Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Kijker mag straks eigen zenderpakket uitkiezen

Staatssecretaris Dekker (Media) heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het binnenkort mogelijk moet worden voor de kijker om zijn eigen zenderpakket te kiezen. De kabelaars kunnen dan een à la carte zenderpakket gaan aanbieden. Hierdoor is het straks mogelijk om alleen de zenders in het pakket te kiezen waar de kijker alleen naar kijkt. Dit maakt het ook mogelijk om een dergelijk pakket goedkoper te maken.

Voor de kijker zou dat betekenen dat ze een abonnement kunnen afsluiten met meer keus en de vrijheid om je eigen zenders te kiezen. Nu zijn kabelaars verplicht om 30 zenders standaard aan te bieden, maar dat moet terug gebracht worden naar acht zenders. Want Dekker houdt vast aan de zogenaamde ‘must carry’-kanalen, dat zijn NPO 1, 2 en 3, de drie Vlaamse publieke zenders, een regionale en een lokale zender.

Dekker verklaarde: “Consumenten zitten niet altijd te wachten op een door de overheid opgelegd standaardmenu van dertig zenders. Ze willen keuzevrijheid. Op die manier kan het tv-abonnement ook goedkoper worden, “maar dat is wel aan de markt”, voegde hij toe. Kabelbedrijven zijn wettelijk verplicht om de 30 zenders door te geven en als de consument meer wil moet deze daarvoor bijbetalen.

Het Commissariaat voor de Media heeft onderzoek gedaan naar het à la carte pakket en de consument blijkt die wel te willen. Twee derde van de ondervraagde geeft aan wel zelf hun zenderpakket samen te willen stellen. Ruim 50 procent geeft aan dit te willen als daardoor het televisieabonnement goedkoper wordt, en 44 procent wil dit wel als daardoor de kosten gelijk blijven. Slechts vier procent wil hiervoor wel extra betalen.

Wat vind jij van het idee van Dekker?



Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (16)

winthoos
winthoos 13 juli 2016, 11:24
Dat zou helemaal geweldig zijn.
fragbastard
fragbastard 13 juli 2016, 11:24
Klinkt leuk, maar wat in praktijk zal gebeuren is dat als je de 30 zelfde zenders wilt behouden het waarschijnlijk duurder gaat worden. Daarnaast zullen er ook heel veel zenders gaan verdwijnen omdat ze te weinig opleveren.
winthoos
winthoos 13 juli 2016, 11:28
Op die manier kan het tv-abonnement ook goedkoper worden.
madjack_kramer
madjack_kramer 13 juli 2016, 11:32
Eindelijk
winthoos
winthoos 13 juli 2016, 13:13
Inderdaad eindelijk. Wanneer ik al tv kijk erger ik me bont en blauw aan al die reclame maar ik erger me nog meer aan al die zenders waar ik wel voor betaal maar waar ik nooit naar kijk. Zoals al die vreselijke sportzenders. Voor je die voorbij bent moet je wel een flink aantal malen zappen. grrrrrrr
anonymous
anonymous 13 juli 2016, 13:58
welke sportzenders dan? Ik heb gewoon een basispakket en de enige sportzender die ik heb is Eurosport.
winthoos
winthoos 13 juli 2016, 14:40
Als die sportzenders waar je geen abonnement voor hebt, maar die je wel langsgaat als je aan het knipperen bent. FOX-Sport bijvoorbeeld en nog zoveel zenders waar ik nooit naar kijk.
anonymous
anonymous 13 juli 2016, 15:28
Voor Fox Sport moet je extra betalen, dus als je je daar aan ergert zou ik het abonnement opzeggen.
CC11
CC11 13 juli 2016, 14:24
Ik zou niet te vlug juichen want heb zo'n gevoel dat televisie kijken wel eens juist duurder zou kunnen worden voor jullie.
Ik heb zelf in België een basispakket van één van de aanbieders dat een 70-tal zenders bevat plus 1 pakket om dan vooral het voetbal uit 1B te kijken, maar daar bovenop kan je nog pakweg 20 extra pakketten aanschaffen als je dat wil.
Hoe vreemd het voor sommigen ook mag klinken kijk ik zelf amper TV aangezien ik mijn series
praktisch uitsluitend stream of download dus die 70 zenders heb ik helemaal geen behoefte aan.
Maar pak dat je wel meer zou willen en je zit met een beperkt basispakket van 8 zenders ?
Ik heb eerder het gevoel dat men jullie allerhande pakketten door de strot zal proberen te gaan duwen dan dat je zelf één voor één zenders naar keuze zal kunnen kiezen, en reken dan maar uit wat de meerkost zal zijn tegenover het basispakket van 30 zenders waarvoor jullie nu betalen.
Ter info. Bij mijn provider kosten extra pakketten tussen de 5,95 en 14,95 per maand dus dat gaat al snel oplopen.
winthoos
winthoos 13 juli 2016, 14:41
We wachten af.
anonymous
anonymous 13 juli 2016, 15:33
hier in NL kun je ook verschillende pakketten kiezen. Ik kijk net als jij ook weinig gewone tv en als ik zelf mijn pakket zou mogen samenstellen zou ik aan 7 of 8 zenders genoeg hebben. Nu heb ik een basispakket met daarin 30 zenders, dat betekent dat ik er 22 helemaal niet kijk, waaronder een hele zooi aan Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse zenders.

Persoonlijk zou ik genoeg hebben aan de drie publieke zenders, de 2 Belgische/Vlaamse zenders en Discovery en NGC. De rest is hoofdzakelijk rotzooi en wat ik wel wil zien is te vinden via internet.
CC11
CC11 13 juli 2016, 16:27
Ik denk dat het voor de meeste mensen wel zal gelden dat het aantal zenders waar ze ook daadwerkelijk naar kijken heel beperkt is.

Maar ik zie het niet gebeuren dat men reguliere zenders individueel zal gaan aanbieden, dat doet men bij ons ook niet, en voor zover ik weet is dat nergens het geval.
Een provider zal dan wel met één of ander flauw excuus komen dat het technisch niet kan maar de werkelijkheid is natuurlijk dat men zo veel mogelijk aan je wil kunnen verkopen, ook zenders die je anders nooit zou kiezen, dus die giet men mee in één of ander pakket.

Gebruikelijk bij mijn provider is dat elk pakket een eigen thema heeft.
Een deel van die zenders uit die pakketten kan je ook gewoon zo zien, maar het pakket geeft je bij wijze van spreken enkel de optie om ze in High Definition te kunnen kijken plus wat andere zenders uit hetzelfde genre.
Eerlijk gezegd blijft het voor mij gewoon oplichterij om in deze tijden mensen extra te laten betalen voor dezelfde zenders in een betere kwaliteit.

En zenders als een AMC, Sundance, 13th Street, Syfy en andere waren vroeger inbegrepen maar heeft men inmiddels ook in een pakket gegoten om de mensen die ze willen kijken toch nog wat geld af te kunnen troggelen.
winthoos
winthoos 13 juli 2016, 15:34
Inartie ik heb die niet in mijn pakket maar ze zitten er wel op. Dat irriteert me mateloos.
anonymous
anonymous 13 juli 2016, 15:36
Je bedoelt dat je dan een zwart scherm krijgt? Ja daar irriteer ik mij ook aan.

Sorry dan heb ik je verkeerd begrepen.
winthoos
winthoos 13 juli 2016, 15:48
Maak niets uit. Daarom ben ik dus blij dat ik NAS heb waar ik alle gedownloade serie opzet en die kan ik dan in alles rust gaan bekijken en wederom bekijken.
Sproet2jes
Sproet2jes 14 juli 2016, 20:19
Prima idee, al die overbodige zenders, wat moet je d'r mee..! Kost nog extra ook. Ik vind het wel goed dat de 8 ‘must carry’-kanalen, blijven.
Log in om een reactie achter te laten