Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Lucas Verbunt geeft "Foundation (2021) - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Lucas Verbunt op 1 Oktober 2021.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Foundation (2021) - Eerste aflevering

Een adembenemend visueel spektakel van hoge kwaliteit. Met Foundation (2021) bewijst Apple TV+ nogmaals dat ze, met hun alsmaar groeiende aanbod, een belangrijke speler zijn in het land der streamingdiensten.

Ik heb het al eerder geschreven in één van mijn recensies over een Apple TV+ productie, maar ik zeg het nogmaals: wat een kwaliteit! Het aanbod van de streamingdienst is gering, met enkel eigen producties in de catalogus. Echter, dit aanbod van origineel werk blijft elk jaar groeien en duidt ook kwaliteit aan. Dan heb ik het nog niet zo zeer over de kwaliteit van de verhalen, maar de technische kwaliteit van de series en films die Apple produceert is geweldig. Toen Foundation (2021) enkele jaren geleden werd aangekondigd trok dit dan ook gelijk mijn aandacht. Een sciencefictionserie met het budget van Apple TV+ moet wel fantastisch worden. Is dat ook gebleken?

De eerste aflevering maakte op mij een enorme indruk, want wat is dit een adembenemend visueel spektakel.

Allereerst moet ik vermelden niet bekend te zijn met het bronmateriaal waar Foundation (2021) op gebaseerd is. Over de adaptatie kwaliteiten kan ik dan ook geen oordeel vellen. Erg simplistisch samengevat verteld Foundation (2021) het verhaal van een wetenschapper die het einde der tijden voorspelt voor een almachtig, galactisch imperium. Om de donkere dagen die zullen volgen ietwat te verkorten, trekt hij op last van datzelfde imperium naar een onbewoonde planeet aan het einde van het universum, waar hij een nederzetting sticht. Een nederzetting genaamd: 'The Foundation.'

Foundation (2021) vertelt een duizendjarige sage. Het is dan ook niet eenvoudig om de boeken van Isaac Asimov tot leven te wekken. Dit blijkt ook uit opmerkingen van de makers, die spreken over een beoogd aantal afleveringen van tachtig. Of het zo ver komt valt te bezien, maar de plannen zijn er. Dit alles duidt natuurlijk wel op een complexe wereld en dat wordt ook meteen duidelijk in de eerste aflevering.

De eerste aflevering maakte op mij een enorme indruk, want wat is dit een adembenemend visueel spektakel. Het is duidelijk dat Apple grote vrachtwagens met geld in het budget van Foundation (2021) heeft gekieperd. Je krijgt gelijk een indruk van de grootsheid van de wereld waar we ons in begeven, en dat is op het eerste moment ook wat overweldigend. Het is daarom fijn dat de eerste aflevering wat rustiger voortkabbelt en ons echt even laat wennen aan deze nieuwe gewaarwordingen. Het verhaal wordt rustig opgestart en het is merkbaar dat het een echte prelude is op wat komen gaat. Er worden echter wel veel lijntjes uitgerold in de eerste aflevering. Ik ben hoopvol dat dit slechts een pilot-kwaal is en dat gedurende het seizoen we niet constant om de oren worden geslagen met verhaallijnen.

Foundation (2021)
© Apple TV+


Naast de adembenemende aangezichten en de wankelende start van de verhaallijnen is de cast ontzettend sterk. Deze bestaat onder andere uit Jared Harris (Chernobyl), Lee Pace (Halt & Catch Fire), nieuwkomer Lou Llobell, Leah Harvey (Les Misérables (2018)), Laura Birn, Terrence Mann (Sense8) en Alfred Enoch (How to Get Away with Murder).

De eerste aflevering van Foundation (2021) zet de toon voor een onmisbare knaller. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de rest van het seizoen en de toekomst van deze sciencefictionserie. Als het aan de makers ligt gaan ze nog wel even door. Gezien de vernieuwingspatronen van Apple TV+ liggen volgende seizoenen in de lijn der verwachtingen. Of dat ook daadwerkelijk verwezenlijkt zal worden ligt hoogstwaarschijnlijk aan de kijkcijfers. De zet is nu dus aan ons.

Gaat dat zien! Een keurige 8.0 voor de première van Foundation.
Video on youtube
Volg Foundation (2021)
Vorige aflevering
Creation Myths
Creation Myths
02x10
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Mvandormolen
05 okt 2021 10:44 -
Het verhaal van Asimov is misschien wel onverfilmbaar maar de eerste aflevering laat je wel op je stoel schudden. Prachtig in beeld gebracht.
Ik moest wel af van de gedachte of het boek wel zo begon als de serie en de makers hun kans geven het verhaal op hun manier te laten vertellen.
Voorlopig ben ik erg gecharmeerd van wat ik zag en als 80 afleveringen er zo gaan uitzien ben ik verkocht.
Reageer
avatar_Javelin
05 okt 2021 15:25 -
Heb er inmiddels 3 afleveringen opzitten en eindelijk is er weer een sci-fi serie waar ik naar uit kijk iedere week. Ik vind het een heerlijke serie tot dus ver. Het is prachtig om naar te kijken en tot nog toe duidelijk verteld.
Reageer
avatar_BlackBiker
08 okt 2021 15:36 - 16 okt 2021 13:24
Er is wel het een en ander aangepast om het "meer modern en relevant" te maken. Zo is Salvor Hardin in de boeken geen zwarte vrouw.... Gaal Dornick ook niet trouwens. En zo zijn er wel meer race en genderswaps die ik nogal geforceerd vind. Maar kennelijk komen we daar tegenwoordig in woke Hollywood niet meer onderuit. Het zij zo.

Maar.... ondanks dat vind ik het een erg mooie serie waar ik met plezier naar kijk. De Foundation trilogie van Isaac Asimov is één van mijn favoriete SF boekenreeksen die ik al meerdere keren heb gelezen. En deze verfilming lijkt tot nu toe de boeken helemaal recht aan te doen. Ik durf op basis van de eerste drie afleveringen zelfs wel een 9 te geven.
Ik wist al dat Jared Harris niet lang mee zou doen, in de boeken komt hij ook nauwelijks voor, maar als het goed is komen er nog wel wat gast verschijningen van hem. Iets om naar uit te kijken :-)

Een andere favoriet is de Duin boekenreeks van Frank Herbert. En ook daar zijn we deze maand erg mee verwend. De nieuwe verfilming van Denis Villeneuve is een lust voor het oog en oor. Ook daar wat vreemde castingkeuzes maar ook daar kon ik daar door de kwaliteit van het geleverde mee leven. Hopelijk mag hij het tweede deel van het eerste boek ook verfilmen. Ook iets om naar uit te kijken!
Reageer
Foundation (2021)