Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Extant - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 16 december 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Extant - Seizoen 1

Ze zeggen wel eens tegen me: 'Je moet niet zoveel naar series kijken, zonde van de tijd, doe eens iets nuttigs, get a life.' Ik zeg dan het volgende. Get a life? Ik leef wel drie levens tegelijk. Overdag leef ik mijn onvoorstelbaar boeiende en interessante leven en 's avonds heel andere levens. Deze week bijvoorbeeld leefde ik op het Zweedse eiland Åland. Ik ben daar met twee broers en een zus, die elkaar jaren niet hebben gezien. Hun moeder heeft zich tijdens een roeireisje op zee van kant gemaakt. Ze had vergevorderde kanker. In haar testament heeft ze een vreemde bepaling: de erfenis kan alleen verkregen worden als de drie gedurende de hele zomer gedrieën het pension runnen zonder van het eiland af te gaan. Ik beleef spanning en achterdocht, moord en doodslag, liefde en verzoening (Thicker than water, 2014). Hoezo get a life? En in de kleine uurtjes ging ik de ruimte in met de tv-serie EXTANT. Ik hou van Science Fiction. Als kind al las ik de strip Daan Durf (Dan Dare). Later las ik de boeken van Asimov, Philip K. Dick, Jack Vance en zo. En daarna bekeek ik de verfilmingen van deze boeken in mooie films en mooie tv-series.

Ik keek dus voor MijnSerie.nl naar EXTANT. Een SF-serie met een dubbele titel. Elke aflevering begint met een korte samenvatting en nieuwe spannende ontwikkelingen. Dan komt de serietitel EXTANT (nog bestaand) die heel omineus overgaat in EXTINCT (uitgestorven). Schrijver en bedenker is de debuterende Mickey Fisher, de regisseur is Matt Earl Beesley. De 13-delige serie is ontwikkeld in opdracht van CBS, uitvoerend producent is Stephen Spielberg. EXTANT is in Nederland (Net 5) en in België (Vlaams 4) uitgezonden.

Extant
© CBS


De hoofdpersonen van EXTANT zijn Molly (Halle Berry; Monster's Ball) en John Woods (Goran Visjnic; E.R.). Ze zijn met hun kind Ethan (Pierce Gagnon) op een feestje. Ethan maakt een beetje ruzie. Thuisgekomen onderhoudt John Ethan langdurig over deze ruzie. Ik denk: Man, hou eens op, nu weet hij het wel. Maar dan legt John Ethan op zijn rug, drukt ergens op en er gaat een luikje open. Zo, zegt hij, even de batterij wisselen. Ethan is een Humanich, een robotkindje. John heeft Ethan zelf ontwikkeld op het lab waar humanoïden worden gemaakt. Zijn geldschieter is de Japanner Hideko Yasomoto. Ethan is een lief kind dat zich voorspoedig ontwikkelt en veel bijleert. Zelfs zoveel dat het verontrustend wordt. Molly is net terug van een 13 maanden durende solovlucht in het ruimteschip Seraphim. Ze heeft daar een verwarrende ontmoeting met een al tien jaar geleden overleden vriend en ze is nu 13 weken zwanger. Op een avond hoort ze enig rumoer buiten. Ze gaat erheen en daar staat Kryger, haar dood gewaande voorganger in de Seraphim. Kryger zegt: 'Ik neem nog contact met je op, vertrouw niemand' en gaat dan weer. Zo, nu wordt het spannend, dat is wel duidelijk. Achtervolgingen, Yasomoto met een eigen agenda, jacht op de inmiddels aan Molly ontfutselde ruimtebaby, antitechnologie-activisten die het op Ethan voorzien hebben.

Wat is echt en wat niet?

Het script draait vooral om de twee kinderen van Molly. Aan de ene kant het ruimtekind, Offspring (nakomeling) genoemd. De Offspring en zijn onzichtbare verwekkers veroorzaken bij Molly en anderen zeer realistische hallucinaties, waarin doden weer tot leven komen. Dat leidt vanzelfsprekend tot grote verwarring. Ook bij mij, wat is echt en wat niet? Wat de ruimtewezens willen is niet geheel duidelijk, maar er wordt gesuggereerd dat het heel ver gaat tot aan herschepping van de mensheid aan toe, zie ook de dubbele titel. Aan de andere kant heb je de brave Ethan die boven zichzelf uitstijgt en een belangrijk aandeel heeft in de (voorlopige) ontknoping.

Extant
© CBS


De recensenten in Amerika waren redelijk enthousiast over EXTANT. Inmiddels is ook het tweede seizoen gemaakt, weliswaar aangepast ('revamped' noemt de website van CBS dat). Je zou dus zeggen dat niets een langlopende serie in de weg staat. Maar out of the blue wordt in oktober bekend gemaakt dat er geen derde seizoen komt. Waarom niet? Te duur en teruglopende kijkcijfers. Hebben die kijkers gelijk? Ik vind van niet. Je kunt kritiek hebben. Molly is wel wat eendimensionaal permanent geagiteerd, het script zwabbert wat tussen de twee Molly-kinderen en waar gaat het nu heen. Maar toch. Het ziet er prachtig uit. In de nabije toekomst geen veters die vanzelf dichtknopen, maar wel een wereld die voorstelbaar, elegant en geloofwaardig is. Er wordt goed geacteerd. Vooral de jonge Pierce Gagnon (Ethan) beviel me, speel maar eens een kind dat eigenlijk een robot is. Ook de extra's zijn het bekijken waard, hoewel het hoofdstuk 'The Mythology of Extant' me niet veel wijzer maakte.
Volg Extant
Vorige aflevering
The Greater Good
The Greater Good
02x13
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Extant