Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Ron Schoonwater geeft "Heksejakt (Witch Hunt) - Seizoen 1 (DVD)" een 8.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 5 Maart 2021.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Heksejakt (Witch Hunt) - Seizoen 1 (DVD)

Heksejakt geeft een uitstekend inzicht in de moeilijkheden die een klokkenluider tegenkomt. De serie is niet helemaal vlekkeloos, maar door het goede verhaal en acteerwerk worden de kleine schoonheidsfoutjes makkelijk vergeven.

Noorwegen laat niet altijd zien tot de top van Scandinavische thrillers te horen, maar Heksejakt (Witch Hunt) is de bekende uitzondering op de regel. Die andere uitzondering uit Noorwegen was het drama Frikjent (Acquitted). Laten nu net dezelfde makers van Frikjent achter Heksejakt zitten.

Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal, Westworld) werkt bij een prestigieus advocatenkantoor. Ida aarzelt wanneer ze een factuur van 450 000 euro moet goedkeuren, want ze kent het kantoor niet en het gaat om een fors bedrag. Wanneer ze haar collega aanspreekt reageert hij nogal geïrriteerd. Op basis van vertrouwen tekent ze uiteindelijk de factuur. Al snel wordt het echter duidelijk dat het om een witwasoperatie gaat. De factuur blijkt gelinkt te kunnen worden aan één van hun belangrijkste klanten, Peer Eggen (Mads Ousdal, Wisting). Wanneer Ida met haar bevindingen naar haar leidinggevende en de Raad Van Bestuur stapt wordt ze een speelbal in een politiek spel van tegenwerking en valse aantijgingen.

Heksejakt is een interessant steekspel vol met intriges.

Zonder het te beseffen opent Ida een beerput die niet alleen het advocatenkantoor raakt. Ook Peer Eggen, een minister en haar man lijken betrokken. De belangenverstrengeling en financiële afhankelijkheid van verschillende machtige personen zorgen ervoor dat Ida zwaar onder vuur komt te liggen. Wanneer Ida door toedoen van haar zwager in beeld komt bij politieman Eirik Bråthen (Fridtjov Såheim, Norsemen) en journaliste Aida Salim (Sara Khorami, Okkupert) staat heel haar leven op haar kop.

Heksejakt is een interessant steekspel vol met intriges. De raderen van de macht worden bevochten door drie hoofdrolspelers (Ida, Eirik en Aida). De vraag is of het genoeg is. Aan de andere kant staan namelijk de ex-collega's van Ida. Het ambitieuze advocatenkantoor blijkt een bron van intimidatie en machtsspelletjes. Dit raakt Ida diep tot in haar ziel omdat de wereld die zij ooit als de hare beschouwde zich nu volledig tegen haar keert. Dat haar stiefzoon bij hetzelfde advocatenkantoor werkt maakt het extra pijnlijk. De stiefzoon wordt net als Ida onderdeel van het smerige spel. De uiteindelijke uitkomst is mogelijk niet naar ieders tevredenheid, maar het is alleszins voor te stellen dat dit de uitkomst kan zijn. De kijker mag zelf bepalen of dit gerechtigheid of juist onrechtvaardig is.

Heksejakt geeft een goed en indringend beeld wat een klokkenluider allemaal meemaakt.

Dit spannende seizoen kent vele verliezers. Ida haar leven wordt volledig overhoop gegooid. Het helpt haar niet wanneer haar familie haar niet allemaal lijkt te steunen. Ida leeft constant met de vraag of dit het allemaal wel waard is. Eirik is een gedreven, maar ook gefrustreerde politieagent. Zijn acties zijn regelmatig emotioneel gedreven. Het gevolg is dat hij soms meer kwaad doet dan goed in deze complexe zaak. Aida lijkt op weg naar haar grote verhaal, maar de tentakels van de tegenstanders blijken lang en direct verweven met haar leidinggevenden. Haar achtergrond en haar positie als beginnend journaliste maken het extra lastig.

Heksejakt geeft een goed en indringend beeld wat een klokkenluider allemaal meemaakt. Het onrecht en de grote impact op het persoonlijk leven zijn duidelijk en uiterst pijnlijk in beeld gebracht. Er wordt verder uitstekend geacteerd. De onderhuidse manipulatie, de macht van een eenling en de kwetsbaarheid van verschillende hoofdrolspelers komen uitgebreid aan bod. Die kwetsbaarheid heeft verschillende achtergronden. Zo is de kwetsbaarheid van het drietal Ida, Eirik en Aida anders dan die van de minister en de corrupte advocaten. Een goed vormgegeven verhaal doet de rest.
Video on youtube
Volg Heksejakt
Vorige aflevering
The last word
The last word
01x08
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Adriana1
21 aug 2021 10:25 - 22 aug 2021 17:33
Na het zien van de eerste twee afleveringen en een beetje van de derde:
De serie zit goed in elkaar, goed acteerwerk, goed verhaal, enzovoorts, maar ik vind de serie nogal vrouwonvriendelijk. Vrouwen worden geïntimideerd en als opstandig, dom en emotioneel neergezet. En soms laat de regisseur ze in hun oplaaiende woede ook zo reageren, zodat je het haast zelf gaat geloven.
Manager Ingrid wordt geïntimideerd en geschoffeerd door haar mannelijke collega's, zelfs afgewezen door haar goedwillend lijkende directeur. De intimidatie geldt idem dito voor haar assistente die zich voor het karretje van de mannen laat spannen en haar kantoor op een bepaald moment "bemant". Idem dito voor een advocaat-collega die in het Pier Eggen team wil en tijdens een feestje ongewenst seksueel wordt geïntimideerd, vervolgens gaat ze "op haar knieën" (neergezet als een domme en nederige vrouw), maar ze wordt met arrogantie afgeserveerd. Ook een journaliste wordt door alleen maar mannelijke collega's vernederd, er wordt zelfs gedreigd met "Wanneer loopt je tijdelijke contract ook alweer af?" De enige man in het verhaal die een beetje normaal doet is Ingrids eigen man en ik vermoed ook de rechercheur van economische delicten.
Is dit het hedendaagse geëmancipeerde Noorwegen in een tijd van Me Too? Of is dit een moderne versie van Mad Men? Zoals gezegd, is het acteerwerk zoals we gewend zijn vanuit Scandinavië weer top, en ik zal de serie ook verder afkijken, maar eigenlijk vind ik het in deze tijd onbegrijpelijk dat vrouwen nog zo worden neergezet.
Reageer
Heksejakt