Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Händelser vid vatten - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 27 november 2023.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Händelser vid vatten - Seizoen 1

Händelser vid vatten (Blackwater) is meer een familiedrama dan een typische serie over het oplossen van een moord.

Hoewel er een onopgeloste moord centraal staat gaat Händelser vid vatten veel meer over de consequenties daarvan. Die consequenties komen in alle hevigheid naar boven wanneer na achttien jaar er nieuwe incidenten plaats vinden. Deze gebeurtenissen hebben een duidelijke link naar het verleden. Dat maakt dat de hoofdpersonen van de moorden in 1973 ook in 1991 weer een hoofdrol opeisen.

Händelser vid vatten
© SVT1


Annie (Asta Kamma August, Sygeplejeskolen) komt met haar jonge dochter in 1973 aan in het Zweedse Blackwater. Ze is op weg naar haar grote liefde die in een commune blijkt te wonen. Wanneer Annie niet opgehaald wordt voor het laatste deel van haar reis gaat ze zelfstandig met haar dochter op weg. Ze ontdekt tijdens die tocht een moord op een jong stel. Zij verbleven in een tent middenin de wildernis maar zijn bruut om het leven gebracht. Dit beeld blijft Annie haar leven lang achtervolgen. Als in 1991 er iemand opduikt uit het verleden wordt Annie (Pernilla August, Young Royals) opnieuw geconfronteerd met dit trauma. Dit leidt tot nieuwe mysteries die ontrafeld moeten worden.

Hoewel er een onopgeloste moord centraal staat gaat Händelser vid vatten veel meer over de consequenties daarvan.

Naast Annie spelen de andere hoofdpersonages uit 1973 weer een rol. De uitgestrekte wildernis waarin het verhaal zich afspeelt speelt een adembenemende rol. Het levert prachtige beelden op. Verder helpt het mee dat beide verhalen zich afspelen tijdens Midzomernacht. Het gevolg is dat het constant dag is. Het helpt, net als de geschoten beelden en het soms ietwat obscure verhaal, een neerslachtige sfeer neer te zetten. Verder wordt er uitstekend geacteerd. Dit alles zorgt ervoor dat de tijdsgeest van de jaren zeventig en negentig goed neergezet wordt. Daarnaast is er veel aandacht besteedt aan het ouder worden van de verschillende personen die een hoofdrol spelen. Iedereen wordt duidelijk fysiek ouder en relaties zijn door de jaren heen veranderd. Wel hebben al die verhalen een centraal punt, de moorden in 1973.

Händelser vid vatten
© SVT1


Händelser vid vatten is dus veel meer een drama dan een typische zoektocht naar wie het gedaan heeft. De makers gaan zelfs zover om een hele acteursfamilie uit de kast te trekken. Zo speelt naast de al genoemde Asta en Pernilla ook Alba August (The Rain) een belangrijke rol in dit drama. Vanuit het oogpunt dat het hier gaat om een familiedrama die zich afspeelt in twee verschillende periodes is Händelser vid vatten geslaagd te noemen. Verwacht je echter een typische Scandinavische misdaadserie dan kom je bedrogen uit. Het gaat hier veel meer over de consequenties en de drama's die de verschillende personages gevormd hebben dan het oplossen van de moord.

Helaas kent de serie een ietwat halfslachtig einde.

Helaas kent de serie een ietwat halfslachtig einde. Waar men veel aandacht besteedt aan het opbouwen van karakters hebben de makers juist te weinig aandacht voor het oplossen van de moorden. Om die moorden toch een plek te geven wordt er een ietwat ongeloofwaardig einde verzonnen die niet past bij de mysterieuze sfeer die gecreëerd is. Het lekker traag opgebouwde mysterie en de karakters met hun eigen geheimen en gewoontes wordt daarmee toch behoorlijk teniet gedaan. Jammer dat de schrijvers en producers daar niet meer mee gedaan hebben. Beter de moord niet opgelost en ons als kijker in verwondering achterlatend dan dit bij elkaar gezochte geheel.
Video on youtube
Volg Händelser vid vatten
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Händelser vid vatten