Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Corona-crisis; welke series moet je gaan kijken? De top 5 beste historische misdaadseries

Vele mooie, leuke en interessante top 5 lijsten zijn er voorbij gekomen om de tijd te vullen die we normaal zouden vullen met uitgaan en familiebezoek. Hieronder nog een mooie lijst van Hessel Hoekstra. Veel kijkplezier.

Misdaad is van alle tijden. Ook in de jaren tachtig, de negentiende eeuw en de Renaissance bestonden er criminelen. En ook in die tijden waren er mensen op de been om deze misdaad tegen te houden. De onderstaande vijf (of eigenlijk zes) series laten zien hoe misdadigers vroeger te werk gingen. En ook hoe de wetshandhaving vroeger te werk ging om deze mensen op te sporen.

5. Copper


Grote steden zijn altijd al een broeinest van ellende geweest. In de nadagen van de Amerikaanse burgeroorlog keert de Ierse detective en oorlogsveteraan Kevin Corcoran (Tom Weston-Jones) terug van het slagveld naar zijn thuis, de New Yorkse migrantenwijk Five Points. Dit lijkt soms echter nog meer op een slagveld dan goed kan zijn. Five Points likt haar wonden na een reeks hevige rellen en Kevins vrouw blijkt vervolgens spoorloos verdwenen. Genoeg materiaal voor twee seizoenen aan smerige steegjes, gruwelijke misdaden en keihard politiewerk. Met een rauwe sfeer, sterke acteurs, fantastische muziek en een interessante vertelstructuur is deze serie een aanrader.

4. Alias Grace


Alias Grace is net als The Handmaid’s Tale gebaseerd op een boek van Margaret Atwood. Maar in plaats van een toekomstbeeld laat deze serie het verleden zien en is alles gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de negentiende eeuw wordt dienstmeid Grace Marks (Sarah Gadon) gevangengezet voor de moord op haar werkgever. Psycholoog Simon Jordan (Edward Holcroft) is er echter niet van overtuigd dat zij schuldig is en probeert erachter te komen of ze echt schuldig is. Net als The Handmaid’s Tale laat deze serie zien op wat voor manieren de maatschappij vrouwen nog steeds benadeelt en trekt het parallellen met de samenleving in de huidige tijd.

3. Life on Mars/Ashes to Ashes


Twee series op een gedeelde derde plek? Jazeker. Deze twee zijn zo erg met elkaar verbonden dat het onmogelijk is om ze los van elkaar te zien. In Life on Mars raakt politieman Sam Tyler (John Simm) na een auto-ongeluk in een coma en wordt vervolgens wakker in 1973. Droomt hij? Of is hij door de tijd gereisd? Terwijl hij zich bij het plaatselijke politieteam voegt, probeert hij erachter te komen wat er gebeurd is en hoe hij terug kan keren. De spin off-serie Ashes to Ashes maakt het verhaal af en volgt hetzelfde principe. Hier gaat het echter om politievrouw Alex Drake (Keeley Hawes) die wordt neergeschoten en in 1981 belandt. Beide series weten ouderwets politiewerk te combineren met een interessante blik op de jaren zeventig en tachtig en een spannend tijdreis-mysterie. Bij elkaar zijn beide series goed voor veertig afleveringen uitgesmeerd over vijf seizoenen.

2. Ripper Street


Jack the Ripper is een figuur dat altijd mijn fascinatie heeft gehad. Hoe kon iemand zo ongrijpbaar blijven? Deze mysterieuze killer was ook de fascinatie van Edmund Reid (Matthew Macfadyen), één van de agenten die jacht op hem maakte. Ripper Street volgt de levens van Reid en zijn collega’s nadat ze de jacht op de Ripper hebben opgegeven. Terwijl ze misdaad na misdaad oplossen, blijft de angst dat Jack nog weer eens opduikt bestaan. Ripper Street heeft een fantastische cast, ziet er schitterend en gedetailleerd uit, en heeft een intrigerende verhaallijn. Nadat de BBC deze serie na twee seizoenen cancelde, nam Amazon hem over, zodat het verhaal na vijf seizoenen mooi afgerond kon worden.

1. Peaky Blinders


Wie anders dan de Peaky fookin’ Blinders hadden op deze plek kunnen staan? Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog heersten de familie Shelby en hun bende Peaky Blinders over de onderwereld van Birmingham. In deze snoeiharde serie probeerden ze ook de rest van Engeland in hun macht te krijgen. Hoewel de Shelby’s niet echt hebben bestaan, was er rond die periode zeker een bende met dezelfde naam bekend. Tot nu toe zijn er vijf seizoenen verschenen die allemaal op Netflix staan. Een zesde en een zevende seizoen zijn al aangekondigd.

Hoewel dit genre niet heel groot is, zijn er zeker meer historische misdaadseries te vinden. Sinds 2008 houdt detective William Murdoch Victoriaans Toronto veilig in Murdoch Mysteries. Zenders als ITV en de BBC maken geregeld verfilmingen van boeken van Agatha Christie. Zo zijn The ABC Murders en The Pale Horse recentelijk te zien geweest. Is dit nou niet helemaal je ding? Geen probleem, want binnenkort verschijnen er meer mooie top 5-lijstjes!


Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Megafluffy86
26 apr 2020 12:14 -
The Alienist mag ook niet ontbreken in dit lijstje. Ook een spannend moordmysterie.
Reageer

Laatste nieuws

Shoot The Moon van Daniel Dae Kim (Hawaii Five-0) is in productie bij Amazon. Ken Jeong (Community) zal de hoofdrol vervullen.
Vandaag, 13:00
PBS neemt Sanditon over van ITV, die de serie na het eerste seizoen cancelde. PBS heeft de Britse dramaserie nu vernieuwd met een tweede en derde seizoen.
Vandaag, 12:00
1
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
Vandaag, 11:03
Begin juni verschijnt het zesde seizoen van Line of Duty bij NPO Plus. Daarnaast verschijnt er elke week een aflevering bij NPO 2 en NPO Start.
Vandaag, 10:00
In deze aflevering van de MijnSerie Podcast is Unforgotten serie van de maand.
Gisteren, 18:00
7
Claire Foy zal de cast leiden van de Britse acht afleveringen van 60 minuten Britse thriller-serie Marlow van BritBox van Motive Pictures en Endeavour Content.
Gisteren, 16:00