Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

HBO-serie My Brilliant Friend te zien bij NPO

My Brilliant Friend is een Amerikaanse dramaserie van de zender HBO, die in november van start ging. De serie is vanaf 1 februari 2019 te zien bij NPO Start Plus. Vanaf 8 februari is de serie wekelijks te bekijken op NPO 2. Er zijn acht afleveringen.

Elena vertelt in My Brilliant Friend over de levenslange vriendschap en conflicten met Lila die ze ontmoette op de lagere school in Napels, begin jaren 50. De serie is een tv-bewerking van de gelijknamige boeken (400.000 verkochte exemplaren in Nederland, waar de reeks werd uitgebracht als De geniale vriendin) van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. De hoofdrollen zijn letterlijk en figuurlijk voor de jonge acteurs die de twee hoofdpersonages Elena en Lila vertolken. In de eerste twee afleveringen zijn het nog echte kinderen en worden ze respectievelijk gespeeld door Elisa Del Genio (Elena) en Ludovica Nasti (Lila). Die doen dat met bijzonder veel flair. Als tieners worden ze in de volgende afleveringen vervangen door Margherita Mazzucco (Elena) en Gaia Girace (Lila), die de meer complexe uitdagingen van de puberteit en adolescentie met grote intensiteit tonen.

Voor de tv-adaptatie van dit Italiaanse verhaal sloeg HBO de handen ineen met de Italiaanse publieke omroep RAI. My Brilliant Friend werd opgenomen in het Italiaans, deels zelfs in het Napolitaans, en is daarmee de eerste niet-Engelstalige HBO-productie. Regisseur Saverio Costanzo ging vooral in de straten van Napels en het omliggende Campanië op zoek naar acteurs. Die mochten ook ongegeneerd hun eigen Napolitaanse dialect hanteren. De casting duurde acht maanden. Voor de 150 sprekende rollen waren er maar liefst 500 volwassen kandidaten en 8000 kinderen. Daarnaast doen ook nog 5000 figuranten mee.

My Brilliant Friend is een van de meest ambitieuze projecten in de Europese televisiegeschiedenis. Productiedesigner Giancarlo Basili bouwde de wereld van Ferrante in Napels helemaal uit het niets op: 20.000 m² decors, 14 gebouwenblokken, 5 interieursets, een kerk en een tunnel. Het tweede seizoen van My Brilliant Friend is momenteel in productie en er is ook al een derde seizoen aangekondigd.

Video on youtube
Vorige aflevering
Those Who Leave, Those Who Stay
Those Who Leave, Those Who Stay
03x08
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
L'Amica Geniale