Game of Thrones

8.8 / 10
57 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Dave Scholting geeft "Game of Thrones - Seizoen 8" een 7.5.
Geschreven door Dave Scholting op 26 mei 2019.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Game of Thrones - Seizoen 8

Zeven seizoenen lang hield HBO's superhit Game of Thrones mij op het puntje van mijn stoel en eiste al mijn aandacht op met zijn geweldige, kleurrijke personages, indrukwekkende special effects en het allerbelangrijkste: een meeslepend en interessant verhaal. Die personages werden fantastisch tot leven gebracht door uitstekend gecaste acteurs als Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister) Liam Cunningham (Davos Seaworth) en Charles Dance (Tywin Lannister) om er maar enkele te noemen. Welke fan leefde de afgelopen jaren niet mee met de soms emotionele reis die personages als Jon Snow, Daenerys Targaryan of Arya Stark meemaakten? Wie herinnert zich niet King Joffrey of Ramsay Bolton, twee van de meest valse en sadistische personages die je ooit in een serie hebt gezien en waarbij je niets anders kon dan welgemeend hard juichen toen zij hun welverdiende straf kregen? Of wat dacht je van de legendarische aflevering The Red Wedding? De echte fan van Game of Thrones zal nog lang rondlopen met deze herinneringen.

Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Ook de makers van Game of Thrones niet.

Twee jaar lang moesten alle wereldwijde fans, inclusief ondergetekende, wachten op het achtste en laatste seizoen. Grote vraag was natuurlijk of het dat lange wachten waard zou zijn en of ook het laatste seizoen net zo geweldig zou zijn als de voorgaande zeven seizoenen. Het antwoord hierop geef ik met gemengde gevoelens en dat is omdat dit slotseizoen helaas niet zo goed is als alle voorgaande seizoenen. Dat deze mening gedeeld wordt door andere mensen wordt wel duidelijk als je de reacties op internet leest. Fans zijn op zijn zachts gezegd nogal teleurgesteld en sommige zelfs echt kwaad over dit slotseizoen. Er is zelfs door diezelfde fans een petitie gestart waarin zij van HBO eisen dat er een nieuw 'slotseizoen' wordt gefilmd en deze petitie is al door een miljoen (!) mensen getekend. Veel fans voelen zich duidelijk beduveld. Maar is dit laatste seizoen nu echt zó slecht of overdrijven die fans nu gewoon? Tenslotte kun je niet iedereen tevreden stellen. Ook de makers van Game of Thrones niet.

[image-86692]

Toch begrijp ik de fans ergens wel. Game of Thrones was jarenlang een serie die met kop en schouders boven andere series uitsprong. Er werd ontzettend veel tijd, geld en aandacht aan besteed. Maar bovenal had het een pakkend, meeslepend verhaal met interessante personages vertolkt door geweldige acteurs en de afleveringen werden geregisseerd door vakkundige regisseurs. Tel daarbij op dat de serie vol zat met spectaculaire, overtuigende special effects en schitterende natuurshots van de landen waarin gefilmd werd. Of de mooie openingstune die ik bijna weer in mijn hoofd hoor bij het schrijven van deze recensie. Eigenlijk was alles aan deze serie jarenlang van het hoogste niveau. Het was niet voor niets al die tijd de meest gedownloade serie ter wereld.

De invloed van George R.R. Martin wordt zeer gemist dit seizoen

Maar met dit slotseizoen is er inderdaad iets gruwelijks mis gegaan. Hoe komt het dat dit achtste en laatste seizoen zo kan verschillen van de voorgaande seizoenen? Allereerst is het duidelijk dat de invloed van George R.R. Martin zeer gemist wordt in dit laatste seizoen, meer nog dan in het vorig seizoen. Martin is natuurlijk bekend als de schrijver van A Song of Ice and Fire, de boekenreeks waarop Game of Thrones is gebaseerd en was zeer betrokken bij de serie, totdat de serie de boekenreeks had ingehaald. Schrijvers David Benioff en D.B. Weiss doen weliswaar hun best om alle plotlijnen goed uit te werken, maar doen dat véél te gehaast. Terwijl Game of Thrones juist bekend stond dat het de tijd nam om alle complexe verhaallijnen met hun vele personages de tijd te geven die zo'n omvattend verhaal ook nodig heeft en daardoor een prettig, rustig tempo had.

De hele tijd gedurende de zes afleveringen dat dit seizoen telde, had ik het idee dat de schrijvers bepaalde gebeurtenissen maar snel afgeraffeld hebben tijdens het schrijven van het verhaal. Of dit nu wegens tijdgebrek was of iets anders, het is de serie in zijn laatste seizoen niet ten goede gekomen. HBO bood Benioff en Weiss aan om ook dit seizoen tien afleveringen te maken, maar zij vonden dit niet nodig. De heren gaven aan dat ze het verhaal in zes afleveringen konden afronden, die weliswaar iets langer zouden gaan duren dan een normale aflevering, maar toch. Een grote vergissing als je het mij vraagt. Ik blijf met het gevoel zitten dat het beter gewerkt zou hebben als er voor het zevende en achtste seizoen wél tien afleveringen gemaakt zouden zijn. Dit omdat ze dan misschien wel voldoende speeltijd zouden hebben gehad om alles mooi en netjes uit te werken. Het zevende seizoen had dan de verhaallijn rond de Night King kunnen afronden en het achtste seizoen had meer tijd kunnen besteden aan de strijd tegen Cersei Lannister. Daarnaast had men meer tijd gehad om het verhaal van Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) beter uit te werken.

© HBO


Desondanks was het natuurlijk wel degelijk waard om twee jaar te wachten op dit laatste seizoen, om maar even terug te komen op die eerste vraag. Sommige scènes zien er waanzinnig uit met zijn gelikte CGI en de acteurs halen nog één keer alles uit de kast wat zij in huis hebben. Daarnaast wil je als fan natuurlijk weten wie er nu uiteindelijk op die felbegeerde troon zou komen. Drakenmoeder Daenerys, de valse Cersei, held en 'king of the north' Jon Snow of zou de Night King toch op het eind iedereen verslaan en komt er helemaal niemand op de troon? In dit seizoen krijg je het antwoord hierop. Of dit wel of niet bevredigend is, is voor iedereen persoonlijk. Voor mij was het weliswaar niet het einde wat ik voor sommige personages in gedachten had, maar ik heb er vrede mee. De laatste aflevering voelde in ieder geval niet gehaast, zoals sommige afleveringen daarvoor wel deden en had een prima tempo.

Hoewel Game of Thrones nu ten einde is zijn we nog niet van het fictieve Westeros af. HBO is bezig om The Long Night te ontwikkelen. Deze serie is een spin-off van Game of Thrones en speelt zich duizenden jaren vóór Game of Thrones af. Hoewel het laatste seizoen erg wisselvallig was en soms qua verhaal zelfs ronduit slecht, kijk ik hier wel weer naar uit. Of het de nieuwste hit wordt voor HBO is echter nog even afwachten.
Volg Game of Thrones
Vorige aflevering
The Iron Throne
The Iron Throne
08x06
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Hangmat
26 mei 2019 10:12 -
Respect dat je dit seizoen durfde te recenseren überhaupt, haha!

Grotendeels eens met je recensie, die goed onderbouwd is. Enige puntje van verschil vind ik het cijfer. Een 7,5 geeft een ruim bovengemiddeld aan. En als je het vergelijkt met de voorgaande seizoenen vind ik dit echt niet bovengemiddeld. Maar dat is mijn bescheiden mening. :)

Verder top geschreven!
Reageer
avatar_Frodootje
26 mei 2019 23:13 -
Ik kan me hier helemaal in vinden. Na 7 top seizoenen viel deze wel tegen.
Reageer

Nieuwste recensies

Friheden (Pros and Cons) - Seizoen 1

8

The Politician (2019) - Seizoen 2

5.5

Doom Patrol - Seizoen 2

5

Watchmen (2019) - Seizoen 1 (DVD)

7.5

Ratched - Eerste aflevering

8.5

Flesh and Blood (2020) - Seizoen 1

6