Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Kabinet wil dat streamingdiensten investeren in Nederlandse producties

Kabinet wil dat streamingdiensten investeren in Nederlandse producties

De ministers Van Engelshoven (Cultuur) en Slob (Media) willen dat streamingdiensten en bioscopen een vast deel van hun omzet gaan investeren in Nederlandse series en films.
Met de maatregel hopen de bewindslieden dat Nederlandse producties niet ondersneeuwen in het snel groeiende buitenlandse aanbod. Bioscopen, die vrijwel nooit eigen producties tonen, moeten straks 3 procent van hun omzet afstaan. Voor streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ is dat 6 procent, omdat ze wel veel eigen series en films maken. De bedrijven krijgen ook de kans het geld over te maken naar bijvoorbeeld een privaat fonds, die het geld weer voor ze investeert.

De percentages zijn redelijk vergeleken met soortgelijke heffingen in het buitenland, schrijven de ministers in een Kamerbrief. Zo werd in Frankrijk bijvoorbeeld eerder al afgesproken met Netflix dat minimaal 20 procent van de aangeboden series Frans moet zijn. Ook moeten Franse producties goed vindbaar zijn bij de kijksuggesties op de startpagina.

Vorig jaar schreef de Raad voor Cultuur in een rapport dat buitenlandse streamingdiensten meer moeten investeren in Nederlandse producties, omdat die anders niet kunnen meekomen in de 'ongekende dynamiek' door de opmars van de vele streamingdiensten.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

anonymous
anonymous 20 december 2019, 10:38
Kwaliteit komt altijd bovendrijven en helaas voor de Nederlandse serie/film industrie is dat bij hun meestal ver te zoeken. Of je moet van romcom houden met steenvast hetzelfde concept, dan zit je met ongeveer 300 producties van Nederlandse bodem per jaar gebeiteld.
Bluts
Bluts 20 december 2019, 11:06
@H3nDri3 Dat geldt in ieder geval niet voor series als Overspel, Penoza, Smeris, Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen en De Luizenmoeder.
anonymous
anonymous 20 december 2019, 13:21
@Bluts Smaken verschillen. Penoza begon goed maar kakte aardig in de laatste seizoenen, Luizenmoeder seizoen 1 was top, maar seizoen 2 kreeg door de hoge kijkcijfers het bekende NPO sausje en was een stuk milder en was gewoon weg saai. De andere 3 door jou genoemde series vind ik persoonlijk het kijken niet waard.
TnTNL
TnTNL 20 december 2019, 12:35
Kabinet wil dat Spotify gaat investeren in Nederlandse producties

De ministers Van Duitshoven (Cultuur) en Snob (Media) willen dat audio-streamingdiensten en radio-omroepen een vast deel van hun omzet gaan investeren in Nederlandse zangers en producers.

Met de maatregel hopen de bewindslieden dat Nederlandse producties niet ondersneeuwen in het snel groeiende buitenlandse aanbod. Radiostations, die vrijwel nooit eigen producties te hoor stellen, moeten straks 3 procent van hun omzet afstaan. Voor streamingdiensten als Spotify, YouTube Premium en Deezer is dat 6 procent, omdat ze wel veel eigen liedjes en songs maken. De bedrijven krijgen ook de kans het geld over te maken naar bijvoorbeeld een privaat fonds, die het geld weer voor ze investeert.

De percentages zijn redelijk vergeleken met soortgelijke heffingen in het buitenland, schrijven de ministers in een Kamerbrief. Zo werd in Frankrijk bijvoorbeeld eerder al afgesproken met Spotify dat minimaal 20 procent van de aangeboden liedjes Frans moet zijn. Ook moeten Franse producties goed vindbaar zijn bij de luistersuggesties op de startpagina.

Vorig jaar schreef de Raad voor Cultuur in een rapport dat buitenlandse streamingdiensten meer moeten investeren in Nederlandse producties, omdat die anders niet kunnen meekomen in de 'ongekende dynamiek' door de opmars van de vele streamingdiensten.

/s
BlackBiker
BlackBiker 20 december 2019, 13:43
Een belachelijke maatregel en niets anders dan een verkapte extra belasting op streamingdiensten.

Waarom kan de NPO met de 850 miljoen euro die het jaarlijks uit de belastingruif ontvangt zelf niet voorzien in voldoende content voor ons kleine taalgebied?
En waarom denkt de overheid dat het Nederlandse volk hier op zit te wachten? Volgens mij wil iedereen gewoon naar goede series kijken, die niet van kneuterigheid aan elkaar hangen. En tja, dat zijn meestal geen NL talige producties.

Of de streamingdiensten daar wat aan gaan veranderen zullen we wellicht met Ares gaan zien dat in januari op Netflix komt. Maar ik hou mijn hart vast, gezien het weinige echte talent dat hier rondloopt sinds GTST niveau hier al als goed wordt gezien.
DAVE2804
DAVE2804 20 december 2019, 14:26
Helemaal mee eens met bovenstaande reacties!
TragicError
TragicError 4 januari 2020, 17:55
Volgens mij is mijn laatste NL serie Overspel geweest. Daarvoor was het???,. Dat kan ik me niet meer herinneren. Maat goed, investeren in kwaliteit is geen probleem, maar als het GTST niveau is, geef het geld dan aan een goed doel.
Log in om een reactie achter te laten