Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "El Chapo - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 8 augustus 2017.
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

El Chapo - Seizoen 1

Na het succes van Narcos is het logisch dat andere (midden- en Zuid-Amerikaanse) drugsbaronnen een eigen serie krijgen. Om de een of andere reden blijft het interessant, het criminele drugscircuit. Er zijn niet voor niets zoveel films en series over dit onderwerp. El Chapo gaat over de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera (Marco de la O, Tanto Amor) die onder de naam El Chapo furore maakt. Joaquin staat ook bekend als tunnelkoning, een van de manieren om drugs te transporteren van Mexico naar de Verenigde Staten. Ondanks dat het een Spaanstalige serie is wordt het door het Amerikaanse Netflix en het eveneens Amerikaanse (Spaanstalige) Univision geproduceerd. Opvallend is dat El Chapo persoonlijk geprocedeerd heeft tegen deze serie. Hij vond dat zijn status naar beneden gehaald wordt door de serie. Gezien het verhaal in het eerste seizoen is het voor te stellen dat El Chapo niet zo blij is met deze serie.

El Chapo
© Univision


In El Chapo wordt de opkomst en (eerste) ondergang van Joaquin in beeld gebracht. Joaquin wordt afgeschilderd als ambitieuze crimineel die door zijn vader weggezet is als kansloos. Het maakt de ambitie van de hoofdrolspeler alleen maar groter. Agerend tegen de heersende klasse in het Mexicaanse criminele circuit ontmoet El Chapo Pablo Escobar om op een snellere manier drugs van Colombia naar de Verenigde Staten te krijgen. Met kunst en vliegwerk lukt dit Joaquin, maar daarmee heeft hij machtige vijanden gemaakt. Gevolg is dat El Chapo opgejaagd wordt en uiteindelijk gevangen genomen wordt. De jacht op hem is fel omdat de moord op kardinaal Juan Jésus Posados Ocampo hem in de schoenen wordt geschoven. Opvallend is dat in de serie Joaquin niet de luxe krijgt in de gevangenis die hem in werkelijkheid – waarschijnlijk – wel is toegekomen.

Het heeft alle ingrediënten om verder uit te groeien tot een interessant epos.

Bovendien wordt El Chapo in de serie afgeschilderd als opkomend drugsleider die, toen hij voor het eerst gevangengenomen werd, eigenlijk nog maar weinig in de melk te brokkelen had. In de serie zet men El Chapo neer als een (nog) onbeduidend personage in het criminele drugscircuit. Zijn faam en status worden na zijn gevangenschap door de overheid overdreven omdat zij daarmee laten zien dat ze de drugsbaronnen echt aanpakken.

Hoewel er aandacht is voor de collega criminelen van El Chapo is er één verhaal dat ruim de aandacht krijgt. Het is eigenlijk het tweede hoofdpersonage van de serie. Het gaat om de corrupte en geslepen politicus Don Sol (uitstekende rol van Humberto Busto, Los Héroes Del Norte). Net als Joaquin ambitieus en gericht op zijn doel: macht. In het begin lijken de president van Mexico en generaal Blanco El Chapo's grootste tegenstander, maar door het geniepige en handige gemanoeuvreer wordt dit al snel Don Sol. Een toonbeeld van een egocentrische machtswellusteling. Daar waar El Chapo kiest voor drugs en geweld, kiest Don Sol voor manipulatie en corruptie. Op het einde ontkomt Don Sol overigens ook niet aan fysiek geweld.

El Chapo
© Univision


El Chapo heeft nog niet de kwaliteit van Narcos. Het verhaal is echter net begonnen en het heeft alle ingrediënten om verder uit te groeien tot een interessant epos. Omdat El Chapo niet neergezet wordt als drugsbaron die het allemaal makkelijk is afgegaan, zeker niet in de gevangenis, neemt het gevoel voor de crimineel alleen maar toe. Het lijkt echter, zoals al eerder gezegd, dat Joaquin in werkelijkheid juist wel een speciale en luxe behandeling heeft gehad in de gevangenis. Interessant, want naast de hoofdrolspelers uit die tijd, weet niemand het echt. De serie komt, ondanks dit soort discussies, wel waarheidsgetrouw over. Het geeft de serie meer cachet en de hoofdrolspeler meer 'body'. Aangezien hij flink aangepakt wordt en daar menselijk, lees uiteindelijk nederig, op reageert maakt het de serie beter. Het is hier niet de drugsbaron die het allemaal al geregeld heeft en overal mee wegkomt. El Chapo is eerder een tunnelkoning die buiten de gevangenis de stoere meneer speelt, maar in de gevangenis, net als alle andere gevangenen, mee moet doen aan de regels. Dat zijn geslepenheid ervoor zal zorgen dat hij ontsnapt, is ook al in de geschiedenis geschreven. Een geschiedenis die in seizoen 2, gepland voor dit najaar, aan het licht zal komen.
Volg El Chapo
Vorige aflevering
Episode 13
Episode 13
03x13
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_hero88
09 aug 2017 04:02 - 09 aug 2017 12:20
een 7.5 is wel heel laag.
Reageer
avatar_RonSchoonwater
09 aug 2017 18:08
Tja, dat is een geval van interpretatie. Ik vind een 7,5 best hoog. Een ruime voldoende. Probleem is dat als iedereen (meer dan) 8 of 9 gaat geven een 7,5 idd laag lijkt. Voor mij is het echter een uitzondering om hoger dan een 8,5 te geven. In die zin is een 7,5 voor mij gewoon een prima cijfer voor een goede serie. Het blijft verder lastig om een cijfer te geven voor series, maar als 'de baas' het wil, dan doe ik het braaf ;)
Reageer
avatar_Nienkepiene
10 aug 2017 08:48
Een cijfer geven vind ik vaak het lastigste deel van een recensie schrijven. Het is altijd een beetje vaag wat precies de schaal is.
Reageer
El Chapo