Gentleman Jack

7.9 / 10
60 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Natasha Slagter geeft "Gentleman Jack - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Natasha Slagter op 5 januari 2020.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Gentleman Jack - Seizoen 1

Een van de betere series op HBO van de laatste tijd is Gentleman Jack. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In eerste instantie zou deze serie Shibden Hall heten, naar het geboortehuis van de hoofdpersoon, maar toch is er gekozen voor Gentleman Jack. Zelf vind ik dit ook meer passen.

De titel verwijst naar een taboe uit de periode waarin het verhaal zich afspeelt. ‘Gentleman’ verwijst naar de meer mannelijke gedragskenmerken van de hoofdpersoon, zoals het dragen van donkere en zwarte kleding en kennis van onderwerpen die in die tijd niet door vrouwen werden bestudeerd. De term ‘Jack’ werd toen gebruikt voor een lesbienne (wat toen nog niet zo heette).

Hoofdpersoon in dit Britse kostuumdrama is Anne Lister. Deze rol wordt met schwung gespeeld door Suranne Jones (Doctor Foster, Scott & Bailey). De slimme, innemende Anne Lister verlaat in 1832 Hastings met een gebroken hart en gaat naar het weelderige landschap van Halifax, West Yorkshire om het landgoed te herstellen dat ze heeft geërfd.

In het huis wonen niet alleen haar oom en tante maar ook haar ietwat hysterische zus Marian (Gemma Whelan, Game of Thrones). De beide zussen lijken absoluut niet op elkaar en liggen dan ook regelmatig met elkaar in de clinch. Zakelijk heeft Anne te maken met diverse uitdagingen waarbij ze het niet schuwt om mannen op hun plaats te zetten.

© BBC One


Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk over de liefde. Van Anne wordt verwacht dat ze goed trouwt. Vooral haar zus is druk bezig een goede man te vinden, maar Anne wordt verliefd op de rijke erfgename Ann Walker (Sophie Rundle, Peaky Blinders), iets wat in die tijd absoluut niet kan. Beiden worden verscheurd door twijfels, zeker wanneer ook de familie van Anne zich ermee gaat bemoeien. Zal de liefde uiteindelijk overwinnen?

© BBC One


Al met al kan ik zeggen dat Gentleman Jack een heerlijke serie van 8 afleveringen is. Zoals de meeste Britse kostuumdrama’s ziet het er erg mooi uit. Suranne speelt Ann Lister realistisch en met humor. Het is echt geloofwaardig dat Ann haar tijd vooruit was. Ik was dan ook blij dat er een tweede seizoen komt.
Volg Gentleman Jack
Vorige aflevering
Are You Still Talking?
01x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Olga2000
07 jan 2020 20:29 -
Inderdaad een heel leuke serie. Ik zou die aan iedereen aanraden.
Reageer

Nieuwste recensies

Sanditon - Seizoen 1

8

Brot - Seizoen 1

7.5

Hollands Hoop - Seizoen 3

8

Star Trek: Picard - Seizoen 1

7.5

The Letter for the King - Seizoen 1

7

Pennyworth - Seizoen 1

8