House of the Dragon

8.2 / 10
63 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Hugo B geeft "House of the Dragon - Seizoen 1" een 6.5.
Geschreven door Hugo B op 19 november 2022.
Leuk?
4
2
Bekijk stemmen

House of the Dragon - Seizoen 1

De opvolger van Game of Thrones heeft groeipijnen. Hopelijk komt het nog goed met House of the Dragon.

Game of Thrones was jarenlang de absolute topper in serieland, zelfs in de top honderd van MijnSerie staan het bovenaan. Geen wonder dat HBO graag een vervolg wilde breien aan dit kijkcijferkanon. Een sequel was niet echt mogelijk, aangezien het bronmateriaal (de fantasy reeks A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin) al uitgeput was voor het einde van Game of Thrones. En HBO had met het zelf verzinnen van het laatste seizoen niet veel bijval gecreëerd. Er bestaat in de fantasy reeks wel een begeleidend werk dat de geschiedenis van het huis Targaryen beschrijft (Fire and Blood). Dit huis heeft een draak als symbool, wat meteen de titel van de serie verklaart. HBO koos uit die geschiedenis een passage die zo'n tweehonderd jaar voor het begin van Game of Thrones valt. Een periode waarin onenigheid over de troonsopvolging leidt tot een burgeroorlog. Dit doet bij de fans van Game of Thrones waarschijnlijk al een belletje rinkelen, want daar was een discussie over de troonsopvolging ook al de oorzaak van alle ellende. HBO koos er dus voor om het beproefde recept nog eens over te doen.

In de acht afleveringen van dit seizoen overbrugt de serie een periode van ongeveer twintig jaar. Het gevolg daarvan is dat er weinig diepgang in de ontwikkeling van de personages zit. Bijkomend vond HBO het ook nog eens nodig om halverwege een aantal jongere acteurs, waaronder de twee hoofdpersonages, te vervangen door oudere acteurs. Dubbel spijtig omdat Milly Alcock (Upright) als prinses Rhaenyra er bovenuit stak en een nieuwe Daenerys in wording was. Opvolgster Emma D'Arcy (Wanderlust) doet het mijns inziens heel wat minder. Ook Emily Carey (Casualty) als koningin Alicent Hightower was uitstekend, maar werd vervangen door Olivia Cooke (Bates Motel).

House of the Dragon
© HBO


Veel inlevingsvermogen of sympathie voor de twee hoofdpersonages ontwikkelen, is dan ook moeilijk. De serie gaat bovendien met een rotvaart vooruit. Voor je het weet wordt er gehuwd, gestorven of gemoord, en zijn er ettelijke kinderen geboren. En tussendoor verliest iemand af en toe wel één of ander lichaamsdeel. Less is more is een Brits gezegde en het lijkt dat HBO dat hier wilde toepassen, maar het werkt niet. Minder personages, minder locaties, minder verhaallijnen, veel minder seks en naaktscènes, en vooral ook veel minder actie. De tekorten worden gevuld met veel, heel veel politiek gepraat in één of andere burcht. Je vraagt je af wat HBO met het budget van meer dan honderd miljoen dollar heeft gedaan? De cgi met de draken is geweldig, maar die paar minuten per aflevering kan toch niet zo veel gekost hebben.

Is House of de Dragon een slechte serie? Helemaal niet. Er zijn de prachtige decors en kostuums, de goede acteurs, een fantastische cgi, maar in vergelijking met het origineel, valt het door de mand. Het is gewoon een stuk saaier en vooral een stuk braver.

House of the Dragon
© HBO


Maar er is nog hoop: de laatste aflevering toont eindelijk een beetje meer inhoud, je voelt het onheil naderen en het geheel is een stuk donkerder. Eigenlijk is heel dit seizoen niet meer dan het plaatsen van alle stukken op het Ice and Fire schaakbord en kan de serie nu echt van start gaan. Ik vrees evenwel dat als het tweede seizoen even traag op gang komt als dit seizoen en er weer eerst oeverloos veel gezwetst wordt, de kijkers gaan afhaken. Sowieso zal de serie vooral door Game of Thrones fans worden bekeken en de vraag is hoeveel geduld die nog gaan opbrengen. Ik geef dit seizoen dan ook maar een magere 6,5 gebaseerd op het feit dat het zich wil meten met Game of Thrones en (voorlopig) onder de verwachtingen blijft. Hopelijk was dit seizoen nog maar de stilte voor de storm.
Video on youtube
Volg House of the Dragon
Vorige aflevering
The Black Queen
The Black Queen
01x10
Leuk?
4
2
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_TimGo10
20 nov 2022 01:52 -
Game of thrones had ook weinig actie in het begin. Dit maakte de serie juist zo enorm sterk. De politiek eromheen en de 'game of thrones', wat vooral over gesprekken en slimme spelletjes gaat. Dit is waar house of the dragon ook over gaat. Okay, minder naakt eens, maar minder actie is het absoluut niet. Misschien minder dan seizoen 7 en 8, maar dat is nou precies de reden dat de meesten die seizoenen verschrikkelijk vonden: het was meer blockbuster actie dan een goed verhaal. Dit is precies wat house of the dragon prachtig tegenpoolt naar mijn mening. De rustige build up naar een meer actievolle oorlog, die alsnog door spelletjes en gesprekken wordt gespeeld
Reageer
avatar_rotthierpeter
20 nov 2022 12:20 - 23 nov 2022 12:56
House Of the dragon is gebaseerd op het boek Fire and Blood dat de geschiedenis van het huis Targaryen behandeld. Wie het boek gelezen heeft, weet dat de tijdsprongen in de serie het boek volgen. Kijkers die het boek gelezen hebben, kunnen het verhaal ook beter plaatsen dan kijkers die dat niet gedaan hebben. Dezelfde ervaring was er bij het eerste seizoen van Game of Thrones. Dat kwam ook traag op gang en de kijker moest op korte tijd de vele verschillende personages leren kennen. Wie de boeken gelezen had, was hierbij bevoordeeld omdat ze dat beter konden plaatsen. Of dit bij House of the Dragon het geval zal zijn valt af te wachten, want de tijdsprongen zullen blijvend voor controverse zorgen want in het boek volgen de heersers over het rijk elkaar in sneltempo op. Benieuwd of Martin er in zal slagen om het tweede deel van de geschiedenis van de Targaryen klaar zal krijgen voor ook deze serie hem bijgehaald heeft.
Reageer
avatar_Megafluffy86
23 nov 2022 08:08 -
Ik heb zelf toch genoten van dit seizoen, het volgde het boek prima en vond dit duidelijk een opmaat naar een wat actierijker tweede seizoen. Game of Thrones was af en toe ook langdradig, dus wat dat betreft is deze net zo "saai". House of the Dragon speelt zich bijna alleen af op één plek, waardoor de wereld een stuk kleiner is dan die van Game of Thrones, die natuurlijk gruwelijk veel verschillende verhaallijnen had die elkaar in rap tempo opvolgden. Dat is bij HoD niet het geval omdat deze op één verhaallijn focust. Al met al ben ik benieuwd wat seizoen 2 brengt en hoe Rhaenyra wraak gaat nemen. Als we op GRRM voor bronmateriaal moeten wachten zie ik het somber in. De beste man schrijft een woord per dag in slakkentempo en hij moet nog steeds een aantal boeken schrijven, dus dat wordt 'm niet, vrees ik. Overigens zie ik in dit artikel regelmatig Games (met een s) of Thrones in plaats van Game (zonder s) of Thrones en Fire en Ice ipv Ice en Fire voorbijkomen en dat maakt het geheel wat slordig lezen.
Reageer
avatar_Mandy1966
23 nov 2022 10:43
Dank je wel voor het doorgeven, ik heb het aangepast.
Reageer
House of the Dragon