Fearless (2017)

7.9 / 10
45 min
Misdaad, Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Bert Peene geeft "Fearless (2017) - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Bert Peene op 14 januari 2020.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Fearless (2017) - Seizoen 1

Rechtvaardigheid en vertrouwen zijn de belangrijkste thema’s in de Britse misdaadserie Fearless, die op 12 juni 2017 op ITV in première ging. Dat betekent dat rechtvaardigheid in de tumultueuze verwikkelingen waaruit het verhaal is opgebouwd, aanvankelijk ver te zoeken is. Dat kan ook moeilijk anders met een mensenrechtenadvocaat in de hoofdrol. Emma Banville (Helen McRory, Peaky Blinders), die uit haar studententijd een strafblad heeft overgehouden vanwege opruiende maatschappijkritische activiteiten, heeft in de loop der jaren naam gemaakt met het verdedigen van ogenschijnlijk hopeloze gevallen.

Wat dat betreft past de zaak van Kevin Russell (Sam Swainsbury, Mum) perfect in haar portfolio. Russell werd veertien jaar geleden veroordeeld voor de moord op Linda Simms. Hoewel hij de moord bekend heeft, is zijn ex-vriendin nog steeds van zijn onschuld overtuigd. Daarom probeert zij Banville over te halen de zaak opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat hij heropend wordt. Al was het alleen al om de verhouding tussen Russell en zijn zoon te verbeteren. Want die heeft het knap lastig met een vader in de gevangenis. Banville is aanvankelijk sceptisch, maar als Russell vertelt dat hij destijds door de politie zo onder druk gezet werd dat hij uiteindelijk maar bekende, heeft zij genoeg om haar schouders opnieuw onder een zaak te zetten die niet te winnen lijkt.

En die uitzichtloosheid blijft bijna zes afleveringen lang in stand. De tegenstand die Banville ondervindt, is namelijk niet gering. In eerste instantie stuit zij op een flinke brok onwil bij de politie en dan met name bij Olivia Greenwood (Munmi Mosaku, Luther), die indertijd de zaak tegen Kevin Russell sluitend maakte. Hoewel zij inmiddels bij de veiligheidsdienst werkt, toont zij zich niet bepaald happig op een mogelijke ontluistering van haar succesvolle verleden bij de politie. Maar al snel blijkt die onwil niets vergeleken bij de tegenstand die Banville ondervindt van hooggeplaatste functionarissen uit kringen rond de Amerikaanse regering en de CIA. Het is duidelijk dat de Amerikanen alles in het werk stellen om Kevin Russell als moordenaar in de gevangenis te houden. Dat zou het deksel op de beerput houden, al is lange tijd onduidelijk welke beerput dat feitelijk is.

Heather Myles (Robin Weigert, Big Little Lies) speelt in dat alles een belangrijke rol. Zij is als het ware een vooruitgeschoven post van de Amerikanen die in Engeland het vuile werk moet opknappen, wat zij aanvankelijk prima doet. Myles is bereid tot het uiterste te gaan om het deksel op de beerput te houden. De woorden ‘rechtvaardigheid’ en ‘vertrouwen’ hebben voor haar een wel heel bijzondere betekenis. Ze liegt en bedriegt zich bij zo’n beetje iedereen binnen die iets in Russells voordeel te melden zou kunnen hebben en manipuleert deze mensen zodanig dat Banville, haar tegenspeelster, steeds weer met lege handen komt te staan.

Als het om (een gebrek aan) vertrouwen en rechtvaardigheid gaat, kunnen volksvertegenwoordiger Matthew Wild (Jamie Bamber, NCIS) en zijn vrouw Laura (Emma Hamilton, Mr Selfridge) er ook wat van. Maar het zou te veel spoilers opleveren als ik daarover nu zou uitweiden. Daarvoor moet de kijker wachten tot de allerlaatste aflevering. Maar het moge duidelijk zijn dat Emma Banville uiteindelijk de enige is op wie de mensen om haar heen echt kunnen vertrouwen.

Fearless laat zien dat je met betrekkelijk eenvoudige middelen een prima, spannend verhaal kunt maken. De plot is gebouwd op het stramien van Klein Duimpje en de zevenmijlslaarzen: de eenzame strijder tegen een legertje machtige en meedogenloze booswichten. Iedere aflevering vraag je je af weer wanneer Banville het loodje zal leggen en evenzoveel keren blijkt toch ontsnapping mogelijk uit de ogenschijnlijk uitzichtloze situatie waarin ze verzeild is geraakt. Tot Myles in de laatste aflevering haar eindspel organiseert: zal Banville dan opnieuw ontsnappen?

De serie telt zes afleveringen van een uur en dat is precies genoeg. Er zijn weliswaar een paar verhaallijnen die de kijker voor even wegvoeren bij de hoofdlijn: Banvilles kinderwens, de relatie met haar stervende vader en de moeizame verhouding van Kevin Russell met zijn zoon. Heel functioneel zijn ze niet, maar anderzijds verstoren ze de opbouw van de spanning ook niet echt. Al met al leent Fearless zich uitstekend voor een dagje bingewatchen.
Volg Fearless (2017)
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The Last Kingdom - Seizoen 4

7

The Boys - Seizoen 2

9.5

Barkskins - Seizoen 1

7.5

All Creatures Great and Small (2020) - Seizoen 1

8

Traces - Seizoen 1 (DVD)

8

NCIS: Los Angeles - Seizoen 10 (DVD)

7