Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Raad voor Cultuur wil dat Netflix investeert in Nederlandse producties

Raad voor Cultuur wil dat Netflix investeert in Nederlandse producties

Een systeem met heffingen en quota, een overkoepelend AV Fonds en één herkenbaar on demand-platform. Daarmee zal de Nederlandse audiovisuele sector beter kunnen meekomen in de ongekende dynamiek die de komst van (media)bedrijven zoals Netflix, Google, Facebook, Apple en Amazon heeft veroorzaakt. Dit soort buitenlandse bedrijven moet mee-investeren in Nederlandse culturele audiovisuele producties.

Deze maatregelen adviseert de Raad voor Cultuur in het rapport ‘Zicht op zo veel meer’ dat donderdag werd aangeboden aan de ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hun voorgangers hadden de raad verzocht om in kaart te brengen hoe pluriforme en kwalitatief hoogstaande Nederlandse culturele audiovisuele producties binnen het veranderende medialandschap kunnen worden gestimuleerd. Een tweede verzoek was om aan te geven wat er nodig is om te zorgen dat deze producties toegankelijk blijven voor een (inter)nationaal publiek.

De raad stelt dat de Nederlandse audiovisuele sector het creatieve klimaat in ons land inhoud geeft en een veelzijdig aanbod levert van kwalitatief hoogwaardige speelfilms, dramaproducties en documentaires. Het advies schetst een economisch belangrijke sector die bijdraagt aan de verspreiding van publieke waarden in ons land. De sector speelt een cruciale rol in de onafhankelijke nieuwsvoorziening en zorgt ervoor dat mensen in contact komen met uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen.

Ons mediagebruik en het medialandschap, constateert de raad, zijn in korte tijd sterk veranderd. Hierdoor is de sector onder grote druk komen te staan. Buitenlandse, met name Amerikaanse, aanbieders weten steeds meer kijkers en kijktijd aan zich te binden met voornamelijk internationale producties. Daardoor stroomt Nederlands (advertentie)geld steeds meer naar deze aanbieders en minder naar nationale media en makers.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

HollyGolightly
HollyGolightly 23 februari 2018, 11:33
Tsja.. of zo'n opgelegd quotum zal gaan zorgen voor kwaliteitsproducten? Ik betwijfel het.
Ik begrijp niet zo goed waarom andere bedrijven/sectoren wel in staat zijn om mee te gaan in de dynamiek van deze tijd, is het ook niet een stukje visie?
renzoroy
renzoroy 23 februari 2018, 12:19
kwalitatief hoogstaande Nederlandse culturele audiovisuele producties..... Bestaan die producties dan? Nog nooit gezien :P. Slaat echt nergens op dit, heb liever zo min mogelijk of helemaal geen NL crap op de streaming diensten. Sterker nog, heb liever het Amerikaanse Netflix aanbod :)
Inter
Inter 23 februari 2018, 17:10
Ben het er mee eens, Amerikaanse aanbod is veel breder
anonymous
anonymous 23 februari 2018, 17:46
Helemaal mee eens. Je ziet nu al steeds dezelfde koppen in de, in meeste gevallen, barslechte NL series. Ik zit hier als Netflix abonnee in ieder geval niet op te wachten.
anonymous
anonymous 24 februari 2018, 01:03
Nee! Gewoon nee ! Zelf geen ene malle moer presteren, maar wel geld gaan vragen aan een bedrijf dat prima series maakt? Opzouten met die onzin.
Log in om een reactie achter te laten