Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Deadwind - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 12 januari 2019.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Deadwind - Seizoen 1

In alles is Deadwind (ook bekend onder de naam Karppi) een Scandinavische thriller/detective. Grauwe, grijze luchten. Koude sneeuwlandschappen. Hoofdpersonages die worstelen met hun leven. Een verhaallijn die er telkens voor zorgt dat je als kijker op het verkeerde been gezet wordt. Intriges op macro en micro niveau. Heerlijk!

Karppi
© YLE


Deadwind is een aanrader voor fans van donkere (Scandinavische) detectives en thrillers.

De aanleiding is een moord op een vrouw met een bijzonder verleden. Sofia Karppi (Pihla Viitala, Hellfjord) is de rechercheur die de zaak onderzoekt. Sofia is eigenzinnig, alleenstaande moeder en, zeker in het begin van de serie, een einzelgänger. Ze moet bij de start van haar zaak niets hebben van haar collega Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen, Tellus). Haar terughoudendheid blijkt vooral te maken hebben met de dood van haar man en de opvoeding van twee kinderen. Sakari zelf heeft weer andere problemen.

Het Finse Deadwind heeft een sfeer die enigszins doet denken aan The Bridge. De aanpak van het verhaal, de vele plotwisselingen, de muziek en de karakters met hun handleiding. Niet dat Sofia, zoals Saga in The Bridge, een beperking heeft, maar haar gedrag is zeker in het begin apart. Later ontdooit Sofia richting Sakari en blijkt ze toegankelijker dan gedacht. Het samenspel tussen Sofia en Sakari wordt daarom ook lichter van toon.

Karppi
© YLE


De serie heeft, naast de vele positieve kanten, echter ook een aantal minpuntjes. In sommige scenes is het iets te toevallig dat Karppi gered wordt. Daarnaast wordt het plot op het einde wel heel erg lang opgerekt. Het haalt de dynamiek uit de laatste twee afleveringen. Die dynamiek en verrassing was tot dan toe juist een van de grootste pluspunten van deze serie.

Door dit einde zou de serie bijna een 7,5 scoren, maar dat zou gezien de kwaliteit van de hele serie niet terecht zijn. Daarom toch maar een 8 gekozen. Deadwind is een aanrader voor fans van donkere (Scandinavische) detectives en thrillers. De serie haalt het nog niet bij de bekende namen (The Bridge/ The Killing), maar heeft zeker potentie om dat niveau te gaan halen. Nu wachten op seizoen 2, want daar wordt momenteel al aan gewerkt.
Volg Karppi
Vorige aflevering
The Ruins
The Ruins
03x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Karppi