Doctor Who

8.4 / 10
48 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Hessel Hoekstra geeft "Doctor Who - Seizoen 9" een 7.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 2 oktober 2016.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Doctor Who - Seizoen 9

Na een toch wel wat tegenvallend achtste seizoen, was er in het daarop volgende seizoen een lichte verbetering te bekennen. Het negende seizoen van Doctor Who nam meer tijd om de verhaallijnen uit te werken, kende minder hinderlijke momenten, bevatte goede ideeën en had een competente cast. Tot de laatste aflevering.

Het is schrijver en showrunner Steven Moffat nu al drie keer achter elkaar gelukt om een finale in een enorme teleurstelling te laten eindigen. De kerstspecial waarin hoofdrolspeler Matt Smith afscheid nam en de laatste aflevering van seizoen acht eindigden op precies dezelfde manier. Enorm sterke opbouw, maar als de ontknoping eenmaal daar is, is de oplossing zo ontzettend vergezocht, dat je je afvraagt of Steven Moffat dit ter plekke op de set had moeten verzinnen.

De ontknoping is zo vergezocht dat je jezelf afvraagt of dit ter plekke op de set is verzonnen

De tiende aflevering van het seizoen was eigenlijk een prima seizoensfinale geweest. Maar helaas moesten er nog twee afleveringen gemaakt worden. En wat doen we dan? Dan verzinnen we een iets te gecompliceerd avontuur met een vreemd einde dat nergens op slaat zodat alle emotionele impact van aflevering tien in één klap ongedaan wordt gemaakt. Dat doen we.

Dat neemt niet weg dat er nog genoeg te genieten valt dit seizoen. Veel verhaallijnen beslaan meerdere afleveringen en in het geval van Doctor Who werkt meer ruimte om verhalen uit te werken beter. Afleveringen drie en vier (Under the Lake/Before the Flood), waarin de Doctor geesten op een onderwaterbasis onderzoekt, waren voor mij een hoogtepunt dit seizoen. Ook de afleveringen ‘The Girl Who Died’ en ‘Face the Raven’ vond ik ontzettend sterk. Wel moet ik bekennen ik dit seizoen op bepaalde momenten best wel vond rammelen. Het kraakte en het was allemaal gewoon niet zo logisch, maar het kijkgenot nam voor mij daardoor niet af.

Hoofdrolspeler Peter Capaldi (The Thick of It) is uitstekend in vorm, beter dan vorig seizoen. Vorig seizoen was zijn eerste seizoen als de Doctor en dat gegeven werd iets te lang uitgerekt. Nu dit weg is, kan de Doctor er weer vol tegenaan zoals alleen de Doctor dat kan. Zijn metgezel Clara (Jenna Coleman, Victoria) zit ook wel prima, al was haar rol in de eerder besproken finale nogal vreemd en tegenvallend.

We krijgen weer de nodige fijne bij- en gastrollen. Michelle Gomez (Green Wing) is weer lekker op dreef als de Doctors venijnige aartsrivaal Missy. Daarnaast keert Julian Bleach (The Borgias) verrassend genoeg weer terug in een rol die hij eerder gespeeld heeft. Een nieuwe toevoeging dit seizoen is Ashildr (Maisie Williams, Game of Thrones), een onsterfelijk meisje uit het vikingtijdperk. Williams speelt haar echt voortreffelijk en vooral wanneer ze samen met Capaldi op het scherm te zien is, is ze sterk.

Volgend jaar is Steven Moffats laatste seizoen. Ik hou m'n hart vast

Seizoen negen is een seizoen met twee gezichten. Aan de ene kant zien we een goede verbetering ten opzichte van vorig seizoen. Aan de andere kant blijft showrunner Steven Moffat nog steeds dezelfde fouten als voorgaande seizoenen maken. Volgend jaar zal het tiende seizoen te zien zijn en dit zal Steven Moffats laatste seizoen. Ik zit er klaar voor, maar ik hou mijn hart wel een beetje vast.
Volg Doctor Who
Vorige aflevering
The Timeless Children
The Timeless Children
12x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Kimmiie
02 okt 2016 22:10 -
Daar ben ik het helemaal mee eens, Face the Raven kon een prima einde zijn, maar Moffat wilt alleen maar meer, en soms is minder beter.
Reageer

Nieuwste recensies

Away - Eerste aflevering

7.5

Exit (2019) - Seizoen 1

7

Utopia (2020) - Seizoen 1 (Sneak Peek)

7.5

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6