Nieuwsoverzicht

Coronacrisis; welke series moet je gaan kijken? Top 5 beste Nederlandse series

Vele mooie, leuke en interessante top 5 lijsten zijn er voorbij gekomen om de tijd te vullen die we normaal zouden vullen met uitgaan en familiebezoek. Hieronder nog een mooie lijst de beste Nederlandse series. Veel kijkplezier.
Sommige mensen zweren bij Amerikaanse series. Andere mensen houden erg van Spaanse series of voelen zich aangetrokken tot Scandinavische series. Maar weet je dat er in ons eigen landje ook genoeg moois gemaakt wordt? Hieronder mijn Top 5 van beste Nederlandse series.

5. Ramses


Ramses is een vierdelige miniserie die gaat over het leven van zanger Ramses Shaffy. De serie speelt zich af in de periode begin jaren '60 tot eind jaren '70. Maarten Heijmans speelt Shaffy, Noortje Herlaar de onlangs overleden Liesbeth List, met wie hij jarenlang samenwerkte. Heijmans won voor zijn rol een Gouden Kalf voor beste acteur in een dramaserie. Ramses is te zien bij NPO Plus.

4. Overspel


Iris (Sylvia Hoeks) is getrouwd met officier van justitie Pepijn (Ramsy Nasr). Zij krijgt een affaire met advocaat Willem (Fedja van Huět), die werkt voor zijn schoonvader Huub Couwenberg (Kees Prins). Couwenberg wordt verdacht van criminele praktijken en het OM, onder aanvoering van Pepijn, probeert hem te pakken. Spanning alom in deze hitserie, die drie seizoenen én een Gouden Kalf voor beste dramaserie kreeg. Overspel kun je bekijken bij Videoland.

3. Het geheime dagboek van Hendrik Groen


Eerder dit jaar gaf ik in mijn recensie over het tweede seizoen van Het geheime dagboek van Hendrik Groen de serie als eindcijfer een dikverdiende 10. Hendrik Groen is een serie die op grappige wijze laat zien hoe het is om bejaard te zijn, maar er tegelijkertijd niet voor schuwt om de ongemakken van het ouder worden te portretteren. Aldus mezelf in diezelfde recensie. De serie is ontzettend grappig, ontroerend, goed geacteerd en waanzinnig mooi geschoten. Te zien bij NPO Plus.

2. KLEM


Net zoals Overspel is KLEM bedacht door scenarist, producent en regisseur Frank Ketelaar. Ook deze serie is ontzettend goed en heeft hoofdrollen voor Barry Atsma, Jacob Derwig en Georgina Verbaan. De levens van een belastinginspecteur en een Amsterdamse crimineel raken op zo'n manier verstrengeld dat de een dankzij de ander compleet klem komt te zitten. De eerste twee seizoenen zijn te zien op NPO Plus. Een derde seizoen moet ergens dit jaar verschijnen.

1. Penoza


De onbetwiste nummer één wat mij betreft. Wanneer de man van Carmen van Walraven (Monic Hendrikx) geliquideerd wordt moet zij noodgedwongen zijn plaats in de criminele onderwereld innemen. Tegelijkertijd heeft zij drie kinderen om voor te zorgen. Carmen werkt zich naar de top van de georganiseerde misdaad zodat zij en haar gezin veilig blijven, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Penoza is gek genoeg pas vanaf seizoen twee te zien op NPO Plus. Het eerste seizoen zul je dus op een andere manier moeten kijken (bijvoorbeeld op dvd). De serie kreeg eind 2019 als afsluiting nog een goed ontvangen bioscoopfilm.

Als je liefhebber bent van Nederlands drama is er met name op NPO Plus en Videoland nog genoeg te vinden. Op NPO Plus kun je je tegoed doen aan onder meer veertien (!) seizoenen Flikken Maastricht, Ik Weet Wie Je Bent, Smeris en op Videoland tref je onder andere Meisje van plezier, Mocro Maffia, Zwarte Tulp en Judas. Vind je Nederlandse series helemaal niks? Geen nood, er volgen binnenkort nog veel meer Top 5 lijstjes. Daar staan vast wel weer tips tussen.

Reactie's (7)

tweemaalh
30 apr. '20, 16:36 Bewerkt op 18:21
Mooi lijstje. De afgelopen paar jaar hebben we steeds meer goede Nederlandse series. Aanradertjes van de afgelopen periode zijn wat mij betreft Anne+ en Hollands Hoop. Allebei te vinden op NPO Plus
DAVE2804
30 apr. '20, 17:09 Bewerkt op 19:10
Hollands Hoop wil ik ook nog steeds aan beginnen. Die lijkt mij zeker interessant. En ik ben het met je eens dat er de afgelopen jaren steeds meer goede Nederlandse series worden gemaakt.
anonymous
30 apr. '20, 17:44
Ben geen fan van Nederlandse producties zowel film als serie. Baantje, Mocro Maffia en Undercover gaan nog wel wat er momenteel loopt. Beste Nederlandse serie wat mij betreft blijft toch de oude Baantjer.
DAVE2804
30 apr. '20, 19:16
En laat Baantjer nu net een serie zijn waar ik nog nooit ook maar één aflevering van heb gezien. Zo zie je maar weer hoe smaken kunnen verschillen, haha.
Travelgirl
3 mei '20, 01:01
Alles gezien, behalve Ramses. En Baantjer sla ik ook over.
jvans1979
3 mei '20, 09:27
Een goed ontvangen Nederlandse speelfilm van Penoza??? Die is toch helemaal niet zo goed ontvangen? Ik vond hem zelf in ieder geval maar zeer matig.
sarlottje
3 mei '20, 19:24
Hoogvliegers is ook een super serie!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.