Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

7.7 / 10
42 min
Komedie, Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Hessel Hoekstra geeft "Dirk Gently’s Holistic Detective Agency - Seizoen 2" een 6.5.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 24 december 2017.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency - Seizoen 2

Wat maakte het eerste seizoen van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency nou zo leuk? Twee leuke hoofdrolspelers met een fijne chemie? Check! Een bonte verzameling secundaire personages? Check! Een verhaallijn die alle kanten op vliegt, waarbij je geen idee hebt waar het over gaat, maar waar alles uiteindelijk mooi samenkomt? Check! Het goede nieuws? Seizoen twee heeft het allemaal! Het slechte nieuws? Het is helaas toch wat minder leuk dan het eerste seizoen.

In dit tweede seizoen is de holistische detective Dirk Gently (Samuel Barnett) gevangengenomen door wetenschappers van het mysterieuze project Blackwing. Ondertussen zijn Dirks metgezellen Todd (Elijah Wood) en Farah (Jade Eshete) op de vlucht voor Blackwing en komen ze terecht in het afgelegen dorpje Bergsberg, dat al vijftig jaar in de ban is van een onverklaarbare verdwijning. In een sprookjesachtige wereld genaamd Wendimoor is een mysterieuze prins op zoek naar de enige persoon zijn rijk kan redden: Dirk Gently.

Dit seizoen mist de subtiliteit van het eerste seizoen en de boeken van Douglas Adams

Voor wie er nog niet bekend mee is, Dirk Gently is de hoofdpersoon uit een boekenreeks van Douglas Adams, bekend van 'A Hitchhiker's Guide to the Galaxy'. Behalve Dirk zelf is er echter geen materiaal uit de boeken overgenomen in de serie. In het eerste seizoen wist schrijver en producent Max Landis toch heel goed het Douglas Adams-gevoel vast te houden. De verhaallijn, personages en humor waren absurd, maar onder die laag van gekte schuilde een bepaalde subtiliteit. Het tweede seizoen mist die subtiliteit en vliegt het geheel soms flink uit de bocht. Het is lastig te omschrijven, maar ik had niet meer het gevoel dat ik naar werk van Adams zat te kijken.

Wat hier ook aan bijdraagt, was dat het tweede seizoen langer is dan het eerste. Er wordt teveel gerekt en dat haalt de spanning, vooral halverwege het seizoen, er toch een beetje uit. Een serie zoals deze heeft baat bij een hoge verteldichtheid, en dan merk je dat twee afleveringen meer of minder heel erg het verschil kunnen maken. Daar komt bij dat er in deze jaargang een heel team van schrijvers zich met Dirk Gently’s Holistic Detective Agency bemoeid had. Bij series met langere seizoenen en een episodisch formaat is dit gebruikelijk, maar bij kortere series van dit kaliber verliest een serie soms focus en een consequente toon.

Toch is er nog genoeg om van te genieten tijdens dit seizoen

Toch valt er nog meer dan genoeg te genieten van dit tweede seizoen. Het acteerwerk is weer gewoon goed. De chemie tussen de wereldvreemde Dirk en de nuchtere Todd is heerlijk, en ook de rest van de vaste cast doet het goed. Hoewel hun verhaallijn net als in seizoen 1 nog steeds niet heel boeiend is, blijven de holistische moordenaar Bart en de vandalenbende The Rowdy 3 hoogtepunten. Nieuwkomers als John Hannah (Agents of S.H.I.E.L.D.), Amanda Walsh (Lost Girl) en Tyler Labine (Voltron: Legendary Defender) goed in het plaatje passen.

De rest van de elementen die Dirk Gently vorig seizoen zo leuk maakte zijn weer volop aanwezig: het soms wat extreme geweld, de beklemmende soundtrack en de geschifte bijrollen. Ook het moment waarop alle puzzelstukjes op hun plek vallen en duidelijk wordt waar het hele seizoen over gaat is weer op een heerlijke manier in beeld gebracht.

Hoewel de nieuwigheid er een beetje af is en het geheel soms flink uit de bocht vliegt, blijft Dirk Gently’s Holistic Detective Agency onderhoudende televisie met een leuke cast. Helaas heeft BBC America een dag na de finale aangekondigd dat het tweede seizoen ook gelijk het laatste zal zijn. Dat is ontzettend jammer, want het einde laat nog genoeg openingen voor een derde seizoen. Er zijn van die series waar de liefde die de makers erin gestoken hebben duidelijk zichtbaar is op het scherm. Dirk Gently is zo'n serie, en om het dan op zo'n manier van de buis te zien verdwijnen is pijnlijk. Ik heb nog hoop dat een andere zender de serie over wil nemen. Hopen jullie mee?
Volg Dirk Gently’s Holistic Detective Agency
Vorige aflevering
Nice Jacket
Nice Jacket
02x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Doom Patrol - Seizoen 2

5

Watchmen (2019) - Seizoen 1 (DVD)

7.5

Ratched - Eerste aflevering

8.5

Flesh and Blood (2020) - Seizoen 1

6

Away - Eerste aflevering

7.5

Exit (2019) - Seizoen 1

7