Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Corona-crisis; welke series moet je gaan kijken? De beste mockumentary-series

Vele mooie, leuke en interessante top 5 lijsten zijn er voorbij gekomen om de tijd te vullen die we normaal zouden vullen met uitgaan en familiebezoek. Veel kijkplezier.

Niet elke serie hoeft fictie te zijn. Soms is het ook leuk om een beetje nieuwe dingen te leren over van alles en nog wat. Zo maakt de BBC al jarenlang prachtige natuurdocumentaires, zoals Planet Earth. En criminelen en seriemoordenaars doen het de laatste paar jaar goed op Netflix. Ik bedoel, wie was er niet in ban van Tiger King: Murder, Mayhem and Madness en Making a Murderer? Maar soms is het ook leuk om een serie te kijken die doet alsof die een documentaire is. Zo’n serie noem je een mockumentary. Daarin heb je twee soorten: de echte nepdocumentaire, en de serie waarbij personages tussen de scènes door tegen de camera praten. En vooral in die tweede categorie vallen heel veel bekende komedieseries.

5. What We Do in the Shadows


Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en volgt vier vampiers die samen met hun menselijke beschermer in een oud landhuis in New York wonen. De vampiers vertellen over hun vampierenbestaan en dat betekent dat ze zich bezighouden met bloed uitzuigen en ruziemaken met weerwolven. Maar het gaat ook over dingen als de post halen en vervelende buren. What We Do in the Shadows combineert de beste elementen van een vampierhorrorserie en een huisgenotenkomedie en neemt beide genres stevig op de hak.

4. Parks and Recreation


Gemeenteambtenaar Leslie Knope (Amy Poehler) ziet het als haar missie om een gapend gat in het midden van de stad in een prachtig park te veranderen. Terwijl zij en haar collega’s tegen de camera vertellen wat er op dat moment gaande is, kampt de gemeente met bezuinigingen, gezichtverlies, bureaucratie, belangenverstrengeling en meer. Parks and Recreation is een serie van Michael Schur, ook bekend van Brooklyn Nine-Nine, The Office en The Good Place, en ook hier is de typische Schur-stijl volop aanwezig.

3. The Office UK


De Amerikaanse versie staat al in een paar eerdere lijstjes, maar het Britse origineel verdient het wat mij betreft ook om ergens in een lijstje te staan. Op de verkoopafdeling van het papierbedrijf Wernham Hogg gebeurt namelijk ontzettend veel, maar van werken komt niet echt. Veel bekende kantoorgrappen zijn bekend geworden dankzij deze serie, en werden perfect gebracht door acteurs als Ricky Gervais, Martin Freeman en Mackenzie Crook. Ook vormde deze serie de basis van verschillende remakes waarvan de Amerikaanse natuurlijk het bekendste is.

2. Cunk on Britain

De Brexit is een feit en de Britten hebben hun identiteit teruggewonnen. Maar wat is die identiteit eigenlijk? Philomena Cunk probeert het uit te zoeken door naar het verleden te kijken. In vijf afleveringen neemt ze je mee door een paar duizend jaar Britse geschiedenis. Terwijl ze voor historische monumenten staat, langs vitrines in musea loopt en geschiedkundigen interviewt, verkondigt ze werkelijk totale onzin. Cunk on Britain is gescrheven door Charlie Brooker, de bedenker van Black Mirror, en de messcherpe satire die je daar ziet, komt hier ook zeker terug.

1. American Vandal


Met de populariteit van Making a Murderer en soortgelijke documentaires leverde Netflix ook een parodie hierop: American Vandal. Op een middelbare school heeft iemand tijdens de pauze piemels op de auto’s van alle docenten gekalkt en de schoolleiding pakt gelijk een verdachte. Twee scholieren twijfelen echter aan de veroordeling en maken een documentaire waarin ze de waarheid naar boven proberen te halen. American Vandal begint als een banale, maar ontzettend rake persiflage op het genre, maar evolueert gaandeweg tot een uniek fenomeen.

Zoals ik al zei, veel bekende en onbekende komedieseries zijn mockumentaries zonder dat je het doorhebt. Ook Modern Family, Trailer Park Boys en Arrested Development vallen onder die categorie. En soms doen series gewoon tussendoor een mockumentary-aflevering. Zo hebben we zulke afleveringen gezien in Community en Entourage. En zelfs The X Files heeft er ooit eentje gedaan. Kijk je liever echte documentaires? Of heb je deze allemaal al gezien? Geen paniek, want binnenkort komen nog meer mooie top vijf-lijstjes!


Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_BlackBiker
12 mei 2020 19:13 - 12 mei 2020 19:14
Ook leuk is de weinig bekende Nieuw Zeelandse mockumentary "Wellington Paranormal" waarin een paar politieagenten regelmatig vreemde verschijnselen moeten onderzoeken.
Dit werd overigens gebracht als een spin off van de "What we do in the Shadows" film van Taika Waititi.
Reageer
avatar_tweemaalh
12 mei 2020 21:35
Ik vind zowel de film als de serie van What We Do In The Shadows heerlijk, dus ik ga me er eens in verdiepen
Reageer
avatar_H3nDri3
12 mei 2020 19:23 -
Leuk lijstje. Mockumentary's hebben altijd wel iets. Reno 911! is ook een aanrader.
Reageer
avatar_tweemaalh
12 mei 2020 21:34
Ik hoorde deze laatst ook al langskomen in een podcast. Ik zal eens kijken of ik hem ergens vandaan kan halen
Reageer

Laatste nieuws

Netflix begint het nieuwe jaar met het elfde, tevens laatste, seizoen van Modern Family. Het seizoen zal begin januari bij de streamingdienst verschijnen.
Vandaag, 12:00
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
Vandaag, 11:03
Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale) en Hulu werken opnieuw samen aan een dramaserie, de nieuwe serie Candy gaat daar namelijk in productie.
Vandaag, 10:00
1
Barry Levy (L.A.'s Finest), Josh Berman (The Blacklist) en Original Films (The Boys) werken voor NBC aan een seriebewerking van de film Vantage Point uit 2018.
Vandaag, 09:00
1
Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Tiffani Thiessen ook op haar cv heeft staan.
Gisteren, 14:00
In samenwerking met The Nielsen Company brengt MijnSerie elke week de kijkcijfers van Amerika uit. In dit nieuwsbericht zullen de best bekeken series staan. Voor meer kijkcijfers van je favoriete serie kan je kijken...
Gisteren, 10:56