El Cid

7.3 / 10
50 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "El Cid - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 20 januari 2021.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

El Cid - Seizoen 1

De Spaanse televisieserie El Cid vertelt het verhaal dat geïnspireerd is op Rodrigo Diaz de Vivar (1040 – 1099). Een krijger en leider uit een van de vele koninkrijken die Spanje in die tijd rijk is. Het is een bijna mythisch figuur in de Spaanse historie. Hij werd in zijn tijd niet alleen vereerd door de verdeelde Christelijke Spanjaarden, maar wist ook respect af te dwingen bij de Moren, Noord-Afrikaanse moslims die toen aanwezig waren in Spanje. Het eerste seizoen laat de opkomst zien van El Cid als leider en strijder. De achtergrond wordt gevormd door de onderlinge strijd in het koninkrijk van Castilië.

© Amazon


El Cid (in de serie Ruy genaamd en gespeeld door Jaime Lorente, La Casa De Papel) wordt schildknaap van prins Sancho van Castilië (Francisco Ortiz, Amar En Tiempos Revueltos). De vader van Sancho, koning Fernando (José Luis García Pérez, Carlos), is niet erg populair in Leon. Er zijn krachten in het kasteel die Fernando van de troon willen stoten. Deze zijn dichterbij en gevaarlijker dan Fernando vermoedt.

Als Ruy een aanslag weet te verijdelen komt ook hij erachter dat het complot tegen de koning niet alleen geleid wordt door de voor de hand liggende personen. Zijn ontdekking brengt hem in verlegenheid. De keuze voor hem is dan trouw te blijven aan de koning of aan zijn familie.

Dit seizoen laat zien dat een televisieserie zonder al teveel technische hoogstandjes juist een historisch accuraat gevoel geeft.

Er zijn echter meer problemen die opgelost moeten worden. De Moren financieren het koninkrijk van Fernando. Daarvoor verwachten ze steun van de koning als hun territorium wordt aangevallen. Als de wedijverende broer van Fernando, koning Ramiro (Ginés García Millán, White Lines), de Moren aanvalt stuurt Fernando Sancho met een kleine groep strijders ernaartoe. Guy is een van hen. Hij wordt door de Moren gezien als een speciaal iemand. Het is en blijft onduidelijk waarom precies. Als Guy zich weet te onderscheiden in de strijd staat hem niets meer in de weg om te worden wie hij moet worden. Dit seizoen houdt daar echter op. De kans is dus groot dat er een vervolg komt. Logisch als je de indrukwekkende historie ziet van Rodrigo Diaz De Vivar.

© Amazon


El Cid is een historische televisieserie die flink gedramatiseerd is. Het complot achter de koning en de nasleep daarvan worden flink opgeklopt. Natuurlijk kent Ruy een aantal rivalen die hem naar het leven staan. Dat houdt de spanning er natuurlijk goed in. Ook op het gebied van de liefde volgt deze serie het geijkte pad. De vrouw waar Ruy verliefd op is kan hij niet krijgen. Hij ontmoet een andere vrouw en dan blijkt de vrouw waarop hij verliefd is toch ineens beschikbaar.

Dit seizoen laat zien dat een televisieserie zonder al te veel technische hoogstandjes juist een historisch accuraat gevoel geeft. Geen gepimpte kastelen, maar gewoon kastelen zoals ze zijn. Niet te veel computergestuurde figuren, maar gebruikmaken van meer figuranten. Daarmee onderscheidt deze Spaanse serie zich van veel grotere (vooral Amerikaanse) producties. El Cid raakt daarmee de juiste snaar. Het voelt soms wat gekunsteld, maar dat is beter dan perfectie zonder gevoel. Voor liefhebbers van avontuurlijke gedramatiseerde historische series is deze op Amazon Prime beschikbare serie een aardige aanrader.
Volg El Cid
Vorige aflevering
Atonement
Atonement
01x05
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Nienkepiene
20 jan 2021 17:38 -
Deze stond nog op mijn lijstje, ben wel benieuwd
Reageer

Nieuwste recensies

Behind Her Eyes - Seizoen 1

6.5

Lupin - Seizoen 1

8

Bloodlands - Eerste aflevering

7.5

Tunn Is (Thin Ice) - Seizoen 1

7

The Wilds - Seizoen 1

7

The Legend of Korra - Seizoen 2

8