Friheden

8,0 / 10
45 min
Misdaad, Dramedy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Friheden (Pros and Cons) - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 28 september 2020.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Friheden (Pros and Cons) - Seizoen 1

Een gewoon gezin. Een puberende dochter en een beetje wereldvreemde zoon van acht jaar die het liefst achter zijn Ipad verborgen zit. Het huis waar het gezin woont zit vol met gebreken en ligt direct naast een treinspoor. De direct naast het huis voortrazende trein is niet bepaald bevorderlijk voor de rust. De financiële lasten drukken zwaar op het gezin. Vader is werkloos en zoekt op zijn bakfiets naar een nieuwe baan. Moeder werkt en weet de aandacht te wekken. Het troosteloze leven lijkt haar gevoelig te maken voor de avances van haar baas.

Friheden scoort hoog in het realistisch houden van onwerkelijke situaties.Wanneer er een oude bekende opdaagt verandert het leven van vader Erik (Lars Ranthe, Kriger/ Warrior) en moeder Nina (Lene Maria Christensen, Arvingerne/ The Legacy) compleet. Met de belofte een buit te kunnen maken van een miljoen euro pakken ze hun oude leventje op van oplichters. Het doel is een farmaceutisch bedrijf dat op het punt staat een lucratief contract te tekenen. Dit is de start van een dollemansrit vol met actie, maar wel op een humoristische toon.

© TV 3


Het combineren van het gezin met het leven als crimineel zorgt regelmatig voor een glimlach. Friheden weet een uitgekiende balans te houden tussen humor en een interessant verhaal. Dat laatste wordt vaak vergeten in vergelijkbare series of films. Het plot van Friheden verandert regelmatig onverwacht richting een volgend obstakel. Wat dat betreft is dit seizoen eigenlijk een toppertje. De ontwikkelingen zijn soms zo goed doordacht dat het werkelijkheid zou kunnen zijn. De uitwerking zit vol met spanning, maar houdt vaak een humoristische ondertoon. Soms wordt de realiteit uitvergroot en worden andere voorbeelden in het misdaadgenre op de hak genomen, maar vaak heeft deze televisieserie een heerlijke eigenzinnigheid.

Op haar best is Friheden wanneer het gewone leven de criminaliteit raakt.

Op haar best is Friheden wanneer het gewone leven de criminaliteit raakt. De zoon die ziek is terwijl de moeder weg moet voor haar opdracht waar alles vanaf hangt. De vader die verdacht wordt van overspel terwijl het om zijn werk als oplichter gaat. Het goede aan Friheden is dat de gekozen acteurs hier uitstekend mee overweg kunnen. Zelfs de jonge zoon Kaj (Emil Tholstrup) speelt zijn rol voortreffelijk. Bovendien weet de serie, zoals eerder gezegd, prima verrassingen in te bouwen die de kijker regelmatig op het verkeerde been zetten.

Friheden scoort hoog in het realistisch houden van onwerkelijke situaties. De plotwisselingen zijn vaak verfrissend, maar ook regelmatig erg leuk. Minpunten zijn er ook, maar over het algemeen ben je die als kijker snel vergeten omdat de rest zo lekker doorloopt. Het einde is goed gevonden en toont weer de kracht van deze serie. Er staat al een tweede seizoen in de planning. Terecht wat ons betreft.

Dit eerste seizoen is te vinden als Pros and Cons op de website van Lumière en op dvd.
Volg Friheden
Vorige aflevering
Bolivia
Bolivia
01x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Lovecraft Country - Seizoen 1

6

The 100 - Seizoen 7

7.5

For All Mankind - Seizoen 1

9

The Last Kingdom - Seizoen 4

7

The Boys - Seizoen 2

9.5

Barkskins - Seizoen 1

7.5