Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Nico Hoeijmans geeft "Fringe - Seizoen 3" een 8.5.
Geschreven door Nico Hoeijmans op 13 april 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Fringe - Seizoen 3

Stel je voor: er is een tweede universum met van alles een tweede versie. Grotendeels hetzelfde en toch net iets anders. In het tweede seizoen van Fringe leerden Olivia Dunham (Anna Torv) en Peter Bishop (Joshua Jackson) de waarheid kennen die Walter (John Noble) nooit (helemaal) vertelde. In het alternatieve universum staan de Twin Towers er nog en is het Vrijheidsbeeld koperkleurig, alles is net wat anders. Na de terugkeer uit het alternatieve universum werd in de finale van het tweede seizoen duidelijk dat Olivia de terugreis niet heeft gemaakt maar in het alternatieve universum gevangen wordt gehouden. 'Fauxlivia', haar gelijke in het alternatieve universum, begint intussen een undercover operatie in ons eigen universum.

Daarmee gaat het derde seizoen van Fringe in volle vaart van start. De ene aflevering speelt zich in het ene universum af (met bijbehorende leader), de andere in een alternatief universum (ook met bijbehorende leader). In ons eigen universum zijn Peter en Walter met Broyles (Lance Reddick) en Astrid (Jasika Nicole) bezig met het ontrafelen van de nodige Fringe-zaken en het geheim van de machine die voor Peter lijkt te zijn gemaakt. Walter moet daarnaast erg wennen aan het idee dat het zijn schuld is dat het andere universum langzaam uiteen valt door zijn eerste tocht naar de andere wereld. Aan de andere kant doet Olivia hard haar best niet compleet gehersenspoeld te worden en wordt ze door 'Walternate' aan veel verschillende testen onderworpen. Met ontsnappingspogingen en een uiterst behulpzame taxichauffeur (André Royo, The Wire) komt ze een heel eind om gek worden te voorkomen en veilig naar huis te gaan.

Olivia komt uiteraard weer in haar eigen universum terecht waarmee de serie in een stroomversnelling raakt. Beide partijen binden de strijd met elkaar aan om te overleven. De gedachte is immers dat beide niet kunnen blijven bestaan en dat een wereld zal (moeten) vergaan. In de climax die daarop volgt, met de machine voor Peter die het gehele seizoen al een rol speelt, weten de makers van de serie de kijker meermaals op het verkeerde been te zetten. Een ijzersterke, onverwachte cliffhanger van het seizoen is het gevolg. Mooie rol hiervoor is weggelegd voor Kevin Corrigan, die Sam Weiss speelt.

Fringe heeft zich met deze eerste drie seizoenen bewezen als kwaliteitsserie. Het niveau van de afleveringen is over het algemeen zeer hoog, zo ook dit derde seizoen. Met voldoende tempo, heerlijke humor, uitgebreide tijd voor karakterontwikkeling en het leren kennen van het andere universum met de personages die al bekend zijn, en toch ook weer niet, blijft de serie interessant. Voor iedere kijker is er wat wils.
Complimenten mogen er worden uitgedeeld aan de acteurs, die naast hun eigen karakter, dat ze zich inmiddels eigen hebben gemaakt nu ook in een tegenhanger moeten kruipen die net weer wat anders is. Vooral Anna Torv, als Olivia, Fauxlivia en zelfs als William Bell, al is die personageweergave ook weleens wat mager, heeft dit seizoen de nodige uitdagingen voor de voeten gekregen. De cast slaagt er in beide werelden geloofwaardig neer te zetten.

Conclusie? Fringe is een kwaliteitsserie die nog niet lijdt waar veel series na enkele seizoenen aan lijden: gemakzucht. Regisseurs, acteurs, producers, schrijvers, de gehele cast en crew van Fringe daagt elkaar uit om sterke prestaties te blijven leveren. Het derde seizoen ziet er wederom gelikt en fraai uit. Fringe is vanuit veel verschillende kanten te observeren. En laat die Observers uit de sf-serie nu net steeds belangrijker worden...
Volg Fringe
Vorige aflevering
An Enemy of Fate
An Enemy of Fate
05x13
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Fringe