Leuk?
0
1
Bekijk stemmen

Acteurs uit FBI-series in minder afleveringen te zien vanwege kostenbesparingen

Meer ensembleseries verminderen het aantal afleveringen van castleden om geld te besparen.

De vaste castleden van FBI en FBI: Most Wanted van CBS worden volgend seizoen met twee afleveringen ingekort, zo hebben bronnen vernomen. De derde FBI-serie, FBI: International zou niet worden beïnvloed. Vertegenwoordigers van FBI-producenten Wolf Entertainment en Universal Television weigeren commentaar.

FBI

Zoals deze week werd bericht, worden het aantal afleveringen van de oud-castleden van ABC's Grey's Anatomy volgend seizoen met drie tot vier afleveringen ingekort om kosten te besparen.

De maatregel voor de twee FBI-series weerspiegelt de afleveringsgarantiekortingen die een jaar geleden werden doorgevoerd voor de Chicago dramaseries en Law & Order van Wolf/Uni TV. De timing is logisch omdat een dergelijke bezuiniging op talent meestal volgt op een vernieuwing die tegenwoordig gepaard gaat met een vast of gereduceerd licentietarief.

De zes drama's van NBC moesten vorig jaar vernieuwd worden, waarbij het aantal afleveringen kort nadat ze waren opgepikt werden teruggebracht. Ondertussen zaten de FBI-series vast aan tweejarige vernieuwingen die pas dit voorjaar aan de beurt kwamen. Alle drie de series werden door CBS voor het volgende seizoen overgenomen, waarbij het moederschip een driejarige verlenging scoorde. Er zijn geen verdere afleveringenverminderingen voor Wolf's NBC-serie dit jaar, zeiden bronnen.

Een afleveringsgarantie staat voor het aantal afleveringen waar elke seriemanager volgens zijn contract elk seizoen recht op heeft, ongeacht hoeveel ze elke week op het scherm verschijnen. Meestal komt dat overeen met "alle geproduceerde afleveringen" of een volledig seizoen, wat meestal 22 afleveringen zijn voor de meeste Wolf Entertainment-procedures.

Voor de komende seizoenen van 22 afleveringen van FBI en FBI: Most Wanted krijgen vaste acteurs "gegarandeerd" betaald voor 20 afleveringen, wat betekent dat de producenten ze waarschijnlijk in zoveel afleveringen zullen gebruiken om de besparingen te benutten omdat acteurs extra betaald moeten worden voor extra afleveringen.

FBI: Most Wanted

Wat betreft de reden waarom de korting alleen geldt voor FBI en FBI: Most Wanted, die zijn duurder omdat ze in de VS filmen en een grotere vaste cast hebben (vijf tot zes leden) met grote namen, waaronder Missy Peregrym, Jeremy Sisto en Alana De La Garza (FBI) en Dylan McDermott, Keisha Castle-Hughes en Edwin Hodge (FBI: Most Wanted).

Met het vertrek van Luke Kleintank heeft FBI: International nog vier vaste acteurs die niet zo gevestigd zijn en waarvan de helft internationale acteurs zijn. Bovendien heeft de serie lagere productiekosten door in Hongarije te filmen.

Het verminderen van het aantal afleveringen van vaste acteurs is een gebruikelijke kostenbesparende praktijk geworden. Het heeft geen invloed op het honorarium per aflevering van de acteurs, maar hun totale vergoeding gaat omlaag omdat ze in minder afleveringen te zien zijn, iets waar de schrijvers rekening mee moeten houden als ze verhaallijnen uitwerken.

Een alternatief om het budget te verlagen is snijden in de salarissen van de acteurs, zoals vorig jaar gebeurde bij Blue Bloods, of een aantal vaste acteurs terugkeren, zoals we zagen bij programma's als Bob Hearts Abishola en Superman & Lois.

Dergelijke bezuinigingen zijn onvermijdelijk geworden in het huidige uitdagende economische klimaat nu televisieproducties duurder worden en mediaconcerns meer nadruk leggen op hun balansen, waarbij lineaire series het meest kwetsbaar zijn door de dalende kijkcijfers.

Het doel "is eigenlijk om onze investeringen in inhoud vrij drastisch te verminderen, specifiek gericht op die traditionele netwerken," zei Bob Iger, CEO van ABC-moederbedrijf Disney, deze week over het snijden in de uitgaven voor programmering voor de lineaire netwerken van het bedrijf.
Vorige aflevering
Ring of Fire
Ring of Fire
06x13
Leuk?
0
1
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
FBI