Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Peter Rotthier geeft "Mosaic - Eerste aflevering" een 7.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 7 februari 2018.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Mosaic - Eerste aflevering

Wie vermoordde Laura Palmer? Dat was een vraag die wekenlang heel wat televisiekijkers in de ban hield toen de reeks Twin Peaks voor het eerst werd uitgezonden.

Liefhebbers van reeksen in die stijl zullen zeker en vast een vette kluif hebben aan deze 'who done it', want wie zou in hemelsnaam kinderboekenschrijfster Olivia Lake (Sharon Stone – Agent-X) vermoord hebben?

Aan het begin van de eerste aflevering zien we hoe een agent een van de verdachten, Joel (Garrett Hettlund – Eragon), voorbereidt op wat er met hem gaat gebeuren. De context van deze intro komt wel raar over want wie gaat nu even een moordverdachte vertellen dat hij binnenkort aangehouden zal worden voor moord.

Waarschijnlijk zullen we op het eind wel moeten concluderen dat nietszeggende momenten uiteindelijk heel belangrijk zijn geweest om de dader te vatten.



Alles start echter wel vier jaar eerder wanneer we terecht komen op een fundraising gebeuren waar Olivia kennis maakt met Joel, een striptekenaar die ze onder haar hoede neemt. In ruil voor het doen van karweitjes aan haar huis, mag de man in de aanpalende schuur annex studio wonen. In ruil hiervoor zal Olivia hem helpen met zijn zoektocht om zijn werk gepubliceerd te krijgen.

Tussendoor maken we kennis met enkele zakenmensen die het gemunt hebben op het eigendom van Oliva. Onder de grond zouden speciale metalen te vinden zijn maar Olivia weigert te verkopen. De heren sturen de oplichter Eric Neill (Frederick Weller – Banshee) op haar af.

Hij tracht Olivia te verleiden om haar galerij, Mosaic, internationaal uit te breiden. Hij lijkt in zijn opdracht te slagen maar houdt zijn opdrachtgevers aan het lijntje. Het waarom wordt duidelijk in aflevering twee maar daar hebben we het een andere keer wel over.

Tot slot is er Laura (Maya Kazan – The Knick), de vriendin van Joel. Veel komt ze niet in beeld in deze eerste aflevering, maar ze is duidelijk van het jaloerse type en daarmee een potentiële dader. Daarnaast is er ook nog J.C.( Paul Reubens – The Blacklist), de steun en toeverlaat van Olivia. Maar is hij dat wel?

Mosaic
© HBO


Je merkt het al dat deze eerste aflevering heel wat vragen op zal roepen bij de kijker. Het is natuurlijk ook een eerste kennismaking met de personages in deze reeks maar vanaf het eerste beeld worden er heel wat mogelijkheden gecreëerd naar potentiële daders toe.

Wie weet blijkt na aflevering zes dat de echte dader niet eens voorkomt in deze prelude, die mooi opgebouwd is maar wel in sneltempo door te tijd lijkt te gaan. Of dat echt zo is, blijft voorlopig een mysterie want het kan ook dat ze pas vier jaar na de moord bij Joel uitkomen.

Kijkers die houden van series met swung zijn bij Mosaic echter aan het verkeerde adres. Alles wordt rustig en met veel dialoog opgebouwd en soms vraag je je af wat bepaalde gesprekken bijdragen bij het geheel. Waarschijnlijk zullen we aan het eind wel moeten concluderen dat nietszeggende momenten uiteindelijk heel belangrijk zijn geweest om de dader te vatten.

Mosaic lijkt ons echter een reeks voor doorzetters waarbij je jezelf bij wijlen moet forceren om toch te blijven kijken maar dat hadden velen ook bij reeksen als Twin Peaks en The Night Of ook en dat bleken uiteindelijk pareltjes te zijn.

Mosaic lijkt ook zo’n reeks te worden die een cultstatus kan halen als aan het eind blijkt dat de hoofdrolspelers het Mosaic kluwen pas in laatste instantie oplossen op een toch verklaarbare wijze.
Volg Mosaic
Vorige aflevering
Fact and Fiction
Fact and Fiction
01x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Mosaic