Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "Informer - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 1 december 2018.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Informer - Seizoen 1

Bodyguard. Doctor Who. Black Earth Rising. Wanderlust. The Cry. The Little Drummer Girl. De BBC heeft dit najaar een bijzonder sterke lineup aan dramaseries. En wat mij betreft mag Informer zich nu ook bij dit rijtje voegen. Deze serie tapt uit hetzelfde vaatje als Bodyguard, met terrorisme, radicalisering en nationale veiligheid als leidende thema’s. Het mag dan niet van hetzelfde niveau als Bodyguard zijn, maar ook Informer is een sterke serie.

Informer begint wanneer Londen wordt opgeschrikt door een terreuraanval. We zien hoe de aanloop naar deze aanslag een jaar eerder begon. Britse inlichtingendiensten ontdekken dat een terrorist die verantwoordelijk was voor een bomaanslag in Rotterdam in Londen is gesignaleerd en daar mogelijk ook een terreuraanval heeft gepland. Agenten Gabe Waters (Paddy Considine, Peaky Blinders) en Holly Morten (Bel Powell, M.I. High) rekruteren Raza Shar (Nabhaan Rizwan), een Brits-Pakistaanse jongeman die is opgepakt voor een klein drugsdelict, als informant. Terwijl Raza steeds dieper in een web van leugens en bedrog verstrikt raakt, blijkt hoe onvermijdelijk de aanslag is.

Informer laat zien hoe hard, genadeloos en compleet willekeurig terrorisme kan zijn. Zowel bij daders als slachtoffers

Bodyguard en Informer zijn zo vlak na elkaar uitgezonden, dat de vergelijking snel gemaakt is. Bodyguard komt eruit als de betere serie. Toch is ook Informer erg goed, en het onderscheidt zich voldoende door zich op andere punten te focussen. Waar Bodyguard heel erg politiek is, is Informer een stuk persoonlijker. Er wordt op een ander niveau gekeken naar de daders en slachtoffers van terrorisme. Wat zijn de directe gevolgen op hun persoonlijke levens? Dat doet Informer heel sterk; in de eerste paar minuten van de serie wordt al duidelijk dat Gabe, Holly en Raza de dreigende aanslag niet kunnen voorkomen en dat er veel doden en gewonden zullen vallen. En al deze slachtoffers waren mensen die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Het laat effectief zien hoe hard en genadeloos, maar ook willekeurig een dergelijke aanslag kan zijn.

Maar terrorisme heeft ook effect op de daders, veelal geradicaliseerde jongeren. Ooit waren dit gewone jongeren, maar door een kleine fout vallen ze ten prooi aan ronselaars. Ze voelen zich nutteloos en dan zien ze in zulke vormen van extremisme een uitweg. Het geeft ze een doel, en hoop op erkenning. Ook in dit geval is terrorisme hard, genadeloos en soms ook volkomen willekeurig.

Ook aan andere dingen bemerk je deze persoonlijke benadering. Ook Raza is zo iemand die op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. Als hij net niet op dat feestje was geweest, zou hij nooit gearresteerd worden. Hij werd geen informant, het overkwam hem. Nahbaan Rizwan is een beginnende acteur, maar hij bewijst op momenten een goede hoofdrolspeler te zijn. Ook zijn medespelers zijn prima. Het contrast tussen de competitieve nieuweling Holly en de gedesillusioneerde veteraan Gabe werkt goed. Vooral wanneer blijkt dat één van hen gelijk heeft.

Informer begint vrij saai, maar wordt gaandeweg steeds spannender

Het spanningsniveau van Informer varieert van vrij saai tot nagelbijtend-puntje-van-je-stoel-spannend. Het geheel moet vooral in het begin heel erg op gang komen. In de eerste paar afleveringen gebeurt er vrij weinig. Het is prima om je verhaal op een rustige manier op te bouwen, maar dit is het andere uiterste. Pas halverwege het seizoen komt er een beetje vooruitgang in het verhaal en bouwt het op naar een spannende en sterke finale vol schokkende onthullingen

Al met al is Informer een spannende en waardevolle toevoeging aan het najaarsaanbod van de BBC. Het laat op een heel persoonlijk niveau zien wat terrorisme met zowel daders als slachtoffers kan doen en slaagt daarin. Hoewel het geheel een beetje op stoom moet komen aan het begin, wordt het gaandeweg steeds spannender en boeiender. En met zo’n dijk van een finale is deze serie helemaal de moeite waard. Of er een tweede seizoen komt, is niet bekend. Het verhaal is afgerond, dus wat dat betreft zou er geen tweede seizoen hoeven komen. Maar als de makers nog interessante uitgangspunten hebben om hier een tweede seizoen van te maken, dan sta ik daarvoor open.
Volg Informer
Vorige aflevering
The Masterplan
The Masterplan
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Informer