Expeditie Robinson: NL vs BE

7.6 / 10
75 min
Competitie-programma
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Wichita van Rijkom geeft "Expeditie Robinson: NL vs BE - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 2 juni 2020.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Expeditie Robinson: NL vs BE - Seizoen 1

De afgelopen maanden waren een genot voor de fans van Expeditie Robinson. Na de normale editie was er namelijk op Videoland nog wekenlang een speciale editie te volgen. Het format was simpel, net zoals hoe het ooit begon, met onbekende kandidaten. Geen BN’ers die vroegtijdig opgeven of artiesten waar je van tevoren al de nodige vooroordelen over hebt maar mensen uit Nederland en België waar wij als kijker nog niks van af wisten. Vijftien weken lang waren hun avonturen te volgen en eind april was daar dan eindelijk de langverwachte winnende kandidaat van dit seizoen. Maar waren die weken televisie met onbekende Nederlanders (en Vlamingen) net zo leuk als we gewend zijn van het programma?

Het was lang niet altijd ‘de sterkste wint’, hoewel de uiteindelijke finalestrijd alsnog een leuke was om naar te kijken.

Er zaten veel gelijkenissen tussen Expeditie Robinson en Expeditie Robinson: NL vs BE. Er werden een hoop proeven hergebruikt. Op zich is dit logisch en gebeurt dit ook wel vaker. Toch voelde het wel wat saai hierdoor omdat je als kijker sommige proeven al kort daarvoor een keer uitgevoerd had zien worden. Wat mij eveneens opviel was dat de afwisseling tussen opdrachten niet altijd even goed was. Zo werd er soms lange tijd wel erg veel gefocust op fysieke uitdagingen waardoor mentale uitdagingen in de vergetelheid raakten en andersom. Hierdoor was er niet altijd een evenwichtige groep aan deelnemers en dat was jammer.

Geraldine Kemper en Bartel van Riet zijn het nieuwe presentatie duo dat is aangenomen voor deze klus. Om en om namen zij de honneurs waar bij proeven en samen begeleidden zij de kandidaten tijdens de eilandraad. Dit deden ze erg goed. Ze trokken niet overmatig veel aandacht naar zichzelf toe, legden alles duidelijk uit en wisten de bekende Robinson sfeer hoog te houden. Ook was het wel weer eens verfrissend om een nieuw duo dit programma te zien presenteren. Het past wel bij het beeld dat deze versie van Expeditie Robinson anders is dan die op RTL te zien is.

De sfeer onder de kandidaten is iets dat met name tijdens de eerste afleveringen opviel. Het ging er keihard aan toe en de Belgen hadden in het bijzonder de nodige (voor)oordelen over de Nederlanders. Dit deed de eerste indruk van het programma geen goed. Sympathie opbrengen voor bepaalde kandidaten was na al hun uitspraken soms lastig en ook de sfeer onderling op de kampen was niet altijd even gezellig. Gelukkig veranderde dit wel naarmate het seizoen vorderde. De strijd tussen de landen werd iets minder hard en er werden zelfs vriendschappen gesloten. Toch was het geen gezellig saamhorig gevoel dat Expeditie Robinson tekent. Uiteindelijk bleek dat het ieder voor zich was en werden er onderling heel wat messen in de ruggen gestoken.

Het was niet de beste tv ooit maar leuk genoeg om te kijken, zeker gedurende deze coronacrisis.

Opvallend waren de zware omstandigheden waaronder de deelnemers moesten leven. Zo waren er minder hulpmiddelen dan anders en dit had zo de nodige fysieke gevolgen voor sommige kandidaten. Ook onderling werd er heel strategisch en manipulatief gespeeld waardoor er bij de eilandraden verrassende stemmingen ontstonden. Het was lang niet altijd ‘de sterkste wint’, hoewel de uiteindelijke finalestrijd alsnog een leuke was om naar te kijken.

Het is moeilijk om inhoudelijk veel over dit programma te vertellen zonder spoilers weg te geven. Vandaar dat ik mijn mening een beetje algemeen hou en niet teveel inga op specifieke kandidaten, acties en proeven. Wel wil ik zeggen dat ik mij prima heb vermaakt met dit seizoen. Was het net zo leuk als de versie met BN’ers? Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik vond het af en toe iets te onaardig onderling allemaal maar daar tegenover stond wel dat voor mijn gevoel de kandidaten veel serieuzer waren dan sommige BN’ers die hebben meegedaan. Het was niet de beste tv ooit maar leuk genoeg om te kijken, zeker gedurende deze coronacrisis.

Het is jammer dat door het hele corona gebeuren er minder aandacht is geweest voor het programma. Een groot interview met de winnaar of zo was er door de omstandigheden niet bij. Toch was er wel wat ruimte voor backstage beelden en interviews. Via Robinson Confessions op Videoland werden afgevallen kandidaten geïnterviewd over hun tijd op het eiland. Hoewel er tijdens de start van het seizoen verschillende verhalen de ronde deden, lijkt het er toch echt op dat Expeditie Robinson: NL vs BE een exclusieve Videoland productie blijft. Het voordeel hiervan is wel dat het programma de komende tijd nog gemakkelijk in z’n geheel is terug te krijgen via de streamingdienst, waar inmiddels alle afleveringen te vinden zijn.
Volg Expeditie Robinson: NL vs BE
Vorige aflevering
Aflevering 15: Finale
01x15
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Sweet Magnolias - Seizoen 1

7.5

Koppensnellers - Seizoen 1

6

Little Fires Everywhere - Seizoen 1

8.5

White House Farm - Seizoen 1 (DVD)

7.5

FBI: Most Wanted - Seizoen 1

5.5

W glebi lasu (The Woods) - Seizoen 1

7.5