Deceit

7,0 / 10
42 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Deceit - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 29 november 2021.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Deceit - Seizoen 1

Deceit is een op waarheid gebaseerde dramaserie over een undercover agente die ingezet wordt om een moordenaar op te sporen.

Een gruwelijke moord op een jonge moeder begin jaren negentig zorgt ervoor dat de politie een undercover agente inzet die de waarheid boven tafel moet halen. Extra schokkend is het feit dat de moord is gepleegd terwijl haar jonge kind bij haar was. Het kind is verder niks aangedaan, maar het trauma is natuurlijk enorm. Mede door de publieke verontwaardiging besluit de politie een discutabele strategie te kiezen. De op basis van zijn profiel uitgezochte potentiële dader wordt verleid door een vrouwelijke agent in een poging om een bekentenis af te dwingen.

Deceit heeft drie ijzersterke afleveringen waarin de spanning steeds verder wordt opgebouwd.

Politieagente Lizzie James (Niamh Algar, Raised by Wolves (2020)) worstelt tijdens het onderzoek met haar taak. Lizzie moet een band opbouwen met de potentiële dader Colin Stagg (Sion Daniel Young, Keeping Faith), maar dat gaat haar niet in haar koude kleren zitten. Ze kan Colin en de zaak niet meer uit haar hoofd krijgen. Door een soort van intieme relatie aan te gaan met de dader probeert ze iets van bewijs of een bekentenis af te dwingen. Haar rol als labiele vrouw met een groot geheim gaat Lizzie goed af. Wel vraagt Lizzie zich soms af of de gekozen strategie wel de juiste is. Ze vraagt zich af of er geen tunnelvisie is ontstaan. Daarnaast twijfelt ze aan de tactiek om de dader te verleiden tot uitspraken. Door haar directe collega's in het onderzoek wordt ze echter steeds teruggedrongen in haar rol.

Een belangrijke factor in de gekozen strategie is psycholoog Paul Britton (Eddie Marsan, Ray Donovan). Zijn inzet is erop gericht om de houding en het gedrag van de dader te verklaren. Zijn profiel van de dader zorgt ervoor dat Colin Stagg in beeld komt. Paul zorgt ervoor dat het gedrag van Colin verklaard wordt. De politie vaart blind op de ervaring van Britton. Zelfs wanneer zijn strategie steeds meer vraagt van Lizzie komt er bij niemand de vraag op of dit nog wel de juiste weg is. De detective inspecteur en hoofd van het onderzoek Keith Pedder (Harry Treadaway, Penny Dreadful) is zo overtuigd dat Colin de dader is dat hij elk argument die dat bewijst graag aanneemt als waarheid.

© Channel 4


Deceit is vooral ijzersterk door de rol van Niamh als Lizzie. Daarnaast zet Sion een uitstekende rol neer als Colin Stagg. Colin is een timide en wereldvreemde jongeman. Zijn fantasieën zijn nogal obscuur en erg gewelddadig. Mede daarom komt hij in beeld als dader. De relatie die ontstaat tussen Lizzie en Colin is een kat en muisspel die voor beide erg ongemakkelijk is. De gevoelens van Colin voor Lizzie zijn amoureus, maar ook erg verwarrend. Daarnaast heeft Colin een labiele geest die tot moord in staat lijkt. Lizzie lijkt daarom elk moment dat ze dichterbij komt tot Colin meer in gevaar. Lizzie moet veel moeite doen om Colin te verleiden tot uitspraken of gedrag die de politie helpen om hem schuldig te vinden. Dat het einde net iets anders is dan verwacht mag eigenlijk geen verrassing zijn.

De vierde aflevering geeft een ontluisterend beeld van wat het resultaat is.

Deceit heeft drie ijzersterke afleveringen waarin de spanning steeds verder wordt opgebouwd. De vierde aflevering geeft een ontluisterend beeld van wat het resultaat is. Vooral Lizzie lijkt het slachtoffer van haar intense rol als undercover agente. De nabijheid en de wijze waarop zij haar rol heeft in moeten vullen geeft enerzijds een boost, maar zorgt ook voor diepe wonden en twijfel. Dat zij een vrouw is in een stoere hiërarchische mannenwereld helpt haar niet. De consequenties voor Colin liegen er ook niet om. Jammer genoeg is daar eigenlijk iets te weinig aandacht voor.

Deceit is een typische Britse kwaliteitsserie. De laatste aflevering haalt iets van de duistere spannende magie weg die in de eerste drie afleveringen zo zorgvuldig is opgebouwd. Daarom krijgt de serie een zevenenhalf in plaats van de mooie acht waar het eerst op leek af te stevenen.
Volg Deceit
Vorige aflevering
Episode 4
Episode 4
01x04
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Trigger Point - Eerste aflevering

6

Billie vs Benjamin - Eerste aflevering

9

Lost in Space (2018) - Seizoen 3

7.5

The Witcher - Seizoen 2

7.5

Rick and Morty - Seizoen 5 (DVD)

9

Dexter: New Blood - Seizoen 1

9.5
Deceit