Lost

7.9 / 10
44 min
Mysterie, Thriller
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Nico Hoeijmans geeft "Lost - Seizoen 6" een 8.5.
Geschreven door Nico Hoeijmans op 11 september 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Lost - Seizoen 6

"I was broken and thought the island could fix me." - Jack Shepard

Vijf seizoenen lang keek een diehard fanbase uit naar het allerlaatste seizoen van de hitserie Lost. Of het nu meer sciencefiction, drama, actie of avontuur was, dat maakte voor de fans niet uit. Het was retespannend en de schrijvers hadden beloofd eindelijk met alle belangrijke en minder belangrijke antwoorden te komen. Hamvraag: kun je in één seizoen iedereen daarmee tevreden stellen. Ondanks dat het een meer dan degelijk seizoen is, moet er toch een voorzichtige 'nee' worden genoteerd.

In het laatste seizoen moet allereerst worden opgemerkt dat de creativiteit er nog zeker in zit. Met de introductie van 'flash-sideways', waarin een alternatieve werkelijkheid wordt gepresenteerd, weet men meteen twee story-arcs neer te zetten waarin alles rustig op gang kan komen. Hier zit meteen ook het grootste mankement van de serie. Alles moet weer op gang komen. In het begin worden er nog altijd meer vragen gesteld dan antwoorden gegeven. Zo vermoedden de meeste fans wel wat de tweede verhaallijn zou zijn, het moest altijd ook nog blijken zo te zijn.

Wat dit seizoen van Lost het duidelijkste uit wil dragen is dat een serie niet eenduidig hoeft te eindigen. Kijkers kunnen met hun eigen interpretatie betekenis geven aan het einde van de serie. Mocht je de serie oppervlakkig hebben gekeken, dan komt al snel de conclusie dat het allemaal wat makkelijk is gevonden en dat het einde echt niet zo geweldig was. Kijk je wat verder, en dan vooral op het gebied van de ontwikkeling van de karakters, dan wordt geconcludeerd dat vele karakters een bepaalde rol hebben in het geheel en een bepaalde rol moeten vervullen in dit seizoen. De karakterontwikkeling die in de eerste vijf seizoenen zo nadrukkelijk aanwezig is geweest - het verschil tussen de 'man of science and man of faith' komt niet alleen met enkele standaardzinnetjes in dit seizoen regelmatig terug. Het is tekstueel vaak een herkenning van typische zinnen uit eerdere seizoenen. In sommige gevallen komt dit tot het irritante aan toe voor. De ontwikkeling en keuzes die de karakters maken zijn echter veel subtieler maar vallen evengoed binnen het beeld van science/geloof.

Hoofdrolspelers in dit grote spel, zij het niet al te duidelijk, zijn Jacob (Marc Pellegrino, NYPD Blue) en de mysterieuze Man in Black (Titus Welliver, Sons Of Anarchy). Er is heel wat eigen interpretatievermogen voor nodig om alle beweegredenen van deze twee obscure eilandgangers te doorgronden. Dat lukt dan ook niet altijd en daardoor heeft het slot van de serie wellicht ook voor zoveel discussie gezorgd. En hoewel de karakaters Jacob en Man in Black wellicht het lot van het eiland hebben bepaald, zijn het karakters als Jack (Matthew Fox, Party Of Five), Kate (Evangeline Lilly, The Hobbit), Hurley (Jorge Garcia, Alcatraz), Locke (Terry O'Quinn, The West Wing) en Sawyer (Josh Holloway, Mission Impossible - Ghost Protocol) die het seizoen draaiende houden. Er is met de flash-sideways eveneens meer dan voldoende ruimte om karakters die eerder uit de serie zijn verdwenen voor bepaalde tijd terug te laten keren. Toch mogen ook hier enige haken en ogen bij worden geplaatst, daar enkele karakters, die zelfs op de dvd-boxomslag staan, niet in het zesde seizoen terugkeren (nb: Mr. Eko, Adewale- Akinnuoye Agbaje, Oz).

Kijkers van Lost hoeven zich desondanks niet al te veel zorgen te maken. Zelfs wanneer je het einde vindt tegenvallen, biedt het zesde seizoen enkele pareltjes van afleveringen, ziet het er cameratechnisch en qua decor allemaal weer schitterend uit en zit er meer dan genoeg mysterie en spanning in dit laatste seizoen. Een verhaal over een eiland dat zeker niet als een nachtkaars uit zal gaan. Genoeg reden om, mits leuk bevonden, eens dieper in te duiken en van voor af aan bij seizoen één te beginnen.
Volg Lost
Vorige aflevering
The End (2)
The End (2)
06x18
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

John Doe
rinske (gast)
11 sep 2014 18:36 -
ik vond het zwaar tegenvallen het laatste seizoen.heb de duidelijkheid echt gemist.
Reageer
avatar_Maaike1973
12 sep 2014 10:30 -
Ik vond en vind het nog steeds één van de beste series ooit gemaakt. Een einde zal nooit iedereen tevredenheid geven.
Reageer
avatar_MrEkoN
13 sep 2014 15:22 -
Ik vind het ook nog altijd een fantastische serie, al kan ik heel goed begrijpen dat je het niet ter ontspanning even aanzet. Als je alles wilt zien moet je er echt voor gaan zitten. Een tweede keer alles kijken is geen overbodige luxe bij Lost. Maar naar mijn bescheiden mening meer dan de moeite waard! En eens met Maaike, niemand kan iedereen tevreden stellen
Reageer
avatar_anonymous
16 mrt 2016 17:37 -
wat zijn karakaters, Nico? ;-) Nee, even serieus. Ik vond het einde juist sterk. Daar waar in seizoen 1 het weliswaar een bovengemiddelde thriller/actie/mystery serie leek te zijn, was het ook niet meer dan dat. Naarmate de serie vorderde en er 'gespeeld' werd bv met tijd en ruimte, werd het interessanter. Ook de karakterisering bleef op hoog niveau en de komst van 'Ben' was fenomenaal. ook het eeuwenoude thema van slecht/zwart tegenover goed/wit werd mooi uitgewerkt omdat eigenlijk iedereen beide kanten in zich heeft. Net het echte leven. ;-) Enfin, het team van schrijvers heeft m.i. een topprestatie geleverd. Dit is een van de beste series ooit, ook en juist omdat je vaak niet wist waar het heen zou gaan en omdat er zo ontzettend veel lagen zijn en vooral omdat het zo'n eigen gezicht heeft (wat een groot goed is in de kunst). Ik noemde de schrijvers, maar dit geldt natuurlijk voor vele anderen die mee hebben gewerkt aan deze serie. Knap was ook dat je van elk karakter ging houden, zelfs van de egoïstische Sawyer of Ben. Dus, Nico, dude, ik ben niet eens met wat je schrijft en ik vind het niet echt veel zeggen. Maar dat kan natuurlijk ook niet met zo weinig woorden.
Reageer
avatar_MrEkoN
16 mrt 2016 19:36
Hoi!
Misschien interpreteer je me verkeerd, want ik ben het met je eens dat Lost een sterk einde heeft. Juist het feit dat alles enigszins in het midden wordt gelaten, geeft stof tot nadenken (vandaar mijn aanbeveling alles nogmaals te kijken). En ook eens, ik heb me hier redelijk kort en krachtig op de vlakte gehouden betreft wat ik van de personages vind. De personages en hun menselijkheid zijn juist wat Lost draaiende heeft gehouden, het gehele goed/kwaad verhaal eromheen interesseerde me minder, al heeft het hele mythologische aspect zeker zijn charme gehad.

Wat je wel merkt is dat bepaalde (gedwongen) keuzes uit eerdere seizoenen, het beantwoorden van sommige vragen wat geforceerd heeft gemaakt (bijv. door de schrijversstaking in seizoen 3 en afl met Nikki & Paolo). Maar hé, dat mag de pret niet drukken. Ik begin met liefde nogmaals bij seizoen 1 en hoop jij ook!
Reageer
avatar_thales
27 feb 2017 22:54 -
Ik vond het een zeer goede serie( mijn favoriet samen met breaking bad). Ik baal ervan dat her voorbij is. Het laatste seizoen was niet teleurstellend behalve dan dat het de laatste was :-(
Reageer

Nieuwste recensies

Blue Bloods - Seizoen 11

7.5

Lovecraft Country - Seizoen 1 (DVD)

7

Agent Hamilton - Seizoen 1

5.5

NCIS - Seizoen 18

7.5

Aruanas - Seizoen 1 (Code MyLum)

7

Flikken Maastricht - Seizoen 15

7