om de waarheid achter Alex’ dood te vinden. London Spy heeft een interessante insteek en is niet per se spannend. Wel is het liefdevol, intiem en soms een tikkeltje tragisch, een kant die we niet vaak in dit genre zien.

4. The Night Manager


Veteraan Jonathan Pine (Tom Hiddleston) werkt als manager in een luxe hotel in Caïro ten tijde van de Arabische lente. Na de dood van een gast rekruteert de geheime dienst Pine om de gevaarlijke wapenhandelaar Richard Roper (Hugh Laurie) uit te schakelen en belandt hij in de wereld van spionage en internationale criminaliteit. The Night Manager is gebaseerd op een boek van John le Carré uit 1993, maar deze verfilming slaagt erin om opmerkelijk actueel te zijn. Voeg daar prachtige locaties, een spannend verhaal en sterke acteurs aan toe en je hebt een topserie.

3. Killing Eve


Wanneer er in heel Europa verschillende diplomaten, politici, zakenlui en andere machtige figuren worden vermoord, vermoedt onderbetaalde MI5-medewerker Eve (Sandra Oh) dat de moordenaar een vrouw is. Haar bazen geloven haar niet en daarom gaat ze zelf op jacht. Wat volgt is een kat-en-muisspel tussen Eve en de levensgevaarlijke psychopaat Villanelle (Jodie Comer). Deze jacht verandert voor beide vrouwen langzaamaan in een wederzijdse obsessie. Killing Eve is een verfrissende serie die speels omgaat met de bekende clichés in het spionagewereldje en geleid wordt door twee (eigenlijk drie) fantastische hoofdrolspelers.

2. The Game (2014)


Wanneer de Russen in 1972 met een gevaarlijk plan komen, stelt de MI5 in het diepste geheim een commissie samen om erachter te komen wat ze van plan zijn. Er is alleen één probleem: iemand in het team is een mol. MI5-baas Daddy (Brian Cox) vraagt zijn topagent Joe Lambe (Tom Hughes) om erachter te komen wie de mol is. The Game (2014) belooft genoeg intrige, mysterie en sfeervolle Koude Oorlog-beelden dat het zo uit de pen van John le Carré of Tom Clancy had kunnen komen.

1. Spooks


De crème de la crème van Britse spionageseries. Spooks was een fenomeen. Tien seizoenen lang hielden de agenten van de MI5 onder leiding van Harry Pearce (Peter Firth) hun land veilig van extreemrechtse groeperingen, jihadisten, Russen en zelfs hun eigen agenten. Een schokkend sterfgeval in de tweede aflevering liet zien dat deze terroristen geen spelletjes spelen en dit was een voorbode van de het gruwelijke lot dat vele collega’s te wachten stond. Het maakte meteen duidelijk dat het leven van een spion niet altijd exotische locaties, mooie dames en absurde schurken met ingewikkelde plannen om de wereld te veroveren betekent. Spooks is rauw, intelligent en actueel en is daarmee een verdiende nummer één in dit lijstje.

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer Britse spionageseries. Zo heeft Spooks een eigen spin-off gehad op BBC Three getiteld Spooks: Code 9. Andere recente titels zijn The Little Drummer Girl (2018) en Hunted. En als je wat verder de televisiegeschiedenis in gaat duiken, zal je waarschijnlijk The Avengers en Danger Man tegenkomen. Enfin, er valt nog genoeg te bespioneren dus. En mocht je hier nou niet zoveel aan vinden, dan kun je nog meer top 5-lijstjes lezen die al eerder zijn geschreven.


Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_Helgoned
09 jun 2020 23:56 -
Drie series met maar één seizoen in deze top 5.... vind ik wat mager. The Night Manager is ook meer een miniserie. Spooks terecht de nummer 1. Ik mis Persoonlijk Line of Duty.
Reageer
avatar_tweemaalh
10 jun 2020 12:55
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Line of Duty vind ik ook echt fantastisch, maar ik vind het geen echte spionageserie. Maar ik zet deze serie wel graag hoog in andere lijstjes
Reageer
avatar_BlackBiker
10 jun 2020 17:31 - 22 sep 2021 04:49
Ik heb van de hele lijst (incl aanvullingen) eigenlijk alleen The Avengers gezien. Met als favoriete partner van Steed, Honor Blackman als Dr. Catherine Gale. Dat was de dame voor Emma Peel en degene die de krachtige kick ass vrouw voor het eerst heeft neergezet op de Britse televisie.
O nee, Hunted heb ik ook gezien. Was aardig maar niet fantastisch.
Reageer
avatar_tweemaalh
10 jun 2020 18:17
Hunted heb ik ook gezien, maar die vond ik een beetje tegenvallen. Vandaar dat hij ook niet in dit lijstje staat
Reageer
avatar_BlackBiker
10 jun 2020 21:17
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Helemaal mee eens. Was ook zeker geen verwijt. Leuk dat je de Wrekers noemde, maar die is waarschijnlijk wat te oud voor de top 5 😃
Misschien een idee. Een top 5 van series van meer dan 40 jaar oud :-D
Reageer
avatar_Sproet2jes
10 jun 2020 19:34 -
Spooks is echt een super aanrader.*
Reageer