Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Hessel Hoekstra geeft "It's a Sin - Seizoen 1" een 9.5.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 3 april 2021.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

It's a Sin - Seizoen 1

Met It’s A Sin levert Russell T. Davies wederom een meesterwerk af. Deze miniserie over de AIDS-uitbraak in de jaren tachtig slaagt erin om tegelijkertijd hartverscheurend en hartverwarmend te zijn.

Deze hakt erin. Na Years and Years slaagt schrijver Russell T. Davies er weer in om iets te maken dat je ontzettend hard raakt door een combinatie van humor, drama en actualiteit. Ik ben vrij zuinig met series een negen of hoger geven, maar It’s a Sin heeft dit cijfer dubbel en dwars verdiend. It’s a Sin speelt zich af in het Londen van de jaren tachtig en volgt een groep homoseksuele jongemannen uit Londen. Ze hebben zich allemaal op hun eigen manier losgemaakt van de homofobe omgeving waar ze in opgegroeid zijn en het leven lijkt ze toe te lachen. Maar wanneer een mysterieuze ziekte steeds meer mensen in de homogemeenschap raakt, worden dit decennium een stuk grimmiger.

It's a Sin maakt een wereldwijd probleem ontzettend klein en persoonlijk

De AIDS-pandemie was in de jaren tachtig een groot, wereldwijd probleem. It’s a Sin slaagt erin om een fenomeen van zo’n enorme schaal een menselijk gezicht te geven. We volgen de wilde jaren tachtig door de ogen van Roscoe (Omari Douglas, Wise Children), Ritchie (Olly Alexander, Skins), Colin (Callum Scott Howels) en Ash (Nathaniel Curtis), die samen met hun beste vriendin Jill (Lydia West, Years and Years) een huis delen. De jongens komen allemaal uit problematische situaties en hopen een nieuw leven op te bouwen. Roscoe besluit bijvoorbeeld zijn huis te ontvluchten omdat zijn Nigeriaanse familie zijn seksualiteit als het werk van de duivel ziet, terwijl Ritchie doodsbang is dat zijn plattelandsouders erachter komen dat hij op mannen valt.

Nu ze in het feestelijke Londen wonen en zich zo vrij als een vogeltje voelen, lijkt er niets mis te kunnen gaan. De boel wordt een stuk tragischer wanneer AIDS om het hoekje komt kijken. Als je de geschiedenis kent, dan weet je dat het gigantisch fout gaat, en dit maakt het onheilspellend. Iemand doet nonchalant en onvoorzichtig met een condoom en je weet gewoon dat diegene besmet gaat raken en dat die uiteindelijk zal sterven. Je weet alleen niet wanneer het gaat gebeuren en met wie. Dit maakt het spannend, maar je krijgt ook de neiging om naar je televisiescherm te schreeuwen dat ze gewoon een condoom moeten gebruiken. En wanneer één van de hoofdpersonen daadwerkelijk besmet raakt en het duidelijk is dat hij gaat sterven, haal de zakdoeken dan maar tevoorschijn, want ze schotelen je een emotionele achtbaan voor.

It's a Sin
© Channel 4


De hoofdrolspelers zijn getalenteerd en zetten allemaal overtuigende personages neer. De huisgenoten zijn zulke sympathieke figuren. Hun band is oprecht en hartverwarmend en tussen alle ellende zit er nog genoeg humor in de serie om het een beetje luchtig te houden. De emotionele klappen komen daardoor nog harder aan. Verder kan It’s a Sin op sterke bijrollen van o.a. Keeley Hawes (Ashes to Ashes), Stephen Fry (BlackAdder) en Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) en een lekkere jaren tachtig-sfeer vol muziek uit die tijd rekenen.

Ook laat men in deze serie goed zien hoe er in die tijd naar homoseksualiteit werd gekeken. Tot 1967 waren homoseksuele handelingen illegaal in Engeland. Ondanks dat homoseksualiteit vanaf dat jaar wettelijk toegestaan was, werd er raar naar gekeken. En het stigma hierop werd groter toen specifiek zij slachtoffer van een nieuwe, onbekende ziekte werden. Jonge mannen verdwenen opeens, gingen “naar huis” en niemand wist wat er met ze gebeurd was. Terwijl ziekenhuizen volstroomden met eenzame, stervende mannen verbrandden familieleden alle bezittingen van deze mensen, alsof ze nooit bestaan hadden. Ook hier deelt It’s a Sin klappen uit. Je wordt gewoon naar van de harteloosheid van sommige mensen.

Ondanks dat It's a Sin zich in het verleden afspeelt, is de actualiteit schrijnend

Ondanks dat deze serie zich veertig jaar geleden afspeelt, zijn er duidelijk parallellen te trekken met de huidige coronapandemie. In de beginfase van de uitbraak doet men het af als een grapje, iets dat wel meevalt. Vervolgens is het een complot van de overheid/farmacie-industrie/Russen. Wanneer de paniek daadwerkelijk toeslaat, heeft men echter geen idee wat er te doen staat en probeert men van alles uit om maar niet ziek te worden. Ook het systematisch uitkleden van de verzorgingsstaat in de jaren tachtig komt overeen met de beelden van volle ziekenhuizen en overwerkt zorgpersoneel die we nu zien. Hiermee komt deze serie akelig dichtbij de hedendaagse actualiteit.

It’s a Sin laat een persoonlijk en indringend portret zien van de homogemeenschap in de jaren tachtig, vol emotionele klappen en schrijnende actualiteit. Het jaar is nog jong, maar voor mij is dit nu al één van de beste series die 2021 te bieden heeft. Ga dit dus kijken!
Video on youtube
Volg It's a Sin
Vorige aflevering
Episode 5
Episode 5
01x05
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_DAVE2804
03 apr 2021 18:19 -
Mooie recensie en de serie lijkt me een zeer interessant verhaal te vertellen. Het heeft ook zeker mijn interesse gewekt. Gaat zeker op de lijst.
Reageer
avatar_sophis
18 Mei 2021 16:17 -
Correcte recensie, de vergelijking met Corona gaat helemaal op, behoort nu al tot het beste van wat 2021 heeft opgeleverd.
Reageer
avatar_klijn494
11 jul 2021 15:03 -
Fantastische serie, de muziek, regie, acteurs en het verhaal! Top
Reageer
It's a Sin