Marvel's The Defenders

7.5 / 10
55 min
Actie
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Henk Vernout geeft "Marvel's The Defenders - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Henk Vernout op 29 augustus 2017.
Leuk?
5
1
Bekijk stemmen

Marvel's The Defenders - Seizoen 1

We need to kill the lights… –Matt
How do you even know they’re on? –Jessica


Eindelijk is het zover. Toen Daredevil seizoen één aangekondigd werd, waren er al geruchten over een mogelijke Marvel’s The Defenders serie. Hoe interessant zou het zijn als vier ‘superhelden’ samenkomen? Inmiddels, een aantal jaar later, is het zover. Maar hoe brengt deze serie het ervan af?

Marvel’s The Defenders gaat over Matt Murdock/Daredevil (Charlie Cox), Jessica Jones (Krystin Ritter), Luke Cage (Mike Colter) en Danny Rand/Iron Fist (Finn Jones). Laat ik meteen met de deur in huis vallen:
Daredevil (DD) en Jessica Jones (JJ) zijn beide series die ik persoonlijk fantastisch vond. Rauw, oprecht en goed gechoreografeerd. Luke Cage (LC) was bij vlagen sterk en Iron Fist (IF) vond ik, in tegenstelling tot de belabberde recensies die de serie krijgt, prima. Ik hoopte bij voorbaat dus meer op een serie die leek op DD en JJ qua toon en stijl dan op de andere twee. Maar Marvel’s The Defenders doet zijn idee eer aan en is een echte mix tussen alle vier de shows. En dat heeft zijn min- en pluspunten.

© Netflix

Het verhaal van de serie is een verlengstuk op de laatste seizoenen van DD en IF, want het gaat om de criminele/mystieke organisatie ‘The Hand’. Zowel Daredevil als Iron Fist hebben in hun series al eerder tijd besteed aan deze organisatie en de basis is daarin dan ook gelegd. Voor mensen die, bijvoorbeeld, alleen Jessica Jones gezien hebben was het er lastig inkomen. Vele bekende gezichten komen terug en er worden enkele nieuwe geïntroduceerd.

De grote slechterik van het seizoen is Alexandra (Sigourney Weaver, Political Animals). Weaver is een actrice met veel ervaring en dat zie je. Alles wat ze voorgeschoteld krijgt, speelt ze dan ook erg goed maar wát ze script-technisch voorgeschoteld krijgt is jammer genoeg niet voldoende. Haar rol komt dan ook uiteindelijk totaal niet uit de verf en dat ligt in dit geval niet aan de actrice.

Winnaars wat betreft acteerwerk zijn Charlie Cox en Krysten Ritter. Zij maken wat mij betreft de serie. Je merkt dat de personages en verhaallijnen van zowel Matt als Jessica in hun series al verder uitgediept zijn en dat ze daarop verder kunnen bouwen. Ze zitten simpelweg gewoon beter in hun rol dan de andere twee superhelden.

I’m the Immortal Iron Fist. –Danny
Come again? –Luke
Sworn protector of K’un-Lun. –Danny
What, are you on lithium…? –Jessica


Ook een solide prestatie voor Elodie Yung, die de weder opgestane Elektra speelt. Bij haar en Charlie Cox voelen de martial arts scènes écht en zien ze er het beste uit. Iron Fist blijft op dat gebied toch achter, maar verbetert al een hoop ten opzichte van de Iron Fist-serie.

Visueel is het een mengeling tussen verschillende sterke en matige cinematografie. Het kleurenschema dat gebruikt wordt, geeft wel een consistent gevoel. Iedere superheld heeft zijn eigen kleur, waardoor het vaak al snel duidelijk is waar de scène over gaat. (Alle Daredevil scènes hebben een rode gloed, terwijl die van Jessica Jones een blauwe hebben etc.)

Als je kijkt naar het verhaal zijn daar ook best wat opmerkingen te plaatsen. Er worden soms ontzettend onlogische keuzes gemaakt, puur gebaseerd op het vorderen van het plot. Terwijl sommige oprecht bijdragen aan de ontwikkeling van een karakter. De serie neemt in de eerste twee afleveringen enorm veel tijd om even te kijken waar alle helden op dat moment zijn, waardoor je het gevoel hebt dat je naar vier verschillende series in één serie zit te kijken. Persoonlijk vond ik dat mooi om te zien, maar ik kan me goed voorstellen dat je als kijker misschien juist een meer gecentreerd verhaal verwacht.

© Netflix

Toch heeft het iets magisch als alle vier deze ‘super’ helden in een kamer staan of met elkaar een gevecht tegemoet gaan. De chemie tussen alle helden is erg goed en daar maakt de serie dan ook dankbaar gebruik van. De ‘no-nonsens’ aanpak van Jessica Jones, de fantasierijke aanpak van Iron Fist, het gecalculeerde van Daredevil en het ietwat lompe morele kompas van Luke Cage. Het werkt, en dat is een van de belangrijkste pluspunten van deze serie.

Is het zo goed als ik gehoopt had? Absoluut niet. De serie heeft hier en daar echt zijn minpunten en begaat een aantal misstappen die ik niet verwacht had van een Marvel Netflix serie.
Is het zo slecht als sommige recensies op het internet je doen geloven? Ook absoluut niet. Het is een enerverende rit langs verschillende hoogte- en dieptepunten. Maar de chemie tussen deze vier karakters maakt de serie. Ik hoop dat ze leren van hun fouten en dat er gewoon snel nieuws komt over een tweede seizoen. Ik ga kijken.
Volg Marvel's The Defenders
Vorige aflevering
The Defenders
The Defenders
01x08
Leuk?
5
1
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_gumstarr
29 aug 2017 11:17 - 29 aug 2017 11:39
"De chemie tussen deze vier karakters maakt de serie". Voeg nog ergens [ontbrekende] toe aan deze zin en ik ben het helemaal met je eens.

Het Defenders-project begon veelbelovend met het eerste seizoen Daredevil en werd, wat mij betreft, zelfs overtroffen door het lekker grimmige Jessica Jones, maar toen kwam er een kink in de kabel. Er was niks mis met die broeierige Harlem vibe van Luke Cage, maar inhoudelijk rammelde het aan alle kanten en zowel het eerste seizoen Iron Fist als de tweede ronde Daredevil hadden ons best bespaard mogen blijven. Je zou dus kunnen zeggen dat Netflix’ Marvel-avontuur na een voortvarend begin volledig is ingekakt en The Defenders is daar het logische vervolg van.

The Defenders is een degelijke optelsom van wat Daredevil, Jones, Cage en Iron Fist eerder al hebben laten zien, maar het geheel wordt nergens meer dan de som der delen. Er ontbreekt iets. Het mist een knipoog. Zelfspot. De serie neemt zichzelf zo serieus, dat het bij vlagen bijna lachwekkend wordt. De gewichtige teksten, de shots van moeilijk kijkende hoofdrolspelers, het ontbeert de nodige zelfrelativering. Iets wat je bij dat andere Marvel-collectief, The Avengers, bijvoorbeeld wel ziet.

Als het op charisma aankomt kunnen ze in New York nog wat leren van de Hulk, Iron Man en Captain America. Ik vind het heel nice dat Netflix in de eerste seizoenen van Daredevil en Jessica Jones geen karikatuur heeft gemaakt van de hoofdpersonen, maar het is nu wel een beetje doorgeslagen. Soms heb je het idee dat je naar vier begrafenisondernemers met verrassend goede Kung Fu-skills zit te kijken. Je hoeft The Defenders niet op je verjaardag uit te nodigen voor de gezelligheid, zeg maar.

Tegen beter weten in hoopte ik dat The Defenders zich zou onttrekken aan de neerwaartse spiraal waar het superheldencollectief in terecht lijkt te zijn gekomen, maar helaas. Nu dan maar met the fingers crossed wachten op The Punisher. Als iemand de boel weer een beetje op kan frissen, dan is hij het.

Maar dat is mijn bescheiden mening.
Reageer
avatar_H3nDri3
29 aug 2017 11:44
Kan me goed vinden in jouw bescheiden mening. Dat anti-held gedrag, vooral van JJ en LC, wordt langzamerhand een beetje irritant.

Hoop dat ze voor de 2e fase zich wat meer gaan richten op Kingpin als algemene bad guy.
Reageer
avatar_Javelin
29 aug 2017 12:03 -
Kan me ook veel meer vinden in de reactie van Gumstarr. Waar ze bij Marvel met Luke Cage en DD S2 en Iron Fist geëindigd zijn, gaan ze in The Defenders gewoon rustig mee door. Er zit gewoon heel weinig tempo in. Lichtpuntje was inderdaad Elektra, Marvel kennende zullen we daar wel weer een spin-off van krijgen.

Nu gaan er natuurlijk alweer trailers rond van de nieuwe Marvel serie The Punisher. Voor Iron Fist en The Defenders had ik goede hoop maar er is echt niet doorheen te komen. Ik hoop het verder niet, maar vrees toch ook dat The Punisher helaas hetzelfde lot zal treffen. Wat mij betreft krijgt de serie eerder een 6-je. Meer een afgeronde 5,6 naar boven.
Reageer
avatar_anonymous
29 aug 2017 12:59
Ik plak er ook een 6-je op en dan ben ik nog genereus. Zoals Gumstarr aangeeft; dit is het gewoon niet. En niet een beetje niet. Het is beter dan het belabberde Iron Fist, maar daar win je ook niet een medaille voor, ofzo. Na de laatste seizoenen van Dexter (die nog niet eens de prullenbak in mogen), huur je toch niet Scott Buck in als showrunner... Ik lig iig ook al onder mijn dekens voor The Punisher. Je zou toch zeggen dat The Punisher beter wordt dan DD S2, Iron Fist, Luke Cage en The Defenders. Ik durf het echter niet te zeggen. Ik houd mijn hart vast.
Reageer
avatar_Javelin
06 sep 2017 13:21
Ja en vergeet niet dat inmiddels de nieuwste serie "The Inhumans" dramatisch wordt ontvangen. De eerste 2 afleveringen zijn uitgezonden op IMAX in de bioscoop en werd ontvangen als een 1,5 uur durende film met dramatisch acteerwerk. Kwantiteit gaat echt voor kwaliteit. Het ergste is nog dat het scoort ook waar series als Sense8, Terra Nova , Wayward Pines en Stargate Universe allemaal destijds keihard na 1 seizoen gecancelled werden. True, niet allemaal series van Netflix en Marvel natuurlijk maar het geeft wel aan dat kwaliteit niet bovenaan staat.
Reageer
avatar_H3nDri3
06 sep 2017 14:58
Sense8 heeft meer dan 1 seizoen, sterker nog er komt volgend jaar een afsluitende film/special. Wayward Pines en Stargate Universe hebben 2 seizoenen gekregen.
Reageer
avatar_DavidPrice
30 aug 2017 04:57 -
Wat Gumstarr zegt. Hemeltergend slecht dit.
Reageer
avatar_superpassie9
31 aug 2017 15:30 -
Uitstekende recensie! Ik ben het nagenoeg helemaal eens met de plus- en minpunten en vindt het over het algemeen een geweldige serie. Ik kan niet wachten op The Punisher!
Reageer

Nieuwste recensies

Little Fires Everywhere - Seizoen 1

8.5

White House Farm - Seizoen 1 (DVD)

7.5

FBI: Most Wanted - Seizoen 1

5.5

W glebi lasu (The Woods) - Seizoen 1

7.5

La Casa De Las Flores - Seizoen 3

8

Penny Dreadful: City of Angels - Seizoen 1 (eerste zes afleveringen)

5