Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Corona-crisis; welke series moet je gaan kijken? De beste mockumentary-series

Vele mooie, leuke en interessante top 5 lijsten zijn er voorbij gekomen om de tijd te vullen die we normaal zouden vullen met uitgaan en familiebezoek. Veel kijkplezier.

Niet elke serie hoeft fictie te zijn. Soms is het ook leuk om een beetje nieuwe dingen te leren over van alles en nog wat. Zo maakt de BBC al jarenlang prachtige natuurdocumentaires, zoals Planet Earth. En criminelen en seriemoordenaars doen het de laatste paar jaar goed op Netflix. Ik bedoel, wie was er niet in ban van Tiger King: Murder, Mayhem and Madness en Making a Murderer? Maar soms is het ook leuk om een serie te kijken die doet alsof die een documentaire is. Zo’n serie noem je een mockumentary. Daarin heb je twee soorten: de echte nepdocumentaire, en de serie waarbij personages tussen de scènes door tegen de camera praten. En vooral in die tweede categorie vallen heel veel bekende komedieseries.

5. What We Do in the Shadows


Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en volgt vier vampiers die samen met hun menselijke beschermer in een oud landhuis in New York wonen. De vampiers vertellen over hun vampierenbestaan en dat betekent dat ze zich bezighouden met bloed uitzuigen en ruziemaken met weerwolven. Maar het gaat ook over dingen als de post halen en vervelende buren. What We Do in the Shadows combineert de beste elementen van een vampierhorrorserie en een huisgenotenkomedie en neemt beide genres stevig op de hak.

4. Parks and Recreation


Gemeenteambtenaar Leslie Knope (Amy Poehler) ziet het als haar missie om een gapend gat in het midden van de stad in een prachtig park te veranderen. Terwijl zij en haar collega’s tegen de camera vertellen wat er op dat moment gaande is, kampt de gemeente met bezuinigingen, gezichtverlies, bureaucratie, belangenverstrengeling en meer. Parks and Recreation is een serie van Michael Schur, ook bekend van Brooklyn Nine-Nine, The Office en The Good Place, en ook hier is de typische Schur-stijl volop aanwezig.

3. The Office UK


De Amerikaanse versie staat al in een paar eerdere lijstjes, maar het Britse origineel verdient het wat mij betreft ook om ergens in een lijstje te staan. Op de verkoopafdeling van het papierbedrijf Wernham Hogg gebeurt namelijk ontzettend veel, maar van werken komt niet echt. Veel bekende kantoorgrappen zijn bekend geworden dankzij deze serie, en werden perfect gebracht door acteurs als Ricky Gervais, Martin Freeman en Mackenzie Crook. Ook vormde deze serie de basis van verschillende remakes waarvan de Amerikaanse natuurlijk het bekendste is.

2. Cunk on Britain

De Brexit is een feit en de Britten hebben hun identiteit teruggewonnen. Maar wat is die identiteit eigenlijk? Philomena Cunk probeert het uit te zoeken door naar het verleden te kijken. In vijf afleveringen neemt ze je mee door een paar duizend jaar Britse geschiedenis. Terwijl ze voor historische monumenten staat, langs vitrines in musea loopt en geschiedkundigen interviewt, verkondigt ze werkelijk totale onzin. Cunk on Britain is gescrheven door Charlie Brooker, de bedenker van Black Mirror, en de messcherpe satire die je daar ziet, komt hier ook zeker terug.

1. American Vandal


Met de populariteit van Making a Murderer en soortgelijke documentaires leverde Netflix ook een parodie hierop: American Vandal. Op een middelbare school heeft iemand tijdens de pauze piemels op de auto’s van alle docenten gekalkt en de schoolleiding pakt gelijk een verdachte. Twee scholieren twijfelen echter aan de veroordeling en maken een documentaire waarin ze de waarheid naar boven proberen te halen. American Vandal begint als een banale, maar ontzettend rake persiflage op het genre, maar evolueert gaandeweg tot een uniek fenomeen.

Zoals ik al zei, veel bekende en onbekende komedieseries zijn mockumentaries zonder dat je het doorhebt. Ook Modern Family, Trailer Park Boys en Arrested Development vallen onder die categorie. En soms doen series gewoon tussendoor een mockumentary-aflevering. Zo hebben we zulke afleveringen gezien in Community en Entourage. En zelfs The X Files heeft er ooit eentje gedaan. Kijk je liever echte documentaires? Of heb je deze allemaal al gezien? Geen paniek, want binnenkort komen nog meer mooie top vijf-lijstjes!


Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_BlackBiker
12 mei 2020 19:13 - 12 mei 2020 19:14
Ook leuk is de weinig bekende Nieuw Zeelandse mockumentary "Wellington Paranormal" waarin een paar politieagenten regelmatig vreemde verschijnselen moeten onderzoeken.
Dit werd overigens gebracht als een spin off van de "What we do in the Shadows" film van Taika Waititi.
Reageer
avatar_tweemaalh
12 mei 2020 21:35
Ik vind zowel de film als de serie van What We Do In The Shadows heerlijk, dus ik ga me er eens in verdiepen
Reageer
avatar_anonymous
12 mei 2020 19:23 -
Leuk lijstje. Mockumentary's hebben altijd wel iets. Reno 911! is ook een aanrader.
Reageer
avatar_tweemaalh
12 mei 2020 21:34
Ik hoorde deze laatst ook al langskomen in een podcast. Ik zal eens kijken of ik hem ergens vandaan kan halen
Reageer

Laatste nieuws

Jullie als trouwe lezers maken vanaf vandaag kans op het eerste seizoen van Lyckoviken. We geven twee codes weg. Doe mee en maak kans op deze serie!
Vandaag, 14:00
Het dertiendelige derde seizoen van Colony verschijnt begin mei op Netflix. De eerste twee seizoenen van de USA Network zijn al te bekijken bij Netflix.
Gisteren, 16:00
4
Het vijfde seizoen van Line of Duty zal vanaf mei uitgezonden worden bij BBC First. Er zal wekelijks een aflevering worden uitgezonden.
Gisteren, 15:00
Jullie als trouwe lezers maken vanaf vandaag kans op een festivalpas voor het Sneak Peek festival van MyLum. We geven twee passen weg. Doe mee en maak kans op een pas!
Gisteren, 14:00
MijnSerie leden willen graag weten wanneer welke serie van start gaat. Elke maandag houden we je op de hoogte van alle* series die in Nederland en België uitkomen de komende week.
Gisteren, 13:00
De vierde Netflix serie die gebaseerd is op een verhaal van Harlan Coben verschijnt binnenkort. Netflix deelt vast de eerste beelden.
Gisteren, 12:00
2