Line of Duty

8.4 / 10
60 min
Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Bert Peene geeft "Line of Duty - Seizoen 2" een 9.
Geschreven door Bert Peene op 3 februari 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Line of Duty - Seizoen 2

‘Kan BBC 2 overleven in het digitale televisietijdperk,’ kopte de Britse krant The Telegraph op 14 april van het vorig jaar. Het was vijftig jaar geleden dat het bekende radio- en televisiestation een (eerste) zusje kreeg en dan is het niet alleen tijd om vooruit maar ook om terug te kijken. Dat laatste deed de krant onder meer met het presenteren van ‘the Top 50 BBC shows of all time’. Op plaats 45 stond een misdaadserie die kort daarvoor uitgeroepen was tot de best bekeken dramaserie in tien jaar tijd: Line of Duty. Line of Duty is een serie over (anti-)corruptie bij de politie met onder andere Martin Compston (Monarch of the Glen, Silent Witness) in de rol van DS Steve Arnott en Vicky McClure (Broadchurch, This is England) als DS Kate Fleming. De serie trok ruim vier miljoen kijkers en dat is ook voor Britse begrippen indrukwekkend. Zoals altijd smaakte succes ook deze keer naar meer en dus kwam er een Line of Duty series 2, die vorig jaar werd uitgezonden. En waar schrijvers die sterk gedebuteerd hebben, vaak worstelen met boek nummer 2, overtrof het productieteam van Line of Duty zichzelf meer dan overtuigend: serie 2 is nog beter dan de eerste serie. Daarover was iedereen het eens.

Line of Duty 2 zet stevig in. DI Lindsay Denton (Keeley Hawes, Spooks, Upstairs Downstairs), die nieuw is in het anti-corruptieteam, krijgt een mysterieus telefoontje van een collega die op de afdeling getuigenbescherming werkt. Een belangrijke getuige moet onmiddellijk worden verplaatst. Lindsay probeert nog even contact te krijgen met haar superieuren, maar als dat niet lukt, komt ze in actie. Met rampzalige gevolgen. Onderweg worden ze namelijk in de val gelokt. Twee gehelmde mannen rijden de auto’s klem, vuren schoten af op de getuige en gaan er dan razendsnel vandoor. Het gevolg: vier politiemensen dood, de getuige levensgevaarlijk gewond. Alleen Lindsay Denton mankeert niets en dat wekt verwondering. Zou zij in het complot gezeten hebben? Die vraag houdt de kijker zes afleveringen van krap een uur letterlijk aan de buis gekluisterd. En het einde, dat kan ik wel verklappen, is verrassend.

Je zou het verhaal van Line op Duty 2 gecompliceerd kunnen noemen. Ieder personage heeft namelijk wel iets wat hem of haar compromitteert. Steve Arnott duikt het bed in met een getuige, Kate Fleming heeft relatieproblemen en woont officieel in een hotel (wat later, als het geld op is, in haar auto ergens op een parkeerterrein). Ook het huwelijk van PSpt Ted Hastings (Adrian Dunbar, A Touch of Frost, Death in Paradise) heeft averij opgelopen en DCC Mike Dryden (Mark Bonnar, The Inspector Lynley Mysteries, Doctor Who, Wire in the Blood) blijkt ooit met Lindsay Devon een relatie te hebben gehad. Wat niemand mag weten. Kortom, iedereen heeft zo zijn redenen om (ook) voor zijn eigen hachje te gaan en dat maakt het speurwerk regelmatig ingewikkeld. Bepaalde zaken mogen nu eenmaal niet publiek gemaakt worden.

Aan de andere kant is het verhaal van een aangename eenvoud en daaraan ontleent deze serie ook zijn grote kracht. Al dat gedraai van de personages jaagt de kijkersadrenaline tot ongekende hoogte, zeker omdat Lindsay Devon er het slachtoffer van dreigt te worden. Zonder echte bewijzen wordt ze al snel tot hoofdverdachte gebombardeerd. In de gevangenis wordt ze – in opdracht van??? – in elkaar geslagen en met kokend water overgoten en in haar eten treft ze menselijke uitwerpselen aan. En het trieste dieptepunt is toch wel het moment dat ze aan het lege bed zit waarin haar moeder is gestorven; alleen. Lindsay had geen toestemming gekregen haar te bezoeken.

Line of Duty 2 heeft alles wat een goede misdaadserie behoort te hebben: spanning, emoties, prima acteer- en camerawerk. Het is dan eigenlijk ook niet meer dan normaal dat de serie inmiddels aardig wat prijzen heeft verzameld. Kan BBC 2 overleven in het digitale televisietijdperk? Vast en zeker. Wanneer je de rechten koopt voor kwaliteitsseries als Line of Duty en The Fall, waarvan inmiddels ook een tweede reeks afleveringen is uitgezonden, kan ik me niet voorstellen dat het grote publiek je zo maar laat vallen.
Volg Line of Duty
Vorige aflevering
Episode 7
Episode 7
06x07
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_britt
03 feb 2015 14:43 -
goede serie hoor maar bijna alle bbc series hebben kwaliteit en goede acteerprestaties ik ben fan
Reageer
avatar_CC11
06 sep 2016 20:09 -
Het tweede seizoen vond ik persoonlijk beter dan het eerste voor wat betreft verhaal en uitwerking er van.
Ondanks dat heb ik toch enkele bemerkingen in bijgaande spoiler.
Reageer
avatar_CC11
06 sep 2016 20:36
Wat is de zin van een kogelwerende vest als je verder ongewapend bent om achter een moordenaar aan te gaan ?
Steve betrapt de moordenaar in het ziekenhuis maar zodra hij hem weg duwt draait hij zich om om zich over het slachtoffer te bekommeren in plaats van die moordenaar eerst uit te schakelen...
Dat maakt niet alleen dat hij zelf bewusteloos geslagen wordt maar tevens dat zijn collega uit het raam gegooid wordt.
Zijn keuze hier is op zijn minst vreemd te noemen.

Het gevangenentransport met aan boord Lindsay Denton wordt van de baan gereden door een Range Rover met aan boord 2 personen met een motorhelm op hun kop.
Lindsay bevrijdt zich en ontsnapt maar niet voordat ze gezien heeft hoe het met haar bewakers gesteld is.
Eén van hen verwittigd de politie terwijl Lindsay het bos in vlucht.
Iets later roept er iemand in het bos dat hij van de politie is en Lindsay te voorschijn kan komen zonder dat ze bang hoeft te zijn.
Eens ze met haar redders het bos uit is blijken de twee echter haar belagers te zijn die op luttele tijd zich niet enkel hebben omgekleed maar nu tevens met een Audi rijden in plaats van met een Range Rover...
Heel lang kan dit alles niet geduurd hebben want zodra ze haar in de koffer werken en wegrijden arriveert de opgeroepen politie met loeiende sirenes.

Wanneer Lindsay, in de garage waar Prasad zijn kompaan vermoord, weer in de koffer van de auto gestopt wordt ontsnapt zij via de achterbank uit de koffer en verpletterd Prasad vervolgens met de auto tegen de muur van de garage.
Helaas gaat het hier wel om een 4-deurs met aparte koffer en een vaste achterbank.
In een vijfdeurs zou ik het nog kunnen aannemen dat ze mits genoeg kracht te zetten de scharnieren van een neerklapbare achterbank forceert maar niet in dit geval.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sex Lives of College Girls - Eerste aflevering

8

BuZa - Eerste aflevering

7.5

The Wheel of Time - Eerste twee afleveringen

8

Cowboy Bebop (2021) - Eerste aflevering

7.5

The Undoing - Miniserie (Blu-ray)

8

Gomorra (2014) - Seizoen 5 (eerste vier afleveringen)

7.5
Line of Duty