Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Er wordt veel gerookt in Netflix-series

Er wordt veel gerookt in Netflix-series

Uit onderzoek van de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative blijkt dat in series van Netflix meer wordt gerookt dan in programma's van traditionele tv-zenders.
De organisatie is bang dat hierdoor roken wordt genormaliseerd of zelfs aantrekkelijk wordt gemaakt. De grootste boosdoeners zijn Stranger Things, Orange Is the New Black en House of Cards (2013).

Truth Initiative keek onder meer naar de veertien series die het populairst zijn onder 14 tot 25-jarigen. Hoewel slechts de helft van die series op Netflix verschijnt, kwamen meer dan driehonderd van de bijna vijfhonderd getelde 'tabaksincidenten' uit Netflixseries.

5177 Roken Stranger Things
Stranger Things

Dat verbaast film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht niet. Traditionele Amerikaanse tv-series als The Big Bang Theory zijn van oudsher aan de brave kant, als gevolg van overkoepelende afspraken van tv-zenders en de invloed van adverteerders.

Streamingdiensten als HBO en Netflix zijn niet gebonden aan zulke afspraken of adverteerders en deinzen dus niet terug voor eventueel bezwaarlijke scènes.

Truth Initiative onderstreept het gevaar van het gerook in Netflix-series met een onderzoek dat aantoont dat jongeren die worden blootgesteld aan 'tabaksbeelden', twee keer zoveel kans lopen zelf te gaan roken.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (22)

GoonerJenny
GoonerJenny 24 maart 2018, 09:16
De serie waar ik vond waar veel in werd gerookt was Mad Man. Daar ging geen scène voorbij zonder een peuk.
E71
E71 24 maart 2018, 12:14
Daar ging geen scène voorbij zonder een glas drank eerder
Houtblokje
Houtblokje 24 maart 2018, 13:31
Inderdaad ! Laten ze maar eens kijken naar de absurde hoeveelheden alcohol die wordt genuttigd in series.... alsof dat zo gezond is
harrybut
harrybut 24 maart 2018, 14:00
En praat me helemaal niet van de aantal auto's op fossiele brandstof die er rond rijden in al die series en de niet zo zuinige apparaten die er gebruikt worden, echt niet normaal.
renzoroy
renzoroy 24 maart 2018, 14:01
Wat een gezeik, dat mensen daar überhaupt een onderzoek naar doen. Die series die ze noemen zijn voornamelijk bedoeld voor volwassenen en die laten zich als het goed is niet beïnvloeden door een tv-serie om wel of niet te gaan roken. Sowieso al dat gezeur over roken. Je wordt al bijna gezien als een slecht persoon omdat je rookt. Het wordt nog net geen misdaad genoemd. Roken is slecht voor je gezondheid, maar het blijft iedereen zijn eigen keus om het wel of niet te doen.
renzoroy
renzoroy 24 maart 2018, 14:06
Dadelijk gaan ze ook nog onderzoeken in welke series het meest gemoord wordt, want dan zijn ze bang dat kijkers dat ook gaan doen. En het meest alcohol gedronken wordt en in welke het meeste sex in voorkomt. Laten we anders alleen series maken waar geen "slechte" dingen in voorkomen, maar waar de wereld bestaat uit regenbogen en bloemetjes... :/
E71
E71 24 maart 2018, 16:47
Nou, ik denk dat de stap om te gaan moorden net ff wat groter is dan de stap om te gaan roken. Plus het feit dat moorden over het algemeen afschuw opwekt. Drank (roken) en drugs, nieuwsgierigheid.
renzoroy
renzoroy 24 maart 2018, 18:12
Mijn reactie niet te letterlijk nemen. Bedoel gewoon dat er altijd iets is waar mensen over moeten zeuren. Stel dat er dadelijk in geen enkele serie meer gerookt mag worden, dan gaan ze weer iets anders zoeken zoals drinken bijvoorbeeld en etc etc. Sommige mensen moeten gewoon altijd wat te zeiken hebben en mensen die zich laten beïnvloeden door tv personages zijn zwak en onzeker.
Ashaman
Ashaman 26 maart 2018, 10:27
rook jij?
renzoroy
renzoroy 26 maart 2018, 10:45
ja, zag mensen dat ooit in een serie doen en toen ben ik meteen begonnen :P. Maar ook al deed ik dat niet, had ik nog steeds hetzelfde gereageerd.
Ashaman
Ashaman 26 maart 2018, 13:34
dat betwijfel ik, ik snap dat je zegt dat het bij jou niet aan de series ligt dat je ooit bent begonnen. Waarschijnlijk kom je ook nog uit de tijd dat series en netflix niet de "standaard" was/is.
Maar dit stukje is wel waar: "Truth Initiative onderstreept het gevaar van het gerook in Netflix-series met een onderzoek dat aantoont dat jongeren die worden blootgesteld aan 'tabaksbeelden', twee keer zoveel kans lopen zelf te gaan roken."
Niet alleen bij netflix uiteraard maar alles wat je regelmatig ziet of mee krijgt uit je omgeving, voorbeelden van ouders/familie/of anderen waar men tegenop kijkt, neem je (sneller) over.
En ja dat geldt ook voor drank of andere zaken, maar dat is het punt niet.
renzoroy
renzoroy 26 maart 2018, 18:14
Klopt, ik kom uit 1984 en ik keek alles op tv en vhs banden, later dvd's en blu-rays, maar ik ben niet gaan roken door de films/series die ik toen keek. Ik geloof niet in dat soort onderzoeken. Dat is dezelfde onzin als dat films als Natural Born Killers en muziek als Marilyn Manson mensen beïnvloeden tot geweld enzo. Die film is uit 1994, toen was ik 10 en ik ben geen gewelddadig persoon. Het ligt aan de mensen zelf als ze zich laten beïnvloeden door tv. Om terug te komen op het roken, ja dat is slecht voor je en dat weet iedereen. Toch blijft het iedereen zijn eigen keuze om er wel of niet aan te beginnen en series zoals Mad Men (geniale serie btw), daar wordt veel in gerookt omdat het zich ook afspeelt in een tijd dat er veel werd gerookt.
Ashaman
Ashaman 26 maart 2018, 19:55
Daar denk ik anders over, ik geef al aan dat het in jouw tijd anders lag omdat series en tv. veelal voor ouderen waren en niet voor jong(er) publiek.
Waar denk je dat de sigarettenfabrikanten het van moeten hebben? dat is de jeugd, die doelgroep is namelijk veel interessanter dan "ouderen" die korter klant zullen blijven (over het algemeen).
Daarom zijn series dus erg gewild om te "sponsoren" of voor product placement, dat is namelijk stiekem reclame maken voor je product.
Onbewust wordt je door dit soort zaken beinvloed. (toevallig mindf*ck gezien met Rene Mioch?)
Daarnaast zeg je dat iedereen weet dat het slecht is, ik denk dat het gros dat er ooit aan begint daar niet mee bezig is, en zeker onderschat hoe het werkelijk is.
Zeker de jeugd is zeer beinvloedbaar en wil niet denken over gevolgen die pas na langere tijd duidelijk worden.
En wie gelooft die negatieve verhalen nou? het wordt toch toegestaan door de regering? het is toch legaal?
renzoroy
renzoroy 26 maart 2018, 20:45
Dat is fijn dat je daar anders over denkt. Behalve roken en alcohol zijn er zoveel dingen slecht. Suiker, e nummers, energy drink, junk food, boter, etc etc... Zullen we dat dan ook meteen allemaal verbieden? Zo kan je eindeloos doorgaan.
Ashaman
Ashaman 27 maart 2018, 09:58
dus dan moet je het maar accepteren? omdat andere dingen ook slecht voor je zijn?

btw. er is ook op die andere zaken veel strijd gaande hoor, alleen lijkt het erop dat de suiker mafia nog machtiger is, en geniepiger te werk gaat, maar dat is een ander onderwerp ;-)
renzoroy
renzoroy 27 maart 2018, 10:27
strijd ook echt... Er zijn gewoon dingen die niet gezond zijn maar wel lekker kunnen zijn. Iedereen zijn eigen keus wat ze eten, drinken of roken en anderen hebben dat niet te bepalen voor je.
Ashaman
Ashaman 27 maart 2018, 14:40
misschien moet je je ogen eens openen.
je moest eens weten hoe de tabakslobby jou en vele anderen beinvloed, de regeringen enz. beinvloed.
kijk anders eens naar dit programma misschien dat je dan beter snapt waar het om gaat.

https://www.npo.nl/radar-extra/11-12-2017/AT_2083040

Niet of jij zelf wilt bepalen of je iets wel of niet doet, maar hoe je al beinvloed bent, dat is ook waar het in bovenstaand onderzoek om gaat, reclame die specifiek gericht is op jongeren.
renzoroy
renzoroy 27 maart 2018, 15:52
Blijf jij lekker bezig met je strijd tegen de gemene tabaksindustrie. Snel, voordat ze de wereld hebben overgenomen en iedereen aan het roken hebben geholpen..... Voer anders ook nog een strijd tegen eventuele seks scenes in series voor jongeren, want dadelijk zijn ze allemaal in verwachting. Laten we anders invoeren dat je pas series mag gaan kijken vanaf 25 jaar, gewoon voor de veiligheid. Succes met je leven verder en laat je niet inpakken en verleiden door alle kwade invloeden op tv :) Ik ga even een sigaret roken :) , groetjes.
Ashaman
Ashaman 27 maart 2018, 17:22
blijf jij maar wijzen naar anderen, daarmee doe je precies wat de sigaretten lobby wil.

maar even serieus, waarom denk je nou dat die sigaretten in die series gerookt worden?
renzoroy
renzoroy 27 maart 2018, 18:07
Ik wijs naar niemand, jij bent aan het wijzen. Ik heb toen ik 15 was zelf de keuze gemaakt om te beginnen met roken en tot op heden rook ik nog steeds. Niet omdat ik dat op tv zag, niet omdat mijn ouders toen nog rookte en niet omdat vrienden van mij dat deden. Ik was gewoon benieuwd hoe dat was, net zoals ik benieuwd was hoe een biertje smaakte, hoe een blowtje smaakte en hoe het is om seks te hebben. Zelfde nieuwsgierigheid die je met alles hebt. Exotische gerechten die je nog nooit geproefd hebt maar wel wil proberen, landen die je wil bezoeken maar nog nooit naar op vakantie bent geweest en ga zo maar door en door, maar ik geloof zeker niet dat er in series expres gerookt wordt door verschillende personages om kijkers aan het roken te krijgen. Zeker series zoals Mad Men wat zich in een tijd afspeelt waar je zo'n beetje overal mocht roken dus logisch dat de meeste personages dan roken. En als je jongeren in series ziet roken is dat ook niet gek want op die leeftijd gaan ze vaak met dat soort dingen experimenteren (drank, drugs, seks etc.) Sowieso zie je zelden tot niet in series merknamen van sigaretten voorbij komen (uitzondering Mad Men en hun Lucky Strike campagne, maar dat hoort wederom bij die tijd), dus product placement wil ik het zeker niet noemen want dan kan je alles daar onder laten vallen. Maar goed, we worden het toch niet eens. Blijf jij vooral van alles beschuldigen dat mensen aangezet worden om dingen te doen die ze niet moeten doen. The end.
Ashaman
Ashaman 28 maart 2018, 19:27
wijzen naar andere "slechte" zaken (drank, suiker en weet ik het wat),
dat is slechts jezelf voor de gek houden want daar gaat het niet over, we hebben het hier en nu over sigaretten.
de reden dat ik hier in een discussie verzeild raakte was omdat ik nieuwsgierig was of de mensen die negatief reageerden zelf roken.
ik ben hier niet voor een strijd, dat is ook mijn strijd helemaal niet, maar goed je denkt me al te kennen na slechts een paar reacties.

nieuwsgierigheid zijn is zeker niet slecht, maar hoe denk je dat je juist nieuwsgierig geworden bent naar een sigaret? je kunt zeggen dat het niet je vrienden, familie of tv is geweest, maar je hebt het toch ergens vandaan. en juist daar gaat het om, nu worden dus series gebruikt om dit te promoten.

ik ben wel anti-sigaret geworden, en dat is niet zo gek als je van zeer dichtbij een aantal mensen meemaakt die kanker hebben dankzij zo'n sigaret.
en je uitspraak: "gemene tabaksindustrie" daar kun je leuk mee proberen te scoren, maar je weet echt niet waar je over praat.

Maar goed ik snap heus wel dat niet iedere roker op de waarheid zit te wachten, maar mocht je toch nog eens nieuwsgierig zijn raad ik je nog steeds die uitzending van radar-extra te kijken.
renzoroy
renzoroy 28 maart 2018, 23:48
Gast, ik ken helaas ook genoeg mensen die overleden zijn aan kanker, inclusief mijn eigen vader en ja die rookte ook. Daar in tegen heb ik ook mensen verloren aan kanker, die nooit gerookt hebben. Je kan de schuld geven aan de tabaksindustrie maar mensen beginnen zelf met roken en worden daar niet toe gedwongen. Mensen zijn bekend met de gevaren en als je dan ziek wordt is dat je eigen stomme schuld en niet die van de tabaksindustrie of van wie/wat dan ook. Ik ben ondertussen nu wel klaar met deze discussie.
Log in om een reactie achter te laten