Maskineriet

7.4 / 10
45 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Maskineriet (The Machinery) - Miniserie (DVD)" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 18 April 2021.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Maskineriet (The Machinery) - Miniserie (DVD)

Een Scandinavische actieserie die dezelfde gebreken kent als een actiefilm uit Hollywood.

Het zal je maar gebeuren. Je wordt in een auto wakker met je kleding onder het bloed. Naast je ligt een tas vol met geld. Zelf heb je geen idee wat er gebeurd is. Olle Hultén (Kristoffer Joner, Dag) maakt het mee. Wanneer de politie hem wil arresteren slaat Olle op de vlucht. Het is al snel duidelijk dat Olle niet een alledaagse huisvader is. Een normale huisvader zou namelijk opgepakt zijn en dan pas merken hoe groot de problemen feitelijk zijn. Naarmate het seizoen vordert wordt er steeds meer duidelijk wie Olle is. Zijn verleden blijkt een grote rol te spelen in wat Olle momenteel overkomt.

Er zitten regelmatig wat onvolkomenheden in het verhaal.

Politie-inspecteur Nina (Julia Schacht, Mammon) leidt de jacht op Olle. Zoals bijna bij elke Scandinavische serie heeft zij een getroebleerd verleden. Door haar trauma heeft zij een grote drang naar automutilatie. Nina bijt zich als een terriër vast in deze zaak. Ze lijkt haar werk te gebruiken als een vlucht uit haar privéleven. Dat dit niet lukt met de verbeten zoektocht naar Olle zal in het verloop van het verhaal steeds duidelijker worden.

Het thuisfront van Olle worstelt met haar eigen problemen. Zijn vrouw Josefin (Hanna Alström, Morden i Sandhamn) maakt zich grote zorgen over Olle, maar blijft in het begin in hem geloven. Dat geloof wordt door de gebeurtenissen wel steeds meer op de proef gesteld. Paul (Anastasios Soulis, Gåsmamman), de broer van Josefin, heeft financiële problemen. Die problemen kan hij niet meer oplossen met de opbrengst van zijn restaurant. Om zijn hoofd toch enigszins boven water te houden heeft hij geld geleend bij een motorbende. Die kennen geen medelijden met Paul als het gaat om het terugbetalen van de rekening.

© Viaplay


Maskineriet kent een redelijk eigenzinnige aanpak. Het is een misdaadserie vol actie. Het levert een aantal spannende momenten op. Het blijft lang onduidelijk of Olle betrokken is bij de geldoverval. Voor die overval worden andere daders door de politie gevolgd. Eén van die daders wordt door de politie op de huid gezeten. Deze dader komt daardoor in het nauw en maakt daardoor rare en heftige sprongen.

Deze miniserie kent helaas dezelfde gebreken als een Hollywood actiefilm. De mens wordt getransformeerd in een soort superheld. Als je van een dak op een auto valt doet dit even pijn, maar daarna kun je weer betrekkelijk eenvoudig verder. Als je in je benen bent geschoten kun je alweer snel zonder noemenswaardige problemen rennen. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Er zitten regelmatig wat onvolkomenheden in het verhaal. De verschillende plots zijn soms nogal ongeloofwaardig. Aan de andere kant gebeurt dit net zo goed bij blockbusters uit bijvoorbeeld Hollywood. Het hoeft dus voor sommige kijkers niet te betekenen dat Maskineriet een slechte serie is.

Het is een misdaadserie vol met actie.

Het levert mij wel een dilemma op in de keuze voor een cijfer. De serie start goed en de uitwerking is over het algemeen redelijk tot goed. Helaas vallen in sommige plots en verhaallijnen de nodige gaten. Aan de andere kant kan ik niet ontkennen dat ik mij goed vermaakt heb met deze miniserie. Met dat in gedachte uiteindelijk gekozen voor een zevenenhalf. Ik heb lang getwijfeld over een zeven, maar ik wil de poging om iets anders te brengen dan de standaard Scandinavische crimeserie toch met een half punt extra belonen. Ik kan me echter ook voorstellen dat als je een waarheidsgetrouwe serie wil zien je Maskineriet een onvoldoende geeft. Die kijkers zijn hiermee gewaarschuwd.
Volg Maskineriet
Vorige aflevering
Dream House
Dream House
01x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Tiramisu
19 Apr 2021 13:15 -
helemaal mee eens, en ook het einde vond ik niet goed afgerond.
Reageer

Nieuwste recensies

The 100 - Seizoen 7 (DVD)

7

NCIS: Hawaii - Eerste aflevering

7

The Mysterious Benedict Society - Seizoen 1

7.5

Lucifer - Seizoen 6

7

Atlantic Crossing - Miniserie (Code MyLum)

8

Atiye - Complete serie

8