Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "De Maatschap - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 2 Maart 2017.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

De Maatschap - Seizoen 1

Zelden zal een Nederlandse serie zoveel juridische tegenwerking hebben gehad als De Maatschap. De makers van de serie zouden volgens Robert Moszkowicz teveel (gevoelige) informatie uit zijn biografie hebben gehaald, waarop hij meerdere rechtszaken tegen hen aanspande. De makers van de serie werden door de rechter echter in het gelijk gesteld en de serie kon gewoon worden uitgezonden. Hoewel de serie draait om de advocatenfamilie 'Meyer', is het natuurlijk overduidelijk dat de serie gebaseerd is op de familie Moszkowicz. Omdat de familie Moszkowicz natuurlijk alom bekend is in Nederland, is het interessant om te zien of de makers erin geslaagd zijn een interessant verhaal te vertellen. Na het zien van de vier afleveringen kan geconcludeerd worden dat het goed is dat de rechter de serie niet heeft verboden, want de serie biedt een prachtige kijk in de verwikkelingen van een getroebleerde familie.

Het verhaal draait zoals gezegd om de opkomst en ondergang van de familie 'Meyer'. De kijker ziet hoe de jonge Matthias Meyer (Maarten Heijmans, Ramses) de hel van een concentratiekamp overleeft en zich vervolgens opwerkt tot de bekendste advocaat in Nederland. We zien hoe de oudere Matthias Meyer (Pierre Bokma, Tonio) een imperium opbouwt en hoe hij zijn zoons Benjamin (Guy Clemens, De Zaak Menten), Aron (Diederik Ebbinge, Jeuk), Theo (Daan Schuurmans, Heer en Meester) en Jacob (Xander van Vledder, Freddy) opvoedt en betrekt in het imperium. Meyer probeert van zijn gezin een sterk front te maken, maar ziet de loyaliteit tussen de broers al snel omslaan in afgunst en concurrentie. Op de dag dat hij het gezin bijeenroept voor een belangrijke mededeling, krijgt hij een beroerte waarna hij in het ziekenhuis belandt. Terwijl hij in het ziekenhuis ligt, ziet de kijker de ontstaansgeschiedenis van de familie Meyer voorbijkomen en worden de diverse spanningen binnen de familie blootgelegd en komen pijnlijke affaires aan het licht.

De Maatschap is een ontzettend interessante serie geworden. De personages zijn, hoewel we al veel van de familie Moszkowicz weten, niet vlak en worden overtuigend neergezet. Zo heeft Guy Clemens het accent van Bram Moszkowicz verbluffend goed overgenomen en zorgt hij ervoor dat hij, ondanks het zeer onsympathieke karakter van zijn personage, toch interessant blijft om te volgen. Ook de andere zoons worden door de acteurs overtuigend neergezet, waarbij vooral Daan Schuurmans in de rol van zwart schaap Theo weet te overtuigen en sympathie weet op te wekken. Grote uitblinker is (zoals gewoonlijk) Pierre Bokma, die zelfs volledig zwijgend weet te imponeren en zijn status van beste Nederlandse acteur maar weer eens eer aan doet.

Ook historische gebeurtenissen komen aan het licht, zoals de banden van Bram Moszkowicz (in de serie dus Benjamin Meyer) met Willem Holleeder, het dansje met Desi Bouterse en de affaire met een tv-presentatrice. Met dit laatste had ik overigens wel wat moeite. Hiermee wordt natuurlijk de relatie tussen Bram Moszkowicz en Eva Jinek in beeld gebracht, maar het personage dat hier voor Jinek door moet gaan (gespeeld door Bracha van Doesburgh, Nieuwe Buren) is wel erg oppervlakkig en wordt vooral neergezet als een hitsig, dom blondje.

De koppeling met de realiteit is dus zowel een kracht als een zwakte van De Maatschap. Aan de ene kant blijft de familie Moszkowicz zeer interessant om (ook op een meer fictieve manier) te volgen, maar aan de andere kant roept die koppeling met de realiteit ook de vraag op of er niet een loopje met de feiten wordt genomen. Dat is bij fictie natuurlijk niet erg, maar de gelijkenissen met de familie Moszkowicz zijn zo overduidelijk, dat het wel wat risicovol is om dit bij deze serie te doen. Wat overblijft na het zien van De Maatschap is echter een positief oordeel. Opnieuw is dit een voorbeeld van een spannende, goed gemaakte Nederlandse serie met sterk acteerwerk. Hoewel hier en daar weleens de vraag opdoemt of er nu sprake is van realiteit of fictie, is het over het algemeen een zeer interessant kijkje in de keuken van Nederlands' bekendste advocatenfamilie. De Maatschap is dan ook zeker een aanrader om een avondje voor uit te trekken.
Volg De Maatschap
Vorige aflevering
Ondergang
Ondergang
01x04
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
De Maatschap