Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
WGA & AMPTP bereiken voorlopige overeenkomst om schrijversstaking te beëindigen

WGA & AMPTP bereiken voorlopige overeenkomst om schrijversstaking te beëindigen

De Writers Guild heeft een voorlopig akkoord bereikt met de Alliance of Motion Picture and Television Producers om de staking na bijna vijf maanden te beëindigen.
Beide partijen rondden het raamwerk van de overeenkomst zondag af toen ze hun impasse over AI en de personeelsbezetting in de schrijfkamer wisten te ontwarren. "De WGA en de AMPTP hebben een voorlopig akkoord bereikt," zeiden de WGA en de AMPTP in een gezamenlijke verklaring.

"We hebben een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe contracten voor 2023, dat wil zeggen een principeakkoord over alle punten van de overeenkomst, onder voorbehoud van het opstellen van de definitieve contracttaal," vertelde de WGA haar leden in een persbericht, dat net na zonsondergang en het begin van de Jom Kippoer-vakantie kwam, die velen als deadline hadden gezien om de overeenkomst na vijf dagen van lange onderhandelingen af te ronden.

De details van de voorlopige overeenkomst van de WGA zijn nog niet vrijgegeven, maar zullen door het gilde bekend worden gemaakt voordat de leden de overeenkomst ratificeren.

14096 WGA-AMPTP deal

De volgende stap in het proces is dat de WGA onderhandelingscommissie onder leiding van Ellen Stutzman stemt "over de vraag of de overeenkomst wordt aanbevolen en ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het WGAW bestuur en de WGAE raad" in stemmingen die voorlopig gepland staan voor vandaag, aldus het gilde. Een andere stemming door het bestuur en de raad zou het 'stakingsverbod' kunnen opheffen en het mogelijk maken voor de scribenten om "weer aan het werk te gaan tijdens de ratificatiestemming" - een grote stap voor zowel de WGA als de studio's. In afwachting van deze stemmingen heeft de WGA haar leden verteld dat ze nog steeds staken, maar dat alle piketacties hierbij zijn opgeschort.

Hier is de boodschap van de WGA aan de leden:

"BESTE LEDEN,

We hebben een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe MBA voor 2023, dat wil zeggen een principeakkoord over alle contractpunten, onder voorbehoud van het opstellen van de definitieve contracttaal.

Wat we met dit contract hebben gewonnen - vooral alles wat we sinds 2 mei hebben gewonnen - is te danken aan de bereidheid van dit lidmaatschap om zijn macht uit te oefenen, zijn solidariteit te tonen, zij aan zij te lopen, de pijn en onzekerheid van de afgelopen 146 dagen te doorstaan. Het is het hefboomeffect van jullie staking, in combinatie met de buitengewone steun van onze vakbondsbroers en zussen, dat de bedrijven uiteindelijk weer rond de tafel bracht om een overeenkomst te sluiten.

We kunnen met grote trots zeggen dat deze overeenkomst uitzonderlijk is - met belangrijke voordelen en bescherming voor schrijvers in elke sector van het lidmaatschap.

Nu moeten onze medewerkers er nog voor zorgen dat alles wat we zijn overeengekomen wordt vastgelegd in de definitieve contracttekst. En hoewel we graag de details van wat er bereikt is met jullie willen delen, kunnen we dat niet doen voordat de laatste puntjes op de 'i' zijn gezet. Dat zou ons vermogen om de klus te klaren bemoeilijken. Dus, zoals jullie eerder geduld met ons hebben gehad, vragen we jullie om nog een laatste keer geduldig te zijn.

Zodra het Memorandum of Agreement met de AMPTP klaar is, zal het Onderhandelingscomité stemmen of het de overeenkomst aanbeveelt en ter goedkeuring doorsturen naar het WGAW-bestuur en de WGAE-Raad. Het Bestuur en de Raad zullen dan stemmen over de vraag of ze het lidmaatschap moeten machtigen om het contract te ratificeren.

Als die machtiging wordt goedgekeurd, zullen het bestuur en de raad ook stemmen over het opheffen van het stakingsverbod en het beëindigen van de staking op een bepaalde datum en tijd (nader te bepalen) in afwachting van de ratificatie. Hierdoor zouden de schrijvers weer aan het werk kunnen tijdens de stemming over de ratificatie, maar dit zou geen invloed hebben op het recht van de leden om een definitief besluit te nemen over de goedkeuring van het contract.

Onmiddellijk na de stemmingen van de leiders, die voorlopig gepland zijn voor dinsdag als de taal geregeld is, zullen we een uitgebreide samenvatting geven van de punten van overeenkomst en het Memorandum of Agreement. We zullen ook bijeenkomsten organiseren waar leden de kans krijgen om meer te weten te komen over de overeenkomst en deze te beoordelen voordat ze stemmen over ratificatie.

Voor alle duidelijkheid: niemand gaat weer aan het werk totdat het gilde daar specifiek toestemming voor heeft gegeven. Tot die tijd staken we. Maar vanaf vandaag schorten we de WGA-acties op. In plaats daarvan moedigen we jullie aan om je deze week aan te sluiten bij de SAG-AFTRA-piketlijnen.

Tot slot stellen we jullie geduld op prijs toen jullie de laatste dagen van de onderhandelingen op nieuws van ons wachtten - en geruchten moesten afwenden. Wacht alsjeblieft op meer informatie van het gilde. We zullen de komende dagen meer met jullie kunnen delen, wanneer we de laatste hand leggen aan de contractvoorwaarden en de processen van onze vakbonden doorlopen.

Zoals altijd willen we jullie bedanken voor jullie steun. U hoort zeer binnenkort weer van ons."
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

rickii
rickii di 26 september, 19:48
Goed nieuws!!
Log in om een reactie achter te laten