Empire

8.2 / 10
43 min
Drama, Muziek
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "Empire - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door anonymous op 10 januari 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Empire - Eerste aflevering

Televisie komt altijd dichterbij als de kijker zich met het gebodene kan identificeren. Of het nou op basis van etniciteit, klasse, geslacht, sociaal milieu of opleiding is; kijkers zien graag aspecten waarin zij zichzelf kunnen herkennen. Met wat iemand zich identificeert, kan, daarom, voor iedereen net iets anders zijn. In eerdere recensies heb ik vaker aangegeven dat diversiteit belangrijk is. Onze samenleving is inmiddels zo divers, dat je van makers mag verwachten dat zij daar rekening mee houden. Het is al langer bekend dat de film- en televisiewereld dit aspect vaak terzijde schuift. Al jaren is dit daarom een belangrijk thema in Hollywood (maar eveneens in het Verenigd Koninkrijk). Empire is een serie waarmee ik mij makkelijk kan identificeren. De muziek, de Hip-Hop wereld, de straatcultuur en het feit dat de serie draait om Afro-Amerikanen. Ik ken deze wereld, dit soort mensen (en dit soort thema's), dus dit valt, daarom, meteen in mijn straatje. Begint televisie die in de smaak valt bij (en min of meer gericht is op) zwarte kijkers eindelijk echt door te breken? Scandal (met Kerry Washington in de hoofdrol) is een van de populairste Amerikaanse series op televisie. Empire zelf behaalde uitstekende kijkcijfers voor haar première. De demografie cijfers waren zelfs gelijk aan de première van How to Get Away with Murder, waarschijnlijk de succesvolste dramaserie (tot nu toe) van dit Amerikaanse televisieseizoen. Een serie met een donkere hoofdrolspeler. Daarbij is Black-ish (eveneens met een donkere hoofdrolspeler) de succesvolste komedieserie (tot nu toe) van dit Amerikaanse televisieseizoen. Dat stemt mij, persoonlijk, enorm tevreden.

In Empire zien wij Terrence Howard (Hustle & Flow) als Lucious Lyon. Een rapper die zijn eigen imperium uit de grond heeft weten te stampen. Lucious' bedrijf maakt zich zelfs klaar voor een beursgang. Echter, alles verandert wanneer de ex-vrouw van Lucious, Cookie (Taraji P. Henson, Hustle & Flow), na zeventien jaar weer vrijkomt uit de gevangenis. Zij en Lucious hebben samen het fundament voor het bedrijf gelegd. Logischerwijs vindt Cookie daarom dat zij haar aandeel in het bedrijf verdient. Wanneer bij Lucious de spierziekte ALS wordt geconstateerd, beseft Lucious dat een van zijn drie zonen klaargestoomd dient te worden om de leiding van het bedrijf over te nemen. Twee van zijn zoons zijn muzikanten. Zijn oudste zoon heeft al een prominente plek in het bedrijf. Wie is de meest geschikte persoon voor deze enorme verantwoordelijkheid en om de toekomst van het bedrijf te waarborgen. Niet alleen voor Lucious dringt de tijd; zijn zonen dienen te bewijzen dat zij uit het juiste hout gesneden zijn.

Empire is een serie waar ik al langere tijd naar uitkeek. Mijn enige vrees was dat het de hip-hop versie van Nashville zou worden. Na deze pilot geef ik eerlijk toe dat die angst nog steeds op de loer ligt. Nashville is een serie die ik graag zie, maar tevens ook een serie die niet al te best is. Het is duidelijk een guilty pleasure, want de serie is eigenlijk vrij slecht. Het is een serie die al langere tijd bezwijkt onder alle ridicule soapy plots die de serie continu serveert. Een serie als Jane the Virgin bewijst hoe belangrijk het is (voor een serie die soapy elementen niet schuwt) om de juiste balans te vinden. Het kan al gauw te geforceerd worden. Te plat. Te overdreven. Te goedkoop. Aan al deze aspecten maakt Nashville zich in extreme mate schuldig. Empire zou makkelijk in dezelfde val kunnen trappen. Scènes worden aangedikt. Er wordt gebruik gemaakt van een overheersende score om scènes te begeleiden. Als kijker zou je makkelijk regelmatig kunnen denken: 'dat mag wel wat minder'.

Gelukkig houdt Empire zich makkelijk overeind door de sterke cast. Howard en Henson speelden al samen in de film Hustle & Flow. De scènes tussen hen zijn bruisend. Er is een duidelijke chemie tussen hen. Beiden zijn Oscar-genomineerde acteurs en dat is te zien. Ook Gabourey Sidibe (Precious) heeft een Oscarnominatie op zak. Voor een serie als Empire is dit alles niet verkeerd. Taraji P. Henson is simpelweg fantastisch in deze rol. Henson geldt al langer, voor mij, als een van de betere donkere actrices in Hollywood. Haar aanwezigheid op het scherm is enorm. Ook de overige cast is goed op dreef. De acteurs die de kinderen vertolken werken (nog) niet op de zenuwen. Het is geen geheim dat Hollywood hier enorm moeite mee heeft. En, het helpt zeker dat Timbaland de muziek verzorgt in deze serie. Als je een serie brengt over een familie in de hip-hop-wereld, dan kun je, natuurlijk, niet verkeerd gaan met een artiest als Timbaland. Een artiest die gelauwerd is. Timbaland geldt als een van de grotere producers in deze wereld. Het nummer dat Jamal (Jussie Smollett) ten gehore brengt, is klassieke Timbaland. Ik ben benieuwd wat voor producties de man nog meer uit zijn mauw zal schudden.

Het is interessant om erachter te komen hoe Empire in het vervolg zal voortbouwen op bepaalde thema's. Wat te denken van homoseksualiteit in de macho-cultuur die R&B en Hip-Hop is. Of hoe een succesvolle zwarte familie zich staande weet te houden in de spotlights. Empire vertelt absoluut geen nieuwe verhalen, maar het geheel (tenminste in deze pilot) wordt zo gebracht dat dit ook niet uitmaakt. De serie weet wat zij wil belichten. Dat komt goed over. Empire schuwt melodramatische wendingen niet. Soms gaat de serie zelf richting het meer campy werk. Taraji P. Hensons personage is zelfs een beetje cartoonesk. Verder kent Empire bekende archetypes. Dat is niet erg, zolang de invulling niet te cliché wordt. Eerlijk gezegd, ligt dit wel op de loer voor Empire. Weten de regisseurs van de afleveringen na deze pilot, geregisseerd door Lee Daniels (genomineerd voor een Oscar voor Precious), dezelfde sfeer/toon te behouden? Voor een serie als Empire is dit van levensbelang. Dat zorgt ervoor dat de serie een tikkeltje 'fout' blijft en niet verandert in een tikkeltje slecht, à la Nashville. Het is de vraag hoeveel afleveringen bestelt worden van Empire. Ik denk namelijk dat een serie als Empire absoluut niet gediend is van een seizoen van 22-24 afleveringen. Vraag dat maar aan Nashville. Maar goed, dit is een goed begin. Nu nog afwachten of de makers dit weten vast te houden.
Volg Empire
Vorige aflevering
Home is on the Way
Home is on the Way
06x18
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Commando’s - Seizoen 1

7

Advokaten (The Lawyer) - Seizoen 2

7.5

Undercover - Seizoen 2

9

Fear The Walking Dead - Seizoen 1

7

Criminal Minds - Complete serie

8

De Luizenmoeder - Seizoen 2 (DVD)

8