Lovecraft Country

7.5 / 10
59 min
Horror
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Matthijs Lardé geeft "Lovecraft Country - Seizoen 1" een 6.
Geschreven door Matthijs Lardé op 25 Oktober 2020.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Lovecraft Country - Seizoen 1

Na een aantal jaar en wat veranderingen van de acteurs in de serie heeft Lovecraft Country eindelijk het kleine scherm weten te behalen. Door Amerikaanse recensenten al snel geprezen tot één van de beste series van dit jaar leek HBO alweer een gouden hit in hun handen te hebben. Het onderwerp van de serie voelt extra tijdig aan dankzij de vernieuwde intensiteit van de Black Lives Matter beweging die door de hele wereld te voelen is. Helaas hebben kijkers de serie niet zo erg omarmd als de recensenten en bleken achteraf de kijkcijfers toch niet verrassend goed te zijn. Een grote reden hiervan zal waarschijnlijk de enorme onsamenhangendheid van het verhaal zijn. Ik val zelf in het kamp waarin ik niet zo goed weet wat ik van de serie moet maken, maar heel veel gedachten heb over de kwaliteit en het concept. Het is lastig om Lovecraft Country dan ook maar iets te noemen, want de serie is niet goed noch slecht.

Ik heb nog nooit een serie gezien die zo gevarieerd is in kwaliteit.

Lovecraft Country volgt Atticus Freeman (Jonathan Majors, When We Rise), terwijl hij samen met zijn vriend Letitia en zijn oom George (Courtney B. Vance, Flashforward) op reis gaat door Jim Crow America uit de jaren 50, op zoek naar zijn vermiste vader. Dit begint een strijd om te overleven en zowel de racistische verschrikkingen van het witte Amerika te overwinnen als de angstaanjagende monsters die uit een Lovecraft-paperback kunnen worden gerukt. Er zijn monsters in vele soorten en maten. Figuurlijk en letterlijk. De groep wordt onwillig omwikkeld in een samenzwering van magie, wat beide positieve en negatieve effecten blijkt te hebben.

Waar te beginnen? Lovecraft Country is gebaseerd op een succesvol boek, wat ook zeer te voelen is in de afleveringen. Iedere aflevering leidt af van een hoofdstuk in het boek en brengt dit gevoel van hoofdstukken erg mee in de serie. Vòòr de première werd Lovecraft Country dan ook wel een anthologieserie genoemd, maar dit label is eigenlijk niet echt passend. Er zit constante serialisatie in de verhaallijn, al gaat het plot wel alle kanten op. Dit laatste zorgt er dan ook voor dat de kwaliteit hierin mee gaat en het maar van aflevering tot aflevering een gok is of we deze week een goed hoofdstuk gaan krijgen. De serie heeft daarnaast ook vele aanpassingen gemaakt die soms wel en soms niet bepaald logisch zijn. Karakters die spontaan te vinden zijn op plekken waar ze in het boek nooit zijn geweest voor schijnbaar weinig reden.

Ik heb nog nooit een serie gezien die zo gevarieerd is in kwaliteit. Wanneer de serie z’n beste beentje voort zet, zorgt het voor geweldige televisie, zoals in het geval van Sundown en Holy Ghost. Wanneer dit niet het geval is krijgen we helaas afleveringen zoals Whitey’s on the Moon en Full Circle, die mogelijk wat van de slechtste televisie van dit jaar vormen. Hiernaast zit er genoeg tussenin, beide aan de hogere en lagere kant. Het is verbazingwekkend hoe grotendeels dezelfde schrijver door het hele seizoen, Misha Green (Underground), zo’n zooitje kan maken van de hele boel. Mogelijk komt dit door beperkingen van het boek zelf en is het niet per definitie de schuld van het schrijfwerk, maar dat heeft nog nooit iemand hiervoor gestopt om positieve veranderingen te maken.

Lovecraft Country
© HBO


De grote verhaallijn van het seizoen focust op de magische aspecten. Helaas is het magische plot het slechtste van de serie en oprecht slechte televisie. Eén van de grote spelers in dit deel is Christina, gespeeld door Abbey Lee (Mad Max: Fury Road). Zowel de acteur als het karakter zijn duidelijk niet goed. Christina had een mysterieuze, intimiderend figuur kunnen zijn in de grotere mythologie van de serie, maar dit komt helemaal niet zo over. Het acteerwerk is zeer slap en verstoken van enige persoonlijkheid, en het schrijfwerk bestaat uit slaapverwekkende dialoog vol met technische mumbo jumbo. Wat één van de spannendste delen van de serie had moeten zijn, wordt op één of andere manier omgetoverd tot een verhaallijn bomvol saaie fantasie tropes en belachelijke plotkeuzes.

De verhaallijn zit bomvol saaie fantasie tropes en belachelijke plotkeuzes.

Toch is ook hier weer een goede tegenpool te vinden in de groep die centraal staat. Leti, Atticus, Montrose, George, Ruby en Hippolyta zijn allemaal erg interessante karakters die ieder een goede indruk weten te maken door de serie heen. Ze worden tot leven gebracht door erg goede acteurs, met name die van Leti, Jurnee Smollett (Underground), en Ruby, Wunmi Mosaku (Luther). Zij zijn het dynamische duo in het midden van de serie en weten altijd net het materiaal wat te verheffen. Ze spelen hun rollen absoluut uitstekend en weten elke scène waarin ze zich bevinden te stelen. Het is zeker indrukwekkend wat dit complete ensemble weet te doen, wat alleen maar de slechtere onderdelen van de serie weet te benadrukken.

Zelfs de productie van de serie is geheel tweedelig. Aan de ene kant wordt de wereld van Lovecraft Country geweldig tot leven gebracht. De cinematografie ziet er prachtig uit en de regie is erg goed uitgevoerd. Aan de andere kant zijn de visuele effecten constant afleidend slecht, waarmee ik grotendeels de monsters en het hilarisch slecht gefilmde auto-ongeluk in de finale bedoel. Ook wordt er gebruik gemaakt van muziek die totaal niet bij de tijd en het gevoel van de serie past, maar tegelijkertijd heb je erg slimme momenten met muziek zoals de arc van “Sh Boom, Sh Boom”. Zelfs in dit veld weet de serie niet één duidelijke indruk te maken en blijft het van alles wat. Juist met een serie van HBO zou je verwachten dat zelfs als al het andere slecht is, dat je altijd kan rekenen op de productie om het allemaal net wat boven niveau te trekken.

De finale is er één die compleet focust op alle slechte aspecten van de serie en dus ook een erg slechte laatste indruk van de serie geeft. Mijn grote hoop voor seizoen twee is dat ze de verhaallijn weten recht te trekken en een nieuwe, samenhangende, interessante verhaallijn weten te creëren nu er geen beperkingen van het boek meer zijn. Er worden allemaal belangrijke thema’s behandeld die alleen maar lijden aan de focus op de matige fantasie-elementen. Houd deze er vooral in, aangezien ze een onderdeel van de identiteit zijn van de serie, maar maak ze wat interessanter. Lovecraft Country heeft een grote mogelijkheid voor een sterk verbeterd en zowaar goed tweede seizoen, maar daar is erg veel werk voor nodig. De vraag zal blijven of ze het nodige werk hierin willen steken, of dat de serie tevreden is met de niet ideale manier waarop het zich in het eerste seizoen heeft voortgebracht. Is Lovecraft Country een slechte serie? Nee. Maar is het een goede serie? Dat ook zeker niet.
Video on youtube
Volg Lovecraft Country
Vorige aflevering
Full Circle
Full Circle
01x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_BlackBiker
26 okt 2020 19:53 - 22 sep 2021 04:49
"Helaas hebben kijkers de serie niet zo erg omarmd als de recensenten en bleken achteraf de kijkcijfers toch niet verrassend goed te zijn.".
De wereld is al gepolariseerd genoeg. Ik denk dat er niet veel mensen zitten te wachten op BLM/SJW PC gedoe als ze even 's avonds na het journaal (dat zeker in Amerika vol zit met BLM plunderrellen) wat ontspanning willen.

"Hollywood" wil zeker weten dat ze aan de "goede kant" van de geschiedenis staan straks en daarom gooien ze in een hoog tempo series op de buis met dit soort thema's. Denk aan The Umbrella Academy (subplot van Allison), Watchmen (speelt zich af in het zuiden en heeft een duidelijk racisme thema), ST Discovery (dat momenteel uitblinkt in diversiteit, behalve dan dat er alleen bad guy rollen zijn voor hetero blanke mannen). En als ik mijn best doe, zijn er vast nog meer voorbeelden te vinden.

Ik vermoed dat meer mensen dit doorkrijgen en hier niet op zitten te wachten. Dat uit zich dan in lagere kijkcijfers of slechte kritieken door "gewone" kijkers. Recensenten vinden het allemaal natuurlijk hartstikke goed. Die kunnen het zich, zeker in de States, momenteel niet veroorloven om zich ook maar enigszins kritisch uit te spreken over dit soort dingen. Met de huidige cancelcultuur kunnen ze zo maar "uitgevlakt" worden en hun baan kwijt zijn.

Het is jammer, maar zo is het tegenwoordig nu eenmaal. Het zal een stadium zijn waar we doorheen moeten denk ik, totdat we allemaal weer normaal gaan doen en gewoon iedereen in zijn waarde laten zonder die nadruk op kleur of afkomst of wat dan ook. We moeten af van dat polariseren, dat gaat onze samenleving niet verbeteren. En de kwaliteit van TV shows dus ook niet ;-)
Reageer
avatar_anonymous
26 okt 2020 22:03
Valt mij op dat jouw berichten regelmatig over kleur/ras gaan. En kansloze opmerkingen als sjw en blm plunderingen. Misschien is het forum van FvD of PVV meer geschikt voor jou.
Reageer
avatar_renzoroy
27 okt 2020 11:23
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Ik ben het ergens wel eens met Blackbiker. Tegenwoordig moet bij elke film/serie de cast bestaan uit zoveel mogelijk verschillende rassen en de helft moet ook nog van de LGBTQ community zijn. Niet dat ik daar echt wat op tegen heb, maar tegenwoordig moet dat want als de cast alleen maar uit blanke hetero's bestaat, zijn de makers meteen racistisch en homofoob.

Bij deze serie had ik ook precies wat Blackbiker zegt: Ik verw8 een spannende horror serie, maar nee. Je moet eerst weer een heel verhaal waar racisme centraal staat zien. De "horror" komt pas de laatste 10 minuten. Ik zit ook niet te wachten om bij alles wat ik kijk steeds dezelfde pc onderwerpen terug te zien.

@H3nDri3 Valt mij op dat jij altijd goed tegen iemand anders zijn mening kan als die niet hetzelfde is als jouw mening . FvD en PVV zijn ook niet mijn partijen, maar we leven in een democratie en hoef je mensen niet af te rekenen als ze eventueel stemmen op een andere partij dan jij.
Reageer
avatar_BlackBiker
27 okt 2020 20:25
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
@H3nDri3, mijn reacties gaan niet zozeer over ras of kleur. Ik ben gewoon tegen de vreselijke politieke correctheid die momenteel heel gewoon aan het worden is. Dat stuit mij tegen de borst.

In de film en tv wereld slaan ze nu door, zoals ook renzoroy zegt.
Maar als dan het verhaal, de uitwerking daarvan en de acteurs prima zijn, dan kan ik daar ook doorheen kijken. Watchmen bijvoorbeeld is daar een goed voorbeeld van. Dat is één van mijn favoriete series van het afgelopen jaar, met een in mijn ogen uitblinkende Regina King, ondanks de overduidelijke thematiek.

Maar helaas lukt dat niet altijd. Zoals bijvoorbeeld de serie waarover hierboven wordt geschreven en dat vreselijke vervolg op Penny Dreadful (was ik al bijna vergeten). In de Umbrella Academy kwam deze verhaallijn, op mij althans, nogal geforceerd over. En over ST Discovery heb ik aldaar al een uitleg gegeven.

Ik ga liever voor de juiste persoon op de juiste plek dan alles maar zo divers en activistisch mogelijk te doen. Want dat leidt absoluut niet altijd tot goede TV (of films). Dat is het punt dat ik af en toe wil maken.
En als jij, of anderen, een andere mening hebt, dan is dat je volste recht. En daar heb ik ook geen probleem mee. Als iedereen overal hetzelfde van vond, zou het maar een saaie wereld zijn :-)
Reageer
avatar_Mdevreugd
27 okt 2020 15:40 -
het valt me op dat als je tegenwoordig een andere mening hebt, dus niet links, dat er meteen geimpliceerd wordt of zelfs expliciet gezegd wordt dat je een racist bent.
Lekker inclusief zijn we bezig zo!
Reageer
avatar_thales
27 okt 2020 16:38 - 22 sep 2021 04:49
Zwart of wit interesseert me niets, maar het verhaal moet wel voldoende zijn. En dat was het hier echt niet. Even dacht ik dat het een goede serie zou zijn, maar als snel vloog het alle niet te volgen en belachelijke kanten op. Zoals de recent al schrijft het gaat alle kanten op.... Houd ik niet van. gestopt naar aflevering 3 of zo. jammer had wel potentie.
Reageer
Lovecraft Country