Äkta Människor

7.6 / 10
60 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Real Humans - Seizoen 2" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 10 augustus 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Real Humans - Seizoen 2

"Wanneer gaan we opa opstarten?" Deze vraag zal niet vaak in een Nederlandse huiskamer klinken maar in het Zweden van Real Humans is dit heel gewoon. De vraag klinkt in dit geval in het huisgezin Engman, ook al prominent aanwezig in Real Humans seizoen een. Toen leefde opa Lennart nog, met eerst zijn favoriete hubot (human robot) Ido, later met de tuttige en bemoeizieke Vera. Maar opa Lennart is dood. Als verrassing heeft hij zichzelf laten klonen en bij de Engmans op de stoep laten zetten. De Engmans weten niet zo goed wat ze ermee moeten. Dus klinkt de vraag:"Wanneer gaan we opa opstarten?".

Real Humans (Äkta Människor) seizoen twee is inmiddels ook op DVD verschenen. Naar verluid gaat de VPRO het in 2015 (!) uitzenden. De serie bestaat weer uit tien delen (van 60 minuten elk), is geschreven door Lars Lundström en geregisseerd door Harald Hamrell en Kristina Humble. Bijzonder aan RH2 is dat er naast gewone mensen en min of meer gewone hubots nu ook klonen bij gekomen zijn, zoals opa Lennart. De serie is inmiddels een wereldwijde hit.

Ook in RH2 staan twee thema's centraal. In de eerste plaats de groep vrije hubots. Daarvoor moet je weten wat er in RH1 gebeurde, want RH2 is daar een vervolg op. De hubots zijn uitgevonden door David Eischer. David heeft een paar hubots van het logo DB (Davids Barns, de kinderen van David) voorzien. Dit zijn de zogenaamd vrije hubots. Ze lijken het meest op mensen, hebben bewustzijn, en noties van religie en dood en leven. Ze zijn vrijgemaakt, niet door artikel 31, maar door een soort (bron)code, waarnaar velen in zowel RH1 als RH2 op zoek zijn. De vrije hubots (onder wie Flash en Gordon!) zijn door David de wijde wereld in gestuurd en in een diaspora terecht gekomen. David en zijn vrouw Beatrice zijn omgekomen in een brand. Vrije hubot Beatrice, evenbeeld van Davids vrouw, voert de vrije hubots aan. Ze ontziet niets en niemand en streeft ernaar zoveel mogelijk hubots vrij te maken en daarmee de uiteindelijke heerschappij te krijgen.

Het tweede thema beschrijft mensen en maatschappelijke stromingen, die voor of tegen de komst van hubots zijn. De argumentering lijkt wel wat op die voor of tegen immigratie in onder andere ons land. Tegenstanders zijn bang dat de hubots hun werk afnemen of de betaling drukken. Ook zijn ze bang voor de veiligheid en niet voor niks, want er waart een virus rond die de hubots onbetrouwbaar maakt. De dienst HubSec heeft het er maar druk mee. Verder kijken de tegenstanders huiverig naar de toekomst, de verschuiving van het paradigma mens bevalt hun maar niks.

Voorstanders vinden het vooral een interessante ontwikkeling. Ze zien het als een vooruitgang van de mensheid: de diversiteit vergroot en het verschil mens/hubot vervaagt. Ze dringen aan op burgerrechten zoals het recht om te trouwen, te erven, kinderen te hebben. In de laatste afleveringen vindt hierover een rechtszaak plaats. Uiteraard vinden voorstanders het ook handig dat hubots er zijn voor het saaie werk, commerciële doeleinden (pretpark Hubot Battle Land), kinderoppas of eventueel (betaalde) sex .

Een en ander is uiteraard opgehangen aan enkele hoofdpersonen. Dat zijn vooral de leden van het gezin Engman. De zorgeloze vader en flierefluiter Hans, advocate en moeder Inger, zoon en TransHumaanSeksueel Tobbe (respectievelijk gespeeld door Johan Paulsen, Pia Halverson en Kåre Hedebrant). Hubot Mimi (eerder heette ze Anita) is volwaardig gezinslid. Ze assisteert Inger op het advocatenkantoor (soms met verrassende uitkomsten). Tobbe is nog steeds verliefd op haar. Mimi is voor mij de absolute hoofdpersoon/hoofdhubot in RH2. Raadselachtig, beeldschoon, prachtig gespeeld door Lisette Pagler. Ze weet niet goed wie ze is en bij wie ze hoort. Soms springt de programmatuur op hol en pas in de laatste aflevering krijg je hier meer over te weten en begrijp je er meer van.

HR2 ziet er weer fantastisch uit. Je herkent een hubot onmiddellijk aan de bewegingen, grote ogen, oogopslag, gelikte uiterlijk en taalgebruik. Er wordt goed tot uitstekend geacteerd en het verhaal wordt verteld in snelle en korte door elkaar gesneden verhaallijnen.

De verrassing was er in dit tweede seizoen wat af, wat trouwens bij alle tweede seizoenen van series zo is, reden waarom de makers in vervolgen vaak wat 'over the top' gaan. Dat valt hier wel mee. IMdB rangschikt Real Humans onder de genres drama, sciencefiction en thriller. Ikzelf vind het vooral een komedie. Spannend is het niet zo, hoewel je wel benieuwd bent hoe het verder gaat. Maar er valt veel te lachen, en er zijn zeer onverwachte situaties en vaak harde en cynische grappen. Zo valt de zoon van de baas van Inger op een werkelijk prachtige, Barbie-achtige hubot, Florentine (eerder Flash, gespeeld door Josephine Alhanko). Douglas merkt pas dat Florentine hubot is, als ze te lang met haar hand op een gloeiende kookplaat rust. Toch trouwen ze. Maar dan wil Florentine een baby! RH2 eindigt weer met een cliffhanger dus er zal wel weer een volgend seizoen komen.
Volg Äkta Människor
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
02x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Äkta Människor