Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
Nienke de Boode geeft "FBI: International - Seizoen 1" een 5.5.
Geschreven door Nienke de Boode op 3 Oktober 2022.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

FBI: International - Seizoen 1

De Amerikaanse FBI komt naar Europa om de lokale politie te helpen. Gelukkig weet de FBI veel beter hoe het moet dan die arme Europese politie.

FBI: International is een CBS misdaadserie waarin Amerikaanse FBI agenten Europa rondreizen om Amerikanen daar te beschermen. Het is een spin-off van een andere succesvolle CBS serie (FBI). Dit alles bij elkaar maakt dat ik toch wel serieuze flashbacks krijg naar Criminal Minds: Beyond Borders, een kwalitatief uitermate teleurstellende serie. Maar gelukkig, zó slecht is FBI: International net niet. Goed is het echter ook zeker niet.

FBI: International is, zoals de naam doet vermoeden, een spin-off van FBI. In deze serie is heeft het FBI team hun kantoor in Hongarije en vliegen ze vanuit daar naar verschillende Europese landen afhankelijk van waar ze nodig zijn. Daarin moet ‘nodig zijn’ wat losjes opgevat worden; het gaat vooral om ‘nodig’ vanuit Amerikaans perspectief. Ik vermoed dat bij minstens de helft van deze zaken er normaal geen FBI agent aan te pas zou komen.

FBI: International
© CBS


Dit team wordt geleid door Scott Forrester (Luke Kleintank, Bones), een ongeduldige man die nogal snel uit z’n slof schiet en in mijn ogen wat seksistisch is. Dat seksistische komt vooral lekker naar voren wanneer hij aan het begin van het seizoen een relatie begint met z’n collega Jamie Kellett (Heida Reed, Stella Blómkvist). Zij is verder wel een wat leuker karakter, maar maakt ook dubieuze keuzes. Als agent lijkt ze wel wat capabeler. Daarnaast bevat het team nog twee junior agenten: Cameron Vo (Vinessa Vidotto, Lucifer) en Andre Raines (Carter Redwood, 5th Ward). Zij zijn duidelijk wat jonger en minder ervaren maar hebben op een of andere manier zowel hun persoonlijke als professionele leven een stuk beter op orde dan Forrester en Kellett. Tot slot is er nog Katrin Jaeger (Christine Paul, Counterpart). Zij is de liaison tussen de FBI en het Europese Interpol. Voor mij het leukste karakter uit de serie; capabel en ze is niet continue zowel zichzelf als de zaak van de week aan het saboteren.

Dit team vliegt dus elke week door Europa. Daar komen ze dan voornamelijk om de lokale politie te vertellen dat ze het verkeerd doen (als het meevalt) of dat ze corrupt zijn (als het tegenvalt). De serie zit vol met allerlei stereotypen over allerlei Europese landen: vodka drinken midden op de dag (Russen), gevangenissen waar je in elkaar geslagen wordt (Spanje), en de pornohoofdstad van de wereld (Praag); de serie weet de bezochte plekken wel in het best mogelijke licht te zetten. Een lichtpuntje: Nederland blijft dit seizoen gespaard! Het is nog te zien of daar volgend seizoen verandering in komt, maar als het ervan komt dan zet ik in op een verhaal over drugs of over de wallen; durft iemand het aan om een weddenschapje met mij aan te gaan?

Wat valt er verder nog te zeggen? Het acteerwerk is matig; niet superslecht, maar er zijn ook betere series te vinden. De verhaallijnen wisselen enorm in kwaliteit. En dat is dan als we even de stereotypische weergaves van Europeanen negeren. De zaken zijn soms gewoon niet zo goed, sommige vragen worden niet beantwoord en er wordt soms onverklaarbaar gehandeld.
Om op een positieve noot te eindigen, alles ziet er wel mooi uit. Dat dan weer wel. Ook kijkt het wel lekker weg (behalve op de momenten dat ik mijn laptop uit het raam wil gooien omdat er weer iets belachelijks gebeurt).

Al met al is dit dus niet zo’n goede serie. Op een of andere manier heeft het wel een tweede seizoen gekregen. Mij deed dit geheel vooral erg denken aan Criminal Minds: Beyond Borders. Dat werd ook na twee seizoenen gecanceld, dus laten we maar kijken of dit het verder weet te schoppen of ook daar sterft. Eerlijk is eerlijk, deze serie scoort wel ietsje hoger. Al is het maar gewoon omdat de verhaallijnen net iets beter zijn en de stereotypen net iets minder erg. Maar ja, echt een goede serie is het ook niet.
Video on youtube
Volg FBI: International
Vorige aflevering
Tuxhorn
Tuxhorn
03x13
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_knepper69
03 okt 2022 20:35 -
Leuk neergeschreven. Ik wil er ook nog aan toevoegen dat het een reeks is van Dick Wolf en daarvan zijn we toch meer gewend, denk maar aan de Chicago-franchise. Deze International heb ik nog niet gezien maar als ik jou verhaal lees denk ik direct aan "FBI: Most Wanted". Eigenlijk komt die reeks op hetzelfde neer.
Reageer
avatar_Nienkepiene
05 okt 2022 14:23
Dankje!
Ik vind persoonlijk Most Wanted nog wel wat beter. Die karakters komen wat beter over en daarin wordt ook niet half Europa slecht neergezet, al is Most Wanted natuurlijk ook niet perfect. Van Dick Wolf zijn we inderdaad wel beter gewend
Reageer
FBI: International