Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

HBO Nederland stopt ermee

De commotie was groot woensdagmiddag 28 september toen op allerlei media bekend werd gemaakt dat HBO Nederland er mee gaat stoppen. Per 1 januari 2017 zullen HBO geabonneerden het moeten doen zonder de streamingdienst van onder ander Game of Thrones, Girls, Sr. Avila, True Detective, The Leftovers, Silicon Valley, Ballers, Veep en The Night Of. Ziggo, die het nieuws heeft bevestigd, was door moederbedrijf Liberty Global mede-eigenaar van HBO Nederland en vertelde dat het een zakelijke beslissing was.

Onmiddellijk begon de geruchtenstroom op gang te komen en werd er zelf beweerd dat Netflix HBO voor bij was gestreefd en ze niet langer de concurrentie aankonden met de andere streamingdienst. Netflix kost tien euro, ter wijl HBO vijftien euro per maand kost. Op dit moment heeft HBO nog drie betaalzenders, een on demand kanaal en een eigen internetdienst in Nederland, maar die zullen allemaal verdwijnen.

Een woordvoerster van HBO wilde het volgende kwijt: “Na zorgvuldig afwegen, besloten de Joint Ventures-partners dat dit zakelijk gezien de beste beslissing is. Wij geloven dat de Nederlandse klant beter kan worden bediend met een alternatieve manier om alle titels van HBO te kunnen aanbieden. HBO en Ziggo zullen later dit jaar dit alternatief voor de Nederlandse markt bekend maken.''

Ziggo heeft wel een deal gemaakt met HBO, waardoor concurrent KPN de rechten kwijtraakt van de HBO series, maar daardoor krijgt Ziggo wel een licentie om de series van HBO op de één of andere manier te blijven uitzenden. Hoe ze dat precies gaan doen is nog niet bekend gemaakt maar woordvoerder Erik van Doeselaar van Ziggo zei: “Onze klanten kunnen vanaf 1 januari 2017 bij ons Game of Thrones blijven kijken.” Het zal niet gaan om een nieuwe dienst, maar hoe het er wel uitkomt te zien wilde Van Doeselaar niet zeggen. Voor de hand ligt dat het misschien via My Prime zal gaan, een streamingdienst die Ziggo al een tijd aanbiedt.

Heb jij HBO? Hoop je dat Ziggo zijn woord houdt en op een andere manier HBO series gaat uitzenden?


Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Reacties (17)

avatar_Dore
28 sep 2016 20:46 -
Ze kunnen concurrentie met Netflix duidelijk niet aan.
Maar als de series straks alleen bij Ziggo te zien zijn, terwijl hbo nu bij alle aanbieders te krijgen is lijkt me dat een duidelijk voorbeeld van oneerlijke concurrentie.
Ik heb nooit willen betalen voor voornamelijk herhalingen, dus mij maakt het niet uit dat hbo stopt hier.
Reageer
avatar_Olga2000
28 sep 2016 21:17 -
MyPrime is bagger. Tevens is het mogelijk dat Ziggo alleen via Horizon series gaat aanbieden. Ontzettend, ontzettend jammer. Ik heb HBO. Meestal niet de hele jaar door, maar meestal plaak ik een paar maandjes na de game of Thrones. Nu hou ik het gewoon tot bittere einde. Wij zien wel wat er gaat komen.
Reageer
avatar_rotthierpeter
28 sep 2016 21:23 -
Misschien zoals hier in vlaanderen waar prime van telenet de hbo rechten heeft.
Reageer
avatar_karin1809
29 sep 2016 09:36 -
Het voelt voor mij weer als klanten willen trekken. eerder werd dat al gedaan door de exclusieve rechten van de F1 te hebben. Kijkers van GoT zullen eerder de overstap maken naar Ziggo, en zo hebben ze meer klanten.
Reageer
avatar_CC11
29 sep 2016 09:53
Ik ken de hele situatie in Nederland natuurlijk niet zo goed maar geloof je echt dat kijkers voor één enkele serie gaan overstappen naar een andere provider ?
Voor een serie die al bijna op haar einde loopt, want er volgen waarschijnlijk nog slechts 13 afleveringen...
Als dit werkelijk het plan moet zijn om meer klanten aan zich te binden zijn ze bij Ziggo wel heel goedgelovig.
Het enige grote verschil zal volgens mij te merken zijn bij het aantal illegale downloads zijn dat in Nederland voor GOT de hoogte in zal gaan.
Reageer
avatar_karin1809
29 sep 2016 10:17
Natuurlijk niet alleen de kijkers van GoT, maar ook de kijkers van Outlander, Ray Donovan, Quarry, The night of.. enz enz. Niet iedereen kent, of doet aan, het principe downloaden. Als je diverse berichten leest zijn kijkers van GoT van plan om over te stappen naar Ziggo.
Reageer
avatar_Dore
29 sep 2016 10:30 - 29 sep 2016 10:32
Outlander en Ray Donovan bijvoorbeeld zijn op Netflix te zien, dus denk niet dat mensen daarvoor naar Ziggo zullen gaan.
Reageer
avatar_CC11
29 sep 2016 11:18
Bijgewerkt op: 29 sep 2016 11:20
Komt nog bij dat Netflix het grote allesomvattende plan heeft om binnen dit en een tweetal jaar AL hun content in alle landen waar ze aanwezig zijn aan te gaan bieden zodat iedereen die abonnee is over hun volledige aanbod zal kunnen beschikken, waar dan ook ter wereld.

Als dat gebeurt zie ik een HBO en consorten eerlijk gezegd stoppen of opgeslorpt worden door ofwel Netflix of Amazon waarvan ik denk dat ze de enige twee diensten zullen zijn die op termijn zullen overblijven.

Hoe jammer het ook mag klinken maar ik geloof nooit dat er van alle anderen ook maar één kapitaalkrachtig genoeg is om met deze twee te concurreren.

Ook in andere sectoren heb ik het al geweten dat de spelers die sterk genoeg zijn plots beginnen een zo groot mogelijk aanbod te geven tegen absolute dumpingprijzen om de hele markt af te romen.
En daar willen ze gerust een tijdje tegen kostprijs voor werken waar nodig zodat er voor kleinere maatschappijen in dezelfde sector en hetzelfde gebied al snel nog maar drie opties overblijven :

a) Je dienst trachten te laten overkopen/opslorpen door de echt grote spelers en cashen.
b) Stoppen en eventueel iets anders beginnen.
c) Proberen te concurreren en bankroet gaan.

Hoe kleiner de markt, hoe sneller deze methode werkt natuurlijk.
Reageer
avatar_E71
29 sep 2016 17:48 - 29 sep 2016 17:52
Net nu Westworld begint...
Reageer
avatar_H3nDri3
29 sep 2016 19:47 - 29 sep 2016 19:48
Bij mij in de regio kan ik niet voor Ziggo kiezen als aanbieder, dus dat wordt andere manieren zoeken.
Reageer
avatar_HereIsTom
05 nov 2016 14:17
Tja ik heb al een goed alternatief gevonden, de HiMedia Q10 Pro mediaspeler van Media24store.nl, daarmee kun je de series streamen.
Reageer
avatar_CC11
05 nov 2016 15:18
Ik wil niemand ontmoedigen maar weet dat het Europees Hof op 9 december aanstaande een uitspraak zal doen omtrent het streamen met mediaspelers nadat jullie "Stichting Brein" een zaak had aangespannen tegen één van de fabrikanten omdat zij dit net zoals illegale downloads willen laten verbieden.

De conclusie van het Europees Hof in deze zaak zou dus wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben.
Aangezien de software van deze toestellen, zoals diegene die je in je voorbeeld noemt, automatisch door de fabrikant kan bijgewerkt worden kan men de toestellen dus ook vanop afstand blokkeren en dan zit je met een boekensteun van € 200,-.

Als de procedure volgens plan verloopt zou het arrest zowat drie maanden later moeten volgen.
Reageer
avatar_HereIsTom
05 nov 2016 17:24
Bijgewerkt op: 05 nov 2016 17:27
Zo'n vaart zal het wel niet lopen, maar belachelijk zou het wel zijn.
Maar goed die "boekensteun" heb je zo terugverdient hoor met al die dure abonnementen!
Het is natuurlijk achterlijk dat er zoveel betaald moet worden om fims of series te kunnen kijken zodat die linke jongens hun zakken flink kunnen vullen en het klootjes volk mag het betalen en doet vervolgens niks!
Reageer
avatar_Dore
05 nov 2016 17:48
Ik vind een abo op Netflix niet duur hoor. Is iig goedkoper dan de aanschaf van die mediaplayer + eventuele boetes....
Reageer
avatar_HereIsTom
05 nov 2016 21:58
Alleen jammer dat je niet alle series en films kan zien op Netflix!
Wil je wel alles zien, dan ben je vele malen duurder uit dan met de aanschaf van een mediaspeler!
Reageer
avatar_Dore
05 nov 2016 22:08
Alles is een ruim begrip. En niemand heeft tijd om alle series te kijken, zelfs cc11 niet ;-)
Dus neem gewoon een abo op Netflix ( of een andere aanbieder) en probeer dan maar eens alles te zien wat ze aanbieden. Lukt je niet.
Reageer
avatar_CC11
06 nov 2016 03:01
Bijgewerkt op: 06 nov 2016 03:07
Het blijft natuurlijk een kwestie van licenties en sommige zaken zullen nooit te zien zijn op Netflix, net zo min Amazon in staat zal zijn om alles dat er bestaat aan te schaffen want ze gaan uiteraard hun eigen producties niet aan elkaar verkopen om voor de hand liggende redenen.

Zo ben ik er ook haast zeker van dat, wanneer een Netflix of Amazon een wereldwijde licentie voor een bepaalde franchise kopen, dat zij zonder twijfel een exclusiviteitscontract zullen proberen af te dingen zodat die series of films zeker niet bij de concurrent te zien zijn. In hoeverre dat ook lukt is een andere zaak maar de reden daarvoor is wel duidelijk.

Netflix heeft in principe al een heel grote portefeuille in handen met meer dan 12000 films en zowat 2600 series als ik hun (niet officiële) zoekmachine "UNOGS" op dit moment mag geloven.
Maar, tenzij ik iets gemist zou hebben heeft Netflix nog altijd het plan om binnen een bepaalde tijd (ca. 2 jaar was gezegd) hun volledige aanbod wereldwijd te kunnen aanbieden in alle landen waar ze aanwezig zijn zonder dat er sprake is van geologische restricties, die je nu alleen kan omzeilen mist gebruik van een VPN, smart-DNS of andere technische hulpmiddelen..

Het lijkt misschien niet direct zo maar volgens mij is de streamingmarkt van films en series ook nog steeds quasi niet ontgonnen gebied wanneer je het aantal Netflix abonnees (+/- 86 miljoen) gaat vergelijken met het aantal TV's, PC's enz... op wereldwijde basis, dus de groeimarge is nog steeds uitzonderlijk groot te noemen ondanks technische en andere beperkingen voor bepaalde geografische gebieden.
Die (theoretische) groeimarge is wellicht ook de enige reden die de immense bedragen (+/- 6 miljard dollar voor 2016) kan verklaren die Netflix jaarlijks besteed aan, al dan niet zelf geproduceerde, nieuwe content.

Zulke bedragen zijn meteen ook de verklaring waarom er mettertijd slechts 2 spelers zullen overblijven, tenzij er één of andere kapitaalkrachtige wereldspeler uit een eventueel andere sector morgen zou besluiten om ook zijn kans te wagen om een stuk van de koek op te eisen.

Ook over dat "duur" zijn van een abonnement op één van beide diensten valt wel iets te zeggen.

Zo kan je nog steeds, wanneer je van het basisabonnement afwijkt, bij Netflix je abonnement (en dus ook de kosten) met iemand anders delen als je kiest voor een formule van 2(+HD) of 4 (+Ultra HD) schermen waarop je tegelijkertijd kan kijken.

Niemand zegt dat deze 2 of 4 toestellen ook in hetzelfde huis moeten staan, dus heb je een broer, zus, goede vriend of vriendin die elders woont kan je met dezelfde inloggegevens tegelijkertijd van de dienst gebruik maken.
Het enige dat je moet doen is overeenkomen om elk om beurt het account op te laden wat heel eenvoudig is mits gebruik van de "gift cards" die voor 15, 25 of 50 Euro in de handel en online te verkrijgen zijn.
Reageer

Laatste nieuws

De Amerikaanse komedieserie Curb Your Enthusiasm is door HBO vernieuwd met een elfde seizoen.
Gisteren, 16:00
1
Netflix heeft een trailer uitgebracht voor Cursed (2020) met Katherine Langford (13 Reasons Why). De serie verschijnt 17 juli bij de streamingdienst.
Gisteren, 15:00
1
In juni mochten we weer naar pretparken, restaurants, bioscopen en escape rooms. Maar helemaal 'vrij' zijn we nog steeds niet. De 1,5 meter samenleving is en blijft een feit. En dat raakt ons allemaal.
Gisteren, 14:00
4
Netflix heeft de Belgische sciencefictionserie Into the Night vernieuwd met een tweede seizoen.
Gisteren, 13:00
2
Netflix heeft Ozark vernieuwd met een vierde seizoen, wat ook het laatste seizoen van de Amerikaanse misdaadserie wordt.
Gisteren, 12:00
2
In samenwerking met The Nielsen Company brengt MijnSerie elke week de kijkcijfers van Amerika uit. In dit nieuwsbericht zullen de best bekeken series staan. Voor meer kijkcijfers van je favoriete serie kan je kijken...
Gisteren, 10:56