Line of Duty

8.4 / 10
60 min
Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Hessel Hoekstra geeft "Line of Duty - Seizoen 5" een 9.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 11 Mei 2019.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Line of Duty - Seizoen 5

2017 was een televisiejaar waarin Game of Thrones terrein betrad waar niemand ooit geweest was. Waarin Broadchurch tot een einde kwam. Waarin Peaky Blinders tot ongekende hoogte rees. Maar toch vond ik seizoen vier van Line of Duty het beste stuk televisie van dat jaar. Nu is het vijfde seizoen een feit. En of dit het beste is wat 2019 te bieden heeft? Tot nu toe wel. Maar we moeten afwachten of er niets is dat het kan overtreffen.

Seizoen vijf begint wanneer een bende criminelen een zwaar beveiligd transport overvalt en daarbij drie agenten doodt. De aanval trekt de aandacht van de anticorruptie-eenheid AC-12 omdat niemand buiten de politie over het transport wist. Hun vermoedens worden bevestigd wanneer blijkt dat er een undercoveragent actief is binnen de bende. Terwijl Steve Arnott (Martin Compston, In Plain Sight), Kate Fleming (Vicky McClure, Broadchurch) en Ted Hastings (Adria Dunbar, Broken) onderzoeken in hoeverre de undercoveragent betrokken was bij de overval, lijkt dat ook hier een mysterieuze hooggeplaatste corrupte agent genaamd 'H' aan de touwtjes trekt.

De enige zekerheid in Line of Duty is onzekerheid

Bij Line of Duty weet je altijd precies wat je kunt verwachten. En toch word je compleet uit het veld geslagen door wat er op het scherm gebeurt. Je weet dat er intense verhoorscènes plaats zullen vinden. Je weet dat de zaken extreem persoonlijk worden voor Arnott, Fleming en Hastings. En je weet dat het verhaal vol met onverwachte wendingen zit.

Maar je weet niet wat er uit die verhoorscènes gaat komen. Je weet niet op wat voor manier de zaken persoonlijk worden. Je weet niet welke kant deze wendingen het verhaal opsturen. En daar zit de grote kracht van Line of Duty in. Zelfs voor geoefende kijkers van het genre kan een twist compleet uit het niets komen. Maar toch past het perfect in het verhaal. Vorig seizoen bewees schrijver Jed Mercurio het al door alle voorgaande seizoenen met de mysterieuze 'H' aan elkaar vast te knopen. En ook dit seizoen zit vol met verrassingen van hetzelfde kaliber.

Line of Duty geniet van een ijzersterke cast

Voeg daar een ontzettend getalenteerde cast aan toe, en je hebt een serie die tegen de perfectie aan leunt. Dit seizoen is vooral Hastings in topvorm. De zaak wordt ontzettend persoonlijk voor hem, en ook de jacht op 'H' gaat hem niet in de koude kleren zitten. Adrian Dunbar weet elke emotie die Hastings voelt perfect naar het scherm te vertalen. Vooral in de finale weet hij de wanhoop over de identiteit van 'H' en in hoeverre de agent betrokken was bij de overval tastbaar te maken. In een verhoorscène die bijna een vol uur duurt weet hij alle aandacht volledig naar zich toe te trekken. Ook Arnott heeft een aantal zeer persoonlijke interacties met de verdachten. Hoewel Fleming dit seizoen wat minder te doen heeft, bewijst zij zichzelf weer meer dan voldoende.

Ook de corrupte agent in kwestie en de handlangers uit de bende zijn sterke aanwinsten voor de serie. Vooral Rochenda Sandall (Coronation Street) en Stephen Graham (This is England) springen er hier uit. De laatste paar jaar lijkt Stephen Graham een rijzende ster te zijn in het Engelse televisielandschap. Ook hier bewijst hij zich met een sterke performance. Nieuwkomer Rochenda Sandall weet ook indruk te maken. Beide personages beginnen als kille moordenaars, harteloze criminelen die op weinig sympathie kunnen rekenen. Maar zij worstelen allebei met waar hun loyaliteiten liggen, en ergens heb je wel begrip voor hun motieven en langzaamaan begin je toch wel sympathie voor ze te krijgen.

Is het perfect? Nee. Line of Duty is geen gemakkelijke serie. Het is geen serie die je eventjes met je verstand op nul kan kijken. Het is ontzettend snel, zit vol met politiejargon en kleine details kunnen hele grote gevolgen hebben voor het verloop van het verhaal. Het vereist aandacht van de kijker, maar als je daar doorheen weet te prikken, krijg je er als kijker heel veel voor terug. Ook was ik in eerste instantie een beetje teleurgesteld in de grote ontknoping, maar deze onthulling was wel heel erg hard nodig. Het mocht dan een anticlimax zijn, maar het is nodig om het volgende seizoen een impuls te geven. Vorig seizoen bleek al dat alle seizoenen onderdeel van één groot geheel vormen, en hier is dat niet anders.

Voor mij is Line of Duty tot nu toe de beste serie van het jaar (ja, ik vind het zelfs beter dan Game of Thrones). Perfect is het niet, maar dat zijn slechts details. Het is een serie met tomeloze ambitie die de verwachtingen waarmaakt. Line of Duty is al zeker van een zesde seizoen, dus het verheugen daarop is begonnen.
Volg Line of Duty
Vorige aflevering
Episode 7
Episode 7
06x07
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Ventje141
11 Mei 2019 19:02 - 22 sep 2021 04:49
Het was een fantastisch seizoen voor Line of Duty. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten, onverwachte twists en een geweldige acteerprestatie van het hele team, maar met name die van Adrian Dunbar. Ook Anna Maxwell Martin, een geweldige actrice en ik hoop dat ze terugkomt.
Er zit zoveel emotie en diepgang in deze serie, die andere series niet of nauwelijks kunnen benaderen. Ik ben dol op Game of Thrones, maar dat is toch iets heel anders en niet te vergelijken.
Line of Duty is een intelligente serie waar je je aandacht geen moment kunt laten verslappen en ik kijk uit naar het volgende seizoen!
Reageer
avatar_tweemaalh
11 Mei 2019 23:43
Anna Maxwell Martin was ook een sterke toevoeging dit seizoen, en van mij mag ze ook terugkomen. Maar dit was inderdaad vooral hét seizoen waarin Ted Hastings de kans kreeg om te laten zien waar hij toe in staat was.
Reageer
avatar_jakkepoes
14 Mei 2019 12:39 - 14 Mei 2019 12:40
Ik heb er van genoten. Vooral de laatste aflevering heb ik echt met kippenvel zitten kijken tijdens de verhoorfase waarin de ontknoping nadert. Adrian Dunbar en Martin Compston zijn al jaren mijn favoriete acteurs en ze maken het weer dubbel en dwars waar.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sex Lives of College Girls - Eerste aflevering

8

BuZa - Eerste aflevering

7.5

The Wheel of Time - Eerste twee afleveringen

8

Cowboy Bebop (2021) - Eerste aflevering

7.5

The Undoing - Miniserie (Blu-ray)

8

Gomorra (2014) - Seizoen 5 (eerste vier afleveringen)

7.5
Line of Duty