Gouden Bergen

7.2 / 10
42 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
anonymous geeft "Gouden Bergen - Eerste aflevering" een 5.5.
Geschreven door anonymous op 14 december 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Gouden Bergen - Eerste aflevering

Gouden Bergen: de rijken hebben het ook niet makkelijk, tilt het Nederlandse drama niet naar een hoger niveau, maar is allerminst onplezierig om naar te kijken. Het verhaal gaat aardig snel en de eerste aflevering bevat haar komische hoogtepunten. Met name Plien van Bennekom is een reden om de serie een kans te geven.

Het nieuwe SBS6 format, van twee afleveringen voor er een serie besteld wordt, doet Gouden Bergen goed. De verhalen hebben een aardig tempo. Nu is dat nooit echt een probleem geweest voor modern Nederlands drama, maar het maakt het behappen van clichés wel een stuk aangenamer. Want zelfs de beschrijving van de zender pretendeert niet anders dan dat Gouden Bergen de Gooische Vrouwen van SBS6 moet worden. Aangezien die laatstgenoemde zojuist een Gouden Film heeft gescoord met het vervolg op een filmversie van de serie, is dat zeer begrijpelijk. Op papier is de serie dan ook een prima kopie. Een groep vrouwen in de bovenlaag van de samenleving hebben mannen die er een potje van maken. Echter, de Gooische Vrouwen pilot sprankelde in haar komedie, gevoel van saamhorigheid onder de vriendinnen en een harde (betonnen) klap aan het eind. Dat alles mist Gouden Bergen.

De serie opent met een gezellige buurtbarbecue. Vijf stellen eten, drinken, lachen en dansen. Twee tieners zitten er verveeld naast. Het is de eerste en laatste keer dat we de cast vrolijk bij elkaar zien. Er is het door en door getrouwde stel dat wordt gespeeld door Plien van Bennekom (Koefnoen) en Diederik Ebbinge (Hartenstraat). Het verliefde stel bestaat uit Jelka van Houten (Jackie) en Eva Duijvestein (Oorlogsgeheimen). Het jonge stel is Tina de Bruin (Toen was geluk heel gewoon) en Viggo Waas (Flikken Maastricht). Dan is er nog de oudere man (Hajo Bruins, Penoza) en de jonge vlam (Fockeline Ouwerkerk, Moordvrouw). Het perfecte stel dat het feest organiseert wordt gespeeld door Margo Dames (Feuten) en Vincent Croiset (Het verborgen eiland). De vraag is waarom er gekozen is voor zo veel koppels. De eerste aflevering doseert de verhalen uitstekend. Tegelijkertijd had de serie prima met twee hoofdrolspelers minder gekund.

Gouden Bergen ambieert geen allure. De ondertitel is “De rijken hebben het ook niet makkelijk”. Want het sluiten van vier achterdeuren om je man te straffen is inderdaad een hels karwei. Zo veel vrije tijd hebben dat je hem kan achtervolgen moet ook een last zijn. Dit is weer een prima soap. Vergeet etnische diversiteit. Vergeet dat dit de zoveelste dramaserie is over het leven van de één procent. Dat óf personages een cliché verhaal meemaken of het cliché zijn. Waarom kan een succesvolle vrouw niet ook van nature goed zijn met kinderen? Waarom kan een lesbisch koppel niet monogaam blijven op televisie? Waarom is het 2014 en zijn er nog steeds vrouwen die geen eigen bankrekening hebben voor het inmiddels voorspelbare gebeuren dat de man al het geld kwijt raakt? Dit zijn vragen waar de serie geen antwoord op geeft. Het doet er niet echt toe. Dat snapt Gouden Bergen gelukkig maar al te goed. Met het oog op een doelgroep die absoluut geen Amerikaanse series kijkt, is Gouden Bergen prima geslaagd.

Gouden Bergen is origineel gefilmd (te danken aan regisseur Idse Grotenhuis) en nergens saai. Er zijn komische momenten en er zijn verrassende muziekmontages. De makers hebben er alles aan gedaan om de serie een eigen toon te geven. Dat is best moeilijk als het hele concept niet echt uniek wil zijn. Zo blijft het pijnlijk duidelijk dat het enige echte sympathieke personage tevens de meest normale is. Gespeeld door Plien van Bennekom is Mirna een vrouw die het helemaal gehad heeft met haar omgeving. Bennekom steelt de show met haar feilloze combinatie van komedie en sterke emotie. Dat haar verhaal komt van een plek van herkenbaarheid en realiteit geeft hoop aan een serie die toch wel heel graag speelt in de ontastbare filmwereld, waar alle problemen kant en klaar zijn. Kijkers hebben het ook niet gemakkelijk. Gouden Bergen is 7 en 14 januari te zien om 20.30 uur op SBS6.
Volg Gouden Bergen
Vorige aflevering
Aflevering  10
Aflevering 10
01x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_anonymous
14 dec 2014 15:29 -
Is deze recensie niet minimaal 3 weken te vroeg online gezet? Je zou denken dat de recensie op 5 of 6 januari op de site zou komen.
Reageer
avatar_tiffany
18 dec 2014 08:37
dat maakt toch niet zo veel uit ?
Reageer
avatar_tiffany
18 dec 2014 08:36 -
lijkt me een leuke serie kan niet wachten :D
Reageer
avatar_alexanderleveld
07 jan 2015 18:37 -
Ik heb de eerste aflevering net gezien en het is een aardige serie inderdaad. Wat je treffend zeg, is dat de doelgroep dit leuk zal vinden. Net als Dokter Tinus, Danni Lowinski, Celblok H en Bureau Raampoort.
Persoonlijk vind ik het over het algemeen een beetje rommelig, qua verhaal en personages. Want de saamhorigheid en vriendschap tussen de vrouwen is nog ver te zoeken.

Verder vind, qua dramaseries, dat SBS6 veel ambitieuzer is dan een RTL4 bijvoorbeeld.
Reageer

Nieuwste recensies

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6

Himmelsdalen - Seizoen 1

5

I May Destroy You - Seizoen 1

9

Raised by Wolves (2020) - Eerste aflevering

6.5