Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Nienke de Boode geeft "Houdini - Complete serie" een 8.
Geschreven door Nienke de Boode op 20 Oktober 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Houdini - Complete serie

The Great Houdini; na het kijken van deze miniserie heb ik hem toch maar even opgezocht. Eerlijk gezegd wist ik niet zo veel van deze man en ik wilde ook even kijken of het wel historisch correct was (we kijken immers naar een serie van History).

De serie begint op een brug met Adrien Brody (The Pianist) die als Harry Houdini in boeien op de rand staat. We kijken over de rand van de brug naar een bevroren rivier met een gat erin. We horen nog de laatste woorden van de voice-over van Adrien Brody: “I don’t escape life, I escape death. Hell of a way to make a living.” En hij springt.

Dan neemt een flashback ons terug naar zeventien jaar eerder. We kijken naar de tijd waarin Harry nog niet beroemd is, waar hij optreedt op kleine podia. Op een avond daagt iemand hem uit te ontsnappen uit boeien die niet door Harry zelf zijn meegebracht. Iedereen gaat er immers vanuit dat daar toch mee geknoeid is. Wanneer Harry ontsnapt, is zijn carrière een feit. Maar voordat we daar op ingaan is er eerst nog een flashback verder terug de tijd in, naar een tijd waarin hij nog bekend staat als Ehrich Weiss. We zien hoe hij begint met zijn goocheltrucjes en illusies.

Op deze manier is de hele serie opgebouwd: flashbacks met een hoog tempo over zijn leven en carrière. We zien hoe hij begint en steeds populairder wordt, en hoe hij zijn vrouw Bess (Kristen Connolly, House of Cards) ontmoet. We zien hoe hij moet vernieuwen en vechten om niet vergeten te worden en hoe hij steeds verder gaat. We zien in deze serie hoe hij levensgevaarlijke acts uitvoert, maar we zien vaak ook hoe hij het overleeft.

Dat zorgt vooral voor de spanningsboog: gaat deze truc wel lukken of gaat het nu toch echt mis? En zelfs wanneer je bekend bent met zijn leven kan het leuk zijn om op deze sensationele, misschien ietwat commerciële, manier naar Houdini te kijken.

Want sensationeel is het zeker, voor zover een boeienkoning nog niet sensationeel genoeg is. Het is duidelijk dat History met deze documentaire zoveel mogelijk het gewone publiek probeert te bereiken door flitsende beelden, dramatische muziek en natuurlijk magische verdwijntrucs. Er is geen moeite gespaard gebleven om deze serie zo dramatisch mogelijk te maken.

Soms is dat storend, meestal niet. Het werkt vaak omdat je kijkt naar het leven van een man die zijn geld verdiende met sensatie. De serie heeft een hoog tempo en er gebeuren veel dingen snel achter elkaar. Daarbij komen nog de flashbacks, dus je zult zeker goed moeten opletten tijdens deze serie.

Daarnaast is het acteerwerk ook niet slecht. Af en toe mag Adrien Brody dan een beetje te dramatisch zijn, hij zet de rol goed neer en weet wat hij er mee wilt. Hetzelfde geldt voor zijn vrouw. Af en toe vallen ze wel een beetje in clichés qua teksten, wat soms storend is, maar misschien is dat meer te wijten aan de scriptschrijvers.

En hoe zit het met het historisch aspect? In mijn korte onderzoekje naar het leven van Houdini viel mij op hoe dicht History bij de feiten is gebleven. Alles is gedramatiseerd, maar het lijkt allemaal wel redelijk te kloppen. Het viel mij echter wel op dat ze een aantal dingetjes hebben weggelaten. Dat is ook wel weer begrijpelijk, want als je alles uit iemands leven in een documentaire wilt weergeven ben je weken bezig.

Wanneer zal je deze serie leuk vinden? Kort gezegd: als je van drama houdt en geschiedenis wel wat interessanter mag dan enkel een opsomming van de feiten. Wanneer vind je het wat minder leuk? Wanneer je een documentaire verwacht waarin de feiten worden opgesomd zoals in een geschiedenisboek en je er zeker geen overdreven gedoe omheen wilt hebben.

Ik vond het echter een leuke serie om naar te kijken en het kijkt heerlijk weg. Jammer dat er maar twee afleveringen zijn, maar het is nu eenmaal een miniserie.
Volg Houdini
Vorige aflevering
Part Two
Part Two
01x02
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Houdini