Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Knutby - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 16 februari 2023.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Knutby - Seizoen 1

Op waarheid gebaseerd verhaal over een sekte in Knutby.

Het plaatsje Knutby in Zweden is niet bepaald bekend te noemen. Wel heeft daar in de beginjaren van 2000 een ongekend drama afgespeeld. Deze televisieserie geeft daar een gedramatiseerde draai aan.

Knutby gaat over een sekte die zich onderscheid van andere geloofsstromingen. Het lijkt, zoals vaak bij een sekte, een plek vol vreugde en vrede. Het geloof is gebaseerd op de vaste overtuiging dat Jezus binnenkort terugkeert op aarde. Van Eva (Aliëtte Opheim, Tjockare än vatten) wordt gedacht dat zij de vrouw op aarde is van Jezus. Ze gaat zelfs zover om met hem te trouwen. Wanneer Sindre (Einar Bredefeldt, Dystopia) door zijn dromen het doorgeefluik lijkt te zijn van de boodschap van Jezus ontstaat er een bijzondere relatie tussen Eva en Sindre.

Knutby gaat over een sekte die zich onderscheid van andere geloofsstromingen.

Anna (Alba August, The Rain) is een erg gelovige jonge vrouw. Haar geloof zorgt ervoor dat ze de wereld van de sekte in getrokken wordt. In het begin ziet ze alleen de aantrekkelijke kanten. Door manipulatie en het sterke geloof in eigen gelijk maakt Anna steeds rigoureuzer keuzes. Wanneer Anna door toedoen van Eva tussen de relatie van Eva en Sindre komt loopt ze zonder het te weten gevaar. Anna wordt ongemerkt steeds meer de speelbal van de grillen van de sekte. Het gevolg kan niet anders dan desastreus zijn.

Knutby
© C More


De onderlinge relatie tussen Eva en Sindre is bijzonder te noemen. Dat Eva zich steeds verder van de realiteit afzondert wordt geaccepteerd door een grote groep gelovigen. Degenen die dit namelijk ter discussie stellen of anderszins dwars liggen worden zwaar gestraft. Anna aan de andere kant loopt met haar naïviteit langzaam steeds verder in het web van de sekte. Ze komt meer en meer in de invloedssfeer van Eva en Sindre. Als kijker zie je het gebeuren, maar niets of niemand lijkt haar van haar pad af te krijgen.

Het lijkt, zoals vaak bij een sekte, een plek vol vreugde en vrede.

Hoewel Knutby het bekende verhaal over sektes in films en televisieseries volgt is de uitwerking en het einde toch anders. Geen massaslachting van de sekte door zelfmoord of door een oorlog tegen de macht maar een heel ander einde dan je waarschijnlijk verwacht. De waanzin die je normaal ziet binnen sektes wordt op een andere manier vormgegeven. Hoewel er duidelijk een gemanipuleerde machtsbasis ontstaan is komt dat niet zozeer door het machtsspelletje op zich. Het is vooral het diepe geloof van Eva dat de wereld om haar heen beïnvloed. Ze krijgt meer macht en daar gaat ze ook naar handelen. Hetzelfde geldt voor Sindre. Zijn insteek is echter veel minder onschuldig. Zijn dromen gaan namelijk niet alleen over geloof.

Knutby is een aardige aanvulling op de vele verhalen over sektes. Het is geen echte hoogvlieger, maar wel een stabiele middenmoter wat betreft kwaliteit, spel en uitvoering. Zeker de moeite waard om te kijken als je van dit genre houdt.
Video on youtube
Volg Knutby
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Knutby